Τρίτη 17.05.2022
More

  Προσπάθεια αύξησης της είσπραξης των εσόδων

  Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο ο πρϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών για το 2022

  Το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών για το 2022, αφού την προσεχή εβδομάδα κατατίθεται στην Οικονομική Επιτροπή.

  Αφού στη συνέχεια αποσταλεί για έλεγχο στο Παρατηρητήριο, θα επιστρέψει για την έγκριση από το δημ. συμβούλιο με την καθυστέρηση πάντως να δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στο δήμο Ιωαννιτών και στις υπηρεσίες του, όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Φωτ. Βάββας.

  Ωστόσο, η Οικονομική Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του προϋπολογισμού και σε δηλώσεις του ο κ. Βάββας τόνισε, η πολιτική και υπηρεσιακή στόχευση του προϋπολογισμού του 2022 είναι η προσπάθεια αύξησης της είσπραξης των εσόδων, «που θα δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή, να υλοποιήσει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα και τον στρατηγικό της σχεδιασμό».

  Ο κ. Βάββας ρωτήθηκε για τους λόγους της υστέρησης εσόδων, θέλοντας και ο ίδιος να εξηγήσει όσα ανέφερε σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, κάποια εκ των οποίων όπως είπε, παρερμηνεύθηκαν ή διαστρεβλώθηκαν. Ουσιαστικά, η υστέρηση εσόδων του δήμου Ιωαννιτών για το 2021 οφείλεται όπως είπε σε μεγάλο βαθμό στον λανθασμένο υπολογισμό των εκτιμήσεων για τα τετραγωνικά μέρα ακινήτων, που δηλώθηκαν εκ των υστέρων στη διαδικασία των διορθώσεων.

  Τα στοιχεία ήταν μεν αληθή, όπως είπε και αναφέρονται σε επιπλέον ένα εκατομμύριο τ.μ στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, εκ των οποίων όμως τα 400.000 τ.μ δεν ηλεκτροδοτούνται, επομένως, ένα ποσό 800.000 ευρώ που είχε προϋπολογιστεί δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. «Από εκεί και ύστερα υπάρχουν οι καθυστερήσεις πληρωμών από τους πολίτες, η καθυστέρηση στην απόδοση των τελών από τους παρόχους ενέργειας και η μη είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών. Επιπλέον υπάρχει και ένα ποσό 130.000 ευρώ που δεν εισπράχθηκε από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει, καθώς προέκυψαν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, με τη μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων και φυσικά, η ενίσχυση του ΟΚΠΑΠΑ και του Πνευματικού Κέντρου, αφενός λόγω των μεγάλων αναγκών και αφετέρου λόγω της δικής του υστέρησης εσόδων, ειδικά στις δομές του Πνευματικού Κέντρου», ανέφερε ο κ. Βάββας.

  Τέλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε, ότι δεν έχει προϋπολογιστεί το επιπλέον κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο δήμος αναφορικά με την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, που ισχύει και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ