Παρασκευή 19.04.2024
More

    Προτροπή για λειτουργία με φυσική παρουσία

    Από την Πρυτανεία και ενόψει της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο Πανεπιστήμιο

    Στην πλέον κρίσιμη φάση εισέρχεται η αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα από την έναρξή της, αφού ο Οκτώβριος ακολουθεί τον Σεπτέμβριο που με τα στατιστικά και αριθμητικά δεδομένα ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη καταγραφή κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, δυστυχώς και με τους περισσότερους θανάτους.

    Με τις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λειτουργούν από τις 14 Σεπτεμβρίου, η έναρξη λειτουργίας των Πανεπιστημίων για το χειμερινό εξάμηνο από τις 12 Οκτωβρίου αποτελεί ένα νέο μεγάλο στοίχημα για τις υγειονομικές αρχές της χώρας, αλλά και σε επίπεδο Ηπείρου για τις πρυτανικές αρχές και τους τοπικούς φορείς. Η ανησυχία είναι δεδομένη, μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή τον Σεπτέμβριο, η οποία αποτυπώνεται και στον αριθμό των νοσηλευομένων στη Μονάδα Λοιμωδών, που έχει σχεδόν γεμάτες τις κλίνες και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για να τεθεί σε λειτουργία και η δεύτερη Μονάδα του ΠΓΝΙ.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν καταλήξει στο σχέδιο λειτουργίας και διαχείρισης των έκτακτων περιπτώσεων που θα προκύψουν, με γνώμονα από τη μία τη διασφάλιση της υγείας των φοιτητών και του προσωπικού και από την άλλη, τη διενέργεια των μαθημάτων με φυσική παρουσία κατά προτεραιότητα.

    Αυτή είναι η τάση όμως των πρυτανικών αρχών και οι προτροπές της Συγκλήτου προς τα Τμήματα που θα κληθούν να αποφασίσουν αναλυτικά για τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης Τριαν. Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης Μην. Πασχόπουλος. Εκεί όμως βρίσκεται και το σημείο «κλειδί» του τρόπου λειτουργίας των Τμημάτων, αφού αυτός εναπόκειται στην αποκλειστική ευχέρεια των διοικήσεων των Τμημάτων.

    Η προτροπή των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου είναι τα μαθήματα να γίνονται με φυσική παρουσία και την τήρηση των μέτρων πρόληψης, με τον κ. Πασχόπουλο να κάνει ειδική αναφορά στους πρωτοετείς φοιτητές και την «υποδοχή» τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    «Να μην καλυφθούμε πίσω από φοβίες, αλλά να υποδεχθούμε όπως πρέπει τους πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο, με διά ζώσης διδασκαλία μαθημάτων, ώστε να βιώσουν και αυτοί στην πράξη την επιτυχία τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Λίγο νωρίτερα τόνισε, ότι μέχρι να κυκλοφορήσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση της μάσκας. «Να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, να είμαστε προσεκτικοί, αλλά να μη φτάσουμε στον ρατσιστικό στιγματισμό όσων τυχόν νοσήσουν», πρόσθεσε ο κ. Πασχόπουλος.

    Δεν ανταποκρίνεται ο ΕΟΔΥ

    Στο σύνολο εκείνων των τοπικών φορέων, όπως η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών, που έχουν εκφράσει πολλαπλώς τις ενστάσεις και τη δυσαρέσκειά τους για τη διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης και κυρίως της ενημέρωσης στην περιοχή από τον ΕΟΔΥ, προστέθηκε από χθες και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Αφορμή στάθηκε κυρίως η μη ανταπόκριση του ΕΟΔΥ τουλάχιστον στα Γιάννενα, όπως ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος, στο αίτημα των πρυτανικών αρχών, να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Εστίες, κάτι που έχει ήδη γίνει στην Άρτα, όπου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ανταποκρίθηκαν.

    «Προς το παρόν αυτοί που καλύπτονται μέσω της ΚΥΑ, είναι μόνον οι φοιτητές της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής και της Λογοθεραπείας. Έχουμε θέσει το ζήτημα στον ΕΟΔΥ και στην πολιτική ηγεσία, όμως δυστυχώς, είμαστε μόνοι μας. Το θέμα των Εστιών είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί σε ένα πιθανό κρούσμα ή στη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος, θα πρέπει να γίνει μία ιχνηλάτηση που δε θα αφορά μόνο το Τμήμα, αλλά και άλλα Τμήματα, με δεδομένο, ότι στις Εστίες διαμένουν 1000 φοιτητές που φοιτούν σε διάφορα τμήματα. Η απάντηση του ΕΟΔΥ είναι ότι δεν προβλέπεται, όμως στις Εστίες της Άρτας, ανταποκρίθηκε», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, ενώ ο αντιπρύτανης κ. Πασχόπουλος τόνισε, ότι η συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ είναι αγαστή σε όλα τα επίπεδα και αυτό αποδείχθηκε και με τη λειτουργία του Εργαστηρίου Αναφοράς στο Πανεπιστήμιο, που διέθεσε και χώρους και προσωπικό.

    Παραγγελία δεύτερου μηχανήματος

    Ο κ. Αλμπάνης έκανε γνωστό επίσης, πως σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητηθεί να γίνει προμήθεια ενός δεύτερου μηχανήματος μοριακής ανάλυσης δειγμάτων (PCR), με το Πανεπιστήμιο να δεσμεύεται, ότι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του με επιπλέον προσωπικό.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ