Ελάχιστες είναι πλέον οι εργασίες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων σχολικών εγκαταστάσεων στο χώρο του παλιού Χατζηκώστα
Ελάχιστες είναι πλέον οι εργασίες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων σχολικών εγκαταστάσεων στο χώρο του παλιού Χατζηκώστα, εκεί όπου θα μεταφερθούν τα δύο Σχολεία Αναπήρων Παίδων που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ.
Οι εργασίες στο εσωτερικό των δύο προκατασκευασμένων κτιρίων βαρέως τύπου, με εμβαδόν 205 τ.μ το καθένα έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν κάποιες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και στην πρόσβαση από την οδό Παπανδρέου. Ο εξοπλισμός μεταφέρεται ήδη από τις εγκαταστάσεις του ΣΑΠ στην ΕΛΕΠΑΠ, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αϊβατίδης, καθώς σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δε θα γίνει προμήθεια νέου εξοπλισμού, αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, εφόσον προκύψει ανάγκη. Ο κ. Αϊβατίδης έκανε λόγο για την ολοκλήρωση μίας μακράς διαδικασίας που κράτησε για περισσότερα από 10 χρόνια με τη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, να κάνει πράξη μία από τις βασικές της δεσμεύσεις. Στο χώρο, όπως είναι γνωστό, δε θα μεταφερθεί τελικά το 1ο Νηπιαγωγείο από το Καπλάνειο, όπου και θα παραμείνει, καθώς εκτιμήθηκε, ότι με τη μειώση του μαθητικού δυναμικού αφενός και αφετέρου με τις αυξημένες ανάγκες των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού του ΣΑΠ, είναι προτιμότερο ο χώρος να φιλοξενήσει μόνο τα σχολεία αυτά.
Αναμονή για τις σχολικές καθαρίστριες
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο των τελευταίων ημερών, στο οποίο προκλήθηκε μεγάλη ένταση και είναι αυτό των σχολικών καθαριστριών, ο κ. Αϊβατίδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής απόφασης που έλαβε η δημοτική αρχή να προχωρήσει με τον συγκεκριμένο τρόπο στην προετοιμασία για τη νέα σχολική περίοδο, ακολουθώντας όπως είπε και την απαίτηση του υπ. Παιδείας από τις αρχές του έτους.
Με έγγραφό του το υπουργείο προς τους δήμους από τον Ιανουάριο είχε ζητήσει να αποσταλεί ο αριθμός των εκτιμώμενων αναγκών για τον αριθμό των καθαριστριών από τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας όμως πως η εκτίμηση θα «πρέπει να γίνεται με φειδώ υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών περιορισμών και με γνώμονα την ανάγκη περικοπών σε ποσοστό 10%».
Ο κ. Αϊβατίδης τόνισε, ότι η δημοτική αρχή είναι η μόνη που όχι μόνο αντιλήφθηκε, αλλά υλοποίησε μία διαφορετική πολιτική για την αύξηση του αριθμού των σχολικών καθαριστριών, επιβαρύνοντας μάλιστα τον προϋπολογισμό του δήμου, άρα και την τσέπη των δημοτών.
«Το 2018 υπήρχαν 101 καθαρίστριες, το 2019, ο αριθμός ήταν 111, τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 131, το Μάιο του 2021 ήταν 141 και φέτος κλείσαμε τη χρονιά με 165 εργαζόμενους. Άρα, δε χρειάζεται κανείς να κουνά το δάχτυλο στη δημοτική αρχή για την κοινωνική της ευαισθησία, την οποία έχει αποδείξει και σε αυτήν την περίπτωση, αποκαθιστώντας πλήρως τις κακές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, κάτω από τις οποίες εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια, οι σχολικές καθαρίστριες. Ο αριθμός που έχουμε υπολογίσει να καλύψουμε και πάλι με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου είναι 101 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 25 μερικής, όμως περιμένουμε την απάντηση από το υπουργείο στο αίτημά μας για επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε μεγαλύτερο αριθμό και περισσότερες ανάγκες. Το υπουργείο τον Ιανουάριο δεν περίμενε προφανώς, ότι από τον Σεπτέμβριο θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι μεγάλες ανάγκες λόγω πανδημίας και ευελπιστούμε, ότι θα έχουμε θετική απόφαση και θα μπορέσουμε να προσλάβουμε μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων», ανέφερε ο κ. Αϊβατίδης.
Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους έδωσαν στο μεταξύ, οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ιωαννιτών απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 40 συμβασιούχων και τη μετατροπή για άλλους 25 από μερική σε πλήρη απασχόληση.
Μετά το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στο Πάρκο Λιθαρίτσια, όπου αποφάσισαν τη συνέχιση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Στη συνέχεια προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο όπου παράλληλα ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, γονείς και ανέργους της περιοχής για τις εξελίξεις.