Παρασκευή 22.11.2024
More

    Προβληματισμός αλλά και θετικές αναγνώσεις για τις βάσεις

    Η Αν. Μπατιστάτου εκτιμά ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα είναι παροδική και πως θα επέλθει σύντομα η ισορροπία

    Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, για τρίτη ακαδημαϊκή χρονιά σε συνδυασμό με την καθυστερημένη υποβολή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων των νέων συντελεστών για τις βάσεις εισαγωγής από Σχολές και Τμήματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε αρκετές Σχολές του Πανεπιστημίου να εμφανίζουν μειωμένο αριθμό εισακτέων σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις.

    Αυτή είναι μία από τις αναγνώσεις στις οποίες κατέληξε σε ένα αρχικό επίπεδο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας.

    Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, αρκετά Τμήματα και Σχολές είχαν ανταποκριθεί πριν από έναν χρόνο και είχαν μειώσει τους συντελεστές για τις βάσεις, το υπουργείο Παιδείας όμως δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις τις οποίες έκρινε ως εκπρόθεσμες.

    Το αποτέλεσμα ήταν ότι και για τη φετινή διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής ίσχυσαν οι προηγούμενοι συντελεστές κάτι που επηρέασε σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων σε Τμήματα όπως το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, η Γεωπονική Σχολή και το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής.

    Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου σε δηλώσεις της τόνισε πως η εφαρμογή της ΕΒΕ επηρεάζει όλα τα Πανεπιστήμια μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που εκτιμά ωστόσο ότι αφενός ο αριθμός των εισακτέων θα αυξηθεί στην πορεία με τις εισαγωγές από ΕΠΑΛ, κατατακτήριες και μεταγραφές και αφετέρου πως το 2024 θα εφαρμοστούν οι μειωμένοι συντελεστές και αυτό θα έχει θετικό αποτύπωμα.

    Εκτός από τον προβληματισμό όμως που αναπτύσσεται ειδικά για κάποια Τμήματα και Σχολές, η κα Μπατιστάτου τόνισε πως υπάρχουν και θετικές αναγνώσεις μέσα από τις βάσεις εισαγωγής.

    «Ας μην βλέπουμε μόνο τα μόρια που συγκέντρωσε ο τελευταίος εισακτέος, αλλά να δούμε και ότι εισάγονται πάρα πολλοί φοιτητές με πολύ υψηλές βαθμολογίες που θα μπορούσαν να επιλέξουν οποιοδήποτε άλλο Πανεπιστήμιο της χώρας, αλλά επέλεξαν να σπουδάσουν στα Γιάννενα.

    Επίσης, όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε μία Σχολή που έχει λίγους πρωτοετείς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει καλύτερη αναλογία στη σχέση καθηγητών – φοιτητών επομένως τα μαθήματα πλησιάζουν περισσότερο στο επιθυμητό», ανέφερε η κα Μπατιστάτου.

    Από την άλλη πρόσθεσε πως σίγουρα η εφαρμογή της ΕΒΕ ανεξάρτητα από τους συντελεστές έχει επηρεάσει την εισαγωγή αποφοίτων στα Πανεπιστήμια, εκτιμά όμως ότι σταδιακά το φαινόμενο θα ξεπεραστεί και θα επανέλθουν οι ισορροπίες.

    Διακριτά αντικείμενα

    Εκτός όμως από την ΕΒΕ και τους συντελεστές υπάρχουν Τμήματα και Σχολές όπως η Γεωπονική που δεν τυγχάνει της επιλογής και της αναγνώρισης των αποφοίτων.

    Η κα Μπατιστάτου τόνισε πως αφενός η Γεωπονική δεν έχει ενταχθεί ακόμη πλήρως στη συνείδηση των εν δυνάμει φοιτητών, καθώς μόλις πρόσφατα απέκτησε επαγγελματικά δικαιώματα, από την άλλη όμως πρόσθεσε πως και το υπουργείο αλλά και το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να συζητήσουν μεσοπρόθεσμα για την προοπτική ώστε ομοειδείς Σχολές και Τμήματα να διαφέρουν μεταξύ τους με επικέντρωση σε διακριτά χαρακτηριστικά και αντικείμενα.

    Το στοίχημα των «αιώνιων» φοιτητών

    Βέβαια ένα στοιχείο που σίγουρα χρήζει διερεύνησης για τα αίτια είναι και το γιατί Σχολές ή Τμήματα που θα έπρεπε να είναι υψηλής ζήτησης και στα Γιάννενα όπως το Μηχανικών Η/Υ λόγω και της «επέλασης» των εταιρειών Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην περιοχή, δεν τυγχάνουν της επιλογής των αποφοίτων για να σπουδάσουν.

    Το γεγονός αυτό καθώς και ότι αρκετοί φοιτητές δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο αριθμό πτυχιούχων που βγαίνουν στην αγορά εργασίας με το Πανεπιστήμιο να εξετάζει την παροχή κινήτρων για τους «αιώνιους» φοιτητές ώστε να αυξηθεί σταδιακά ο αριθμός των πτυχιούχων.

    «Πολλοί φοιτητές στη διάρκεια της πανδημίας εγκατέλειψαν ή άφησαν πίσω τις σπουδές τους όμως σχεδιάζουμε κάποιες παρεμβάσεις για να τους φέρουμε πίσω και να τελειώσουν τις σπουδές τους. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό έτοιμου δυναμικού που θα βγει στην αγορά εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ