Κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων η ΔΕΥΑΙ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αντιμετωπίζοντας τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Γιώργος Παπαδιώτης και ο Αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Γιαννούλας, παρουσίασαν τις ενέργειες και τα μελλοντικά σχέδια της Επιχείρησης, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας της ύδρευσης και την οικονομική βιωσιμότητα του φορέα.
Όπως επισημάνθηκε, η συντήρηση των αντλιοστασίων και του υδραυλικού εξοπλισμού θα αναβαθμιστεί μέσω ενός ενιαίου διαγωνισμού που θα καλύπτει συνολικά 37 αντλιοστάσια λυμάτων και επιλεγμένα αντλιοστάσια ύδρευσης, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου βιολογικού καθαρισμού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαΐου. Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, στοχεύει στη μετάβαση από αποσπασματικές εργολαβίες σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης.
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε το αυξημένο κόστος λειτουργίας, ειδικά του αντλιοστασίου Κρύας, που φτάνει ετησίως τα 1,5 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αυξανόμενων χρεώσεων ενέργειας. Για την αντιμετώπιση αυτού του βάρους, έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης ύψους 6 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, με επιδότηση 4 εκατ. ευρώ. Η ενεργειακή αναβάθμιση αναμένεται να μειώσει κατά περίπου 50% το ετήσιο κόστος.
Ο κ. Παπαδιώτης ενημέρωσε το Σώμα επίσης ότι η πλήρης ανάκτηση κόστους μέσω των τιμολογίων, όπως ορίζει η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα διασφαλιστεί με την παράδοση έως το τέλος Μαΐου της μελέτης κοστολόγησης που έχει αναλάβει εξειδικευμένη εταιρεία. Η μελέτη αυτή θα προσδιορίσει με ακρίβεια το κόστος παραγωγής και διανομής, διαμορφώνοντας δίκαια τιμολόγια που θα καλύπτουν τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ χωρίς να επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τους δημότες.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, αναφερόμενος στην κατάσταση του ΣΥΔΛΙ, υπογράμμισε ότι ο φορέας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, με τις οφειλές του να ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επεσήμανε, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει στήριξη για τέτοιες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι η ανάγκη είναι προφανής. Ωστόσο, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, το ζήτημα έχει τεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο – υπό την προϋπόθεση της διεύρυνσης των ορίων των Συνδέσμων – έχει δεσμευθεί για πιθανή χρηματοδότηση που θα καλύπτει έως και το 70% των οφειλών.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, τόνισε ότι στη διάρκεια της τελευταίας 15μηνης θητείας της διοίκησης, και ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, η Επιχείρηση κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ασταθές και απαιτητικό περιβάλλον. Τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους που συνοδεύει τη φύση της δραστηριότητάς της. Όπως ανέφερε, η διοίκηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο εξορθολογισμού, που περιλαμβάνει τόσο παρεμβάσεις για τη μείωση των εξόδων όσο και δράσεις για την αύξηση των εσόδων, προκειμένου να επιτευχθεί σταδιακά η ανάκτηση του κόστους λειτουργίας. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να επιταχυνθούν οι τεχνικές παρεμβάσεις στα δίκτυα, τα οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν στο σύνολό τους.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, τόνισε από την πλευρά του την προσήλωση της Δημοτικής Αρχής στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις του σήμερα με ρεαλισμό, κάνοντας λόγο για έναν διαχρονικό παραλογισμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ, καθώς – σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις – δεν εντάσσονται στο βιομηχανικό τιμολόγιο ενέργειας.
Αυτό το γεγονός, όπως σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των ΔΕΥΑ, ιδίως σε μια περίοδο με εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.