Πέμπτη 20.06.2024
More

  Προσωρινές λύσεις για τη βατότητα προς το Δίστρατο

  Προσωρινές λύσεις εξετάζει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση της βατότητας από την Κόνιτσα προς τα χωριά Άρματα και Δίστρατο μετά την μεγάλη κατολίσθηση σε μήκος ενός χιλιομέτρου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Το φαινόμενο, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ο Αλ. Καχριμάνης εξελίσσεται συνεχώς και το πλέον ανησυχητικό που προβληματίζει τους επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς γεωλόγους και τους υπευθύνους του ΙΓΜΕ είναι πως οι γεωτρήσεις που έχουν γίνει δεν έχουν εντοπίσει υπόγεια ύδατα κάτι που σημαίνει ότι η κατολίσθηση πιθανότατα θα συνεχιστεί.

  Έτσι η Περιφέρεια εξετάζει σε αυτή τη φάση την εφαρμογή κάποιων προσωρινών λύσεων για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων από και προς το Δίστρατο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζει, είναι και η διάνοιξη ενός νέου δρόμου, ψηλότερα από το υφιστάμενο δίκτυο σε απόσταση έως και 300 μέτρα από την κατολίσθηση, αλλά είναι μία λύση που παρότι προσωρινή θα χρειαστεί και χρόνο και μεγάλο κόστος για να γίνει.

  Προειδοποίηση για το βιολογικό στο Πάπιγκο

  Στην ίδια συνεδρίαση εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που έγινε με αφορμή το θέμα της νομικής εκπροσώπησης της Περιφέρειας στο ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής του έργου στο βιολογικό του Μικρού Παπίγκου από 22 συνολικά κατοίκους και επαγγελματίες της κοινότητας.

  Ο κ. Καχριμάνης άφησε σαφείς αιχμές για τους προσφεύγοντες κάποιοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λέγοντας πως οι αιτιάσεις τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς υπήρξε διαβούλευση που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και εξασφαλίστηκαν και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

  Απαντώντας σε παρέμβαση του κ. Πρέντζα που επισήμανε την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ, ο κ. Καχριμάνης απηύθυνε και μία αυστηρή προειδοποίηση για την λειτουργία των επιχειρήσεων.

  «Καταρχάς οι περισσότεροι δεν ζουν καν στο Πάπιγκο και μέχρι τώρα όπως λέμε στα βλάχικα «σκέπασέ τα και άφησέ τα». Κάθε ξενοδοχείο μπορεί να έχει δικό του βιολογικό. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξουμε δίκτυο από το Μικρό στο Μεγάλο Πάπιγκο για 2χλμ μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Ό,τι έγινε, έγινε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Θέλουμε να το λύσουμε το θέμα ή να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους αύριο το πρωί; Γιατί κάποιοι είναι παντελώς ανεύθυνοι», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ