Τρίτη 11.02.2025
More

    Σχεδιάζοντας μία πόλη υπερτοπικής σημασίας

    Το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Ιωαννίνων παρουσίασαν οι μελετητές

    Στο πρώτο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Ιωαννίνων με τις προτάσεις και τα σενάρια στα οποία θα καταλήξουν οι μελετητές να αναμένονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

    Προς το παρόν η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ως προς την σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου από τη μελετητική ομάδα, παράλληλα όμως πολίτες και φορείς έχουν τη δυνατότητα των παρεμβάσεων και της κατάθεσης προτάσεων μέσω της ανοιχτής πλατφόρμας για αυτό.

    Μπορεί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση που έγινε την Δευτέρα στα Ιωάννινα να μην περιελάμβανε το ουσιώδες σκέλος που είναι η παρουσίαση των προτάσεων των μελετητών, ωστόσο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, εκπροσώπων φορέων, παραγόντων και πολιτών είναι έκδηλο και αυτό αποδείχθηκε από την μαζική συμμετοχή στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα των μελετητών που έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες να εκπονούν τη μελέτη, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν στα Γιάννενα τα επικρατέστερα σενάρια και τις προτάσεις τους και ακολούθως σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών περίπου θα γίνει και η οριστικοποίηση της πρότασης.

    Τους μελετητές υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάννης Τσίγκρος τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουν όλοι την αναγκαιότητα του πολεοδομικού σχεδιασμοί που για το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων έχει σταματήσει στο 1987.

    Η Γεν. Συντονίστρια της ομάδας των μελετητών Αλεξάνδρα Παπαδήμα τόνισε από την πλευρά της πως με βάση τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας σαφής και ολοκληρωμένος χάρτης που θα βάλει τάξη στο μέχρι σήμερα κατακερματισμένο θεσμικό πλαίσιο των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο λεκανοπέδιο.

    Χαρακτήρισε ως «ευτυχή συγκυρία» το ότι υπό εκπόνηση βρίσκεται και η ΕΠΜ για τη λίμνη Παμβώτιδα ενώ ερωτηθείσα για το εάν αποτελεί κάποιου είδους εμπόδιο το γεγονός πως μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου είναι ενταγμένο σε περιοχές Natura ανέφερε ότι λαμβάνεται υπόψιν. «Ακολουθούμε άλλωστε και την Οδηγία του υπουργείου, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα της ανάδρασης ώστε κακώς κείμενα εκατέρωθεν είτε στο ΤΠΣ είτε στην ΕΠΜ να συνυπολογιστούν στην πορεία και να δοθούν εκ νέου προς ομαλοποίηση, με γνώμονα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος», ανέφερε η κα Παπαδήμα.

    Καθορίζεται η μελλοντική ταυτότητα της πόλης

    Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμ. Μπέγκας στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε πως η εκπόνηση του ΤΠΣ αποτελεί ένα βήμα κομβικής σημασίας για τη μελλοντική ταυτότητα της πόλης και την προοπτική της για τις επόμενες δεκαετίες.

    Ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε το ΤΠΣ ως ένα σύγχρονο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού με αναπτυξιακό χαρακτήρα, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού, ανθεκτικού και ανθρώπινου αστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής στις νέες προκλήσεις που περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και τις κοινωνικές ανισότητες.

    Όπως ανέφερε, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα επιτρέψει στον δήμο να οργανώσει το σύνολο του σχεδιασμού του σε ένα ενιαίο και δεσμευτικό πλαίσιο, που θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, προσφέροντας έναν σαφή οδικό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες.

    «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαμορφώσουν το μέλλον των Ιωαννίνων για πολλά χρόνια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Για μία σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής των Ιωαννίνων έκανε λόγο σε δηλώσεις της η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα, ενώ και ο βουλευτής Γ. Αμυράς εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και της αξιοποίησης της περιουσίας των πολιτών.

    Η περιοχή μελέτης

    Κατά την παρουσίαση εξειδικευμένοι μελετητές ανέλυσαν την πορεία συλλογής στοιχείων από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και την υλοποίηση έργων υποδομής, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, την πολεοδομική οργάνωση, τις ανάγκες οριοθέτησης και πολεοδόμησης οικισμών, την επάρκεια κοινωνικών υποδομών, όπως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, πρόνοιας, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

    Συνοπτικά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως στο πλαίσιο της μελέτης τα Γιάννενα αντιμετωπίζονται ως βασικός πόλος ανάπτυξης με τις περιοχές της Ανατολής, της Πεδινής, του Κατσικά και του Περάματος να λογίζονται ως περιοχές με ιδιαίτερες λειτουργικές εξαρτήσεις από την πόλη. Επί της ουσίας η περιοχή μελέτης χωρίζεται σε τέσσερις υποπεριοχές που είναι οι εξής:

    Α) Η αστική περιοχή των Ιωαννίνων

    Β) Οι περιοχές Ελεούσας, Λαψίστας, Εκάλης

    Γ) Οι περιοχές Δωδώνης και Παμβώτιδας

    Δ) Η περιοχή των Γραμμενοχωρίων

    Σε αυτό τα πλαίσιο αναφέρθηκε ότι ο αστικός ιστός σχεδιάζεται ως μία περιοχή με πολλούς πόλους πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας, συμπεριλαμβάνοντας και το στρατόπεδο Βελισσαρίου, ότι απαιτείται ριζική αναβάθμιση των εισόδων της πόλης, ενώ πρέπει α δοθεί έμφαση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας. Τα Γιάννενα αναφέρθηκε, αναδεικνύονται ως ένας πόλος διακρατικής συνεργασίας και διασυνοριακής δικτύωσης.

    Η μελέτη έχει λάβει υπόψιν διάφορα κρίσιμα στοιχεία όπως είναι ο πληθυσμός που για τον δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 113.978 μόνιμους κατοίκους, με αύξηση 31% από το 1991. Ως προς το προφίλ των επαγγελματικών δραστηριοτήτων μόλις το 14% του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ένα επίσης 14% με τον δευτερογενή και η συντριπτική πλειονότητα σε ποσοστό 72% με τον τριτογενή τομέα της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών.

    Παρέμβαση έκανε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος έκανε μια μικρή αναδρομή σε ότι αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου, ενώ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού το 2009 αντιμετωπίζονται με σύγχρονο και ενιαίο τρόπο τα χωρικά ζητήματα του λεκανοπεδίου τα οποία εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες.

    Ακολούθησε μια σειρά τοποθετήσεων – ερωτήσεων από εκπροσώπους φορέων, μηχανικών κ.α.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ