Θέμα που θα απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου είναι αυτό που προέκυψε με την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του Δημόσιου ΚΤΕΟ στα Γιάννενα, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την περιφερειακή αρχή.
Τη λειτουργία του όμως, αναστέλλει από το τέλος του μήνα και το Δημόσιο ΚΤΕΟ Θεσπρωτίας, για υπηρεσιακούς λόγους όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη.
Η αντιπολίτευση
Για μία συνειδητή πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής κάνουν λόγο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, που τοποθετούνται σχετικά με ανακοινώσεις τους, με την Περιφέρεια να μην απαντά προς το παρόν, παραπέμποντας σε επόμενη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου.
Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» αποδίδει απουσία ενδιαφέροντος και άσκησης πολιτικής υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, καλώντας την να προχωρήσει σε δημόσιο απολογισμό, όπως και να απαντήσει για το τι θα γίνει με τον μηχανολογικό εξοπλισμό των ΚΤΕΟ, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, με το προσωπικό και άλλες παραμέτρους.
«Με την ιδιωτικοποίηση των ΚΤΕΟ αφαιρείται μια αποκεντρωμένη αρμοδιότητα. Κλείνει μια υπηρεσία η οποία είχε έσοδα και την οποία ούτε η «τρόϊκα» δεν σκέφτηκε να ακουμπήσει. Μια υπηρεσία η οποία δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως ρυθμιστής της αγοράς, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια ασφάλεια. Με το κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ χάνεται πολύτιμη γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε με δαπάνες του δημοσίου. Η απάντηση ότι «το κράτος εξακολουθεί να εισπράττει, σύμφωνα με το Νόμο» δεν καλύπτει τις παραπάνω παραμέτρους. Εκτός και αν αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας την οποία υλοποιεί η περιφερειακή αρχή στην Ήπειρο», αναφέρει το «Κοινό των Ηπειρωτών».
Επερώτηση της ΛΑ.ΣΥ
Επερώτηση για το κλείσιμο του ΚΤΕΟ Ιωαννίνων κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην επερώτηση αναφέρεται ότι δεν πρόκειται για αναστολή της λειτουργίας αλλά για οριστικό κλείσιμο και ότι η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν έκανε καμία ενέργεια για να αποτρέψει το κλείσιμο αλλά το μεθόδευσε, ώστε να μην χαθεί ούτε δεκάρα από τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Η παράταξη ζητά από την περιφερειακή αρχή απαντήσεις στα εξής:
Για ποιο λόγο έβγαλε δελτίο τύπου για την αναστολή λειτουργίας του ΚΤΕΟ Ιωαννίνων ενώ δεν υπήρχε απόφαση αναστολής
Για ποιο λόγο, αντί να προσλάβει προσωπικό ώστε να λειτουργήσει το ΚΤΕΟ, αντίθετα μετακίνησε το εναπομείναν μόνιμο προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες.
Τι ενέργειες θα κάνει για την επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ Ιωαννίνων και των υπολοίπων ΚΤΕΟ της Ηπείρου.
Τι ενέργειες θα κάνει για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό.
Πώς λειτουργούσε;
Αξίζει ωστόσο να σταθεί κάποιος σε λεπτομέρειες που είτε είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό, λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων στη λειτουργία του ΚΤΕΟ στα Ιωάννινα, είτε γίνονται σταδιακά γνωστές, μετά την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του. Στο Δημόσιο ΚΤΕΟ Ιωαννίνων, σύμφωνα με την Περιφέρεια Ηπείρου απασχολούνταν τους τελευταίους μήνες, μετά και τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων οι δύο τεχνικοί και ο ένας διοικητικών καθηκόντων. Ακόμη όμως και η λειτουργία των τελευταίων μηνών με τον ελάχιστο αυτό αριθμό προσωπικού ήταν προβληματική, για αντικειμενικούς λόγους, αλλά και εκτός του νόμιμου πλαισίου που ορίζει ο νομοθέτης, ότι ισχύει και για τα Δημόσια και για τα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ.
Το Δημόσιο ΚΤΕΟ Ιωαννίνων διαθέτει τρεις γραμμές τεχνικού ελέγχου οχημάτων και με βάση τη νομοθεσία υποχρεούταν για να λειτουργεί νόμιμα και με επάρκεια, να διαθέτει έναν ελάχιστο αριθμό προσωπικού έξι ατόμων, σε καθημερινή βάση, ήτοι έναν ελεγκτή για κάθε γραμμή, έναν προϊστάμενο, έναν αντικαταστάτη και ένα τουλάχιστον άτομο για γραμματειακή – διοικητική υποστήριξη. Σε μία «τραβηγμένη» ίσως, αλλά πέρα για πέρα νομότυπη σε τυπικό και νόμιμη σε ουσιαστικό επίπεδο απόφαση, θα μπορούσε οποιασδήποτε ιδιώτης ανταγωνιστής να κινηθεί νομικά σε βάρος του Δημόσιου ΚΤΕΟ, με το αιτιολογικό, ότι λειτουργεί πέραν των προβλέψεων της νομοθεσίας. Και οι τρεις εναπομείναντες εργαζόμενοι με αποφάσεις του Αλ. Καχριμάνη μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ ο ένας εκ των τριών συνταξιοδοτείται εντός των επόμενων μηνών επομένως εκ των πραγμάτων μία πιθανή συνέχεια λειτουργίας της υπηρεσίας, που γινόταν ήδη οριακά και παράτυπα, δε θα μπορούσε να συνεχιστεί με ακόμη λιγότερο προσωπικό. Ούτε η Περιφέρεια Ηπείρου, ούτε όμως και κάποια άλλη Περιφέρεια έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια σε προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ, παρότι – και αυτό θα πρέπει να σημειωθεί – πως το μεγάλο τους «πλεονέκτημα» έναντι των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ ήταν το μειωμένο κατά 10 ευρώ κόστος για τον τεχνικό έλεγχο των Ι.Χ, με τις τιμές στα Φορτηγά να είναι ίδιες.
Επίσης με απόφαση του υπ. Μεταφορών ίσχυε και ισχύει και η δυνατότητα περαιτέρω μειωμένης τιμής για τους κατόχους Ι.Χ που είναι άνεργοι.
Υπολογίζεται, ότι στο Δημόσιο ΚΤΕΟ Ιωαννίνων καθημερινά ελέγχονταν ένας αριθμός 20-25 Ι.Χ και φορτηγών οχημάτων, που θα εξυπηρετούνται πλέον αποκλειστικά από τα πέντε ιδιωτικά ΚΤΕΟ που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΣ