Με την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γεώρ. Ριζάρη επισφραγίστηκε η εκδήλωση στο Μονοδένδρι
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεώργιου Ριζάρη που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε μία λιτή τελετή που έγινε στο Μονοδένδρι, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 180 ετών από την ίδρυσή του. 180 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς και δράσης του Ριζάρειου Ιδρύματος, ενός από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα της Ηπείρου, με σφραγίδα των ιδρυτών του, αδελφών Ριζάρη, του Γεώργιου και του Μάνθου αντίστοιχα που έφυγαν από το Μονοδένδρι για να ταξιδέψουν και να εργαστούν σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας πάντα στο μυαλό τους την Ελλάδα και την Ήπειρο. Απέκτησαν τεράστια περιουσία έχοντας έναν μοναδικό σκοπό, να τη διαθέσουν για τον τόπο τους και κυρίως για τη μόρφωση των Ελλήνων και ειδικότερα των παιδιών του Ζαγορίου και της Ηπείρου. Η διαθήκη του Γεώργιου Ριζάρη αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα πρότυπο μελέτης και ανάλυσης για τον νομικό κόσμο καθώς σε αυτήν περιέχονται λεπτομέρειες για τη διάθεση των περιουσιακών του στοιχείων, την ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Ματσόπουλος.
Ακολούθησε η ομιλία του μέλους του Συμβουλίου του Ιδρύματος, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμου Καθηγητή Χρ. Μασσαλά με θέμα «Ιχνηλατώντας την Ευεργεσία των αδελφών Ριζάρη» και η ομιλία του επίσης μέλους του Ιδρύματος, ακαδημαϊκού, ομότιμου Καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη με αντικείμενο «Το Εκκλησιαστικό, Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό έργο του Ριζάρειου Ιδρύματος».
Έκθεση φωτογραφίας
Μαζί με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεώργιου Ριζάρη, στο εκθεσιακό κέντρο στο Μονοδένδρι πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο – Τα χρόνια της ελπίδας».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ