Κυριακή 19.01.2025
More

    Προβληματισμός για τις διά ζώσης εξετάσεις

    Τι εξετάζουν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων

    Τον έντονο προβληματισμό της για τις δυσχέρειες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια με τη διεξαγωγή των εξετάσεων διά ζώσης, με τη φυσική παρουσία δηλαδή των φοιτητών, εκφράζει η Σύνοδος των πρυτάνεων της χώρας, που συνεδρίασε την Τετάρτη, προεδρεύοντος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαν. Αλμπάνη.

    Η Σύνοδος εκτιμά στην απόφασή της, ότι η διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες. Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόσησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης.

    «Είναι αυτονόητο, ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών, θα επανέλθουν, υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

    Στο δεύτερο σκέλος της η Σύνοδος απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο

    στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα.

    Οι φοιτητές

    Μιλώντας για τις συνθήκες στις οποίες ολοκληρώθηκε το προηγούμενο έτος στα Πανεπιστήμια, με τη διεξαγωγή των μαθημάτων και ενόψει της εξεταστικής περιόδου στο τέλος του μήνα, ο Παναγ. Χούσος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της φοιτητικής κοινότητας για τα ελλιπή μέτρα αποτροπής διασποράς του ιού, τη στιγμή, που όπως είπε, το 10% των φοιτητών κάθε Τμήματος νοσεί από κορωνοϊό.

    «Μετατίθεται η ευθύνη στις πρυτανικές αρχές κα στις διοικήσεις των τμημάτων για το αν θα κινδυνέψουν ή θα νοσήσουν συνάδελφοι και θα χάσουν την εξεταστική. Αυτό που επισημαίνουμε, είναι, ότι παρά τις εκκλήσεις μας και την αναγκαιότητα που υπάρχει, δε γίνεται εκτεταμένο testing στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές, όπως και οι άλλοι πολίτες αναγκάζονται ή να πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test ή να περιμένουν ώρες στην «ουρά» στις μονάδες του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία και φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι έτσι υπάρχει σωστή επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτό που ζητάμε ως Φοιτητικός Σύλλογος είναι, να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ομαλή και ασφαλή διενέργεια των εξετάσεων, να ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση στους χώρους του Πανεπιστημίου, με τη μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ και τη χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους φοιτητές», ανέφερε ο κ. Χούσος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

    Sourceele.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ