Αυξημένοι οι εμβολιασμοί στα Ιωάννινα, αλλά κυρίως για την αναμνηστική δόση
Διπλή ανάγνωση έχουν οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην περιοχή των Ιωαννίνων και ευρύτερα, καθώς καταγράφεται μεν τεράστια αύξηση του ρυθμού, από την άλλη όμως, οι πρώτες δόσεις είναι το 15% περίπου εκείνων που χορηγούνται συνολικά.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων, όπου ο αριθμός των πρώτων δόσεων και το ποσοστό επί του συνόλου των εμβολιασμών, δεν ξεπερνά το 10% τις τελευταίες ημέρες.
Τη Δευτέρα, στα Ιωάννινα έγιναν συνολικά 2.135 εμβολιασμοί εκ των οποίων μόλις 139 ήταν για την πρώτη δόση, 220 για τη δεύτερη και 1.799 αφορούσαν την αναμνηστική δόση.
Μία σταδιακή μεταβολή των στατιστικών και της εικόνας αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, μετά τις ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με την Σταυρούλα Τσιάρα, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και υπεύθυνη λειτουργίας του Εμβολιαστικού Κέντρου του ΠΓΝΙ, η μεγάλη πλειονότητα των εμβολιασμών γίνεται καθημερινά από συνειδητοποιημένους συμπολίτες, που επιλέγουν την αναμνηστική δόση, για να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από τον ιό και τη βαριά νόσηση.
«Υπάρχει και ένας αριθμός πολιτών, που είναι άνω των 60 ετών και οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί, για διάφορους λόγους, οι οποίοι έρχονται αυτές τις ημέρες, αλλά σίγουρα δεν είναι ο αριθμός που θα θέλαμε και θα περιμέναμε. Για να δημιουργήσουμε το περίφημο τείχος ανοσίας θα έπρεπε να εμβολιαστούμε όλοι μαζί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που αυτή τη στιγμή δε γίνεται, αφού μπορεί να έχουμε μεγάλη αύξηση στην αναμνηστική δόση, από την άλλη όμως υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών, που έχουν έξι και πλέον μήνες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και πλέον δεν είναι το ίδιο θωρακισμένοι απέναντι στον ιό», σημείωσε.
Αναφορικά με την παραλλαγή «Όμικρον» με το νέο στέλεχος, η κα Τσιάρα τόνισε, ότι η ιατρική – επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή των μελετών, που θα δείξουν εάν πρόκειται για μία παραλλαγή, πολύ πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα» αλλά ίσως και για λιγότερο επικίνδυνη για όσους νοσήσουν.
Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ
Στο ΠΓΝΙ, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας ως προς τις νοσηλείες ασθενών, η κατάσταση στις ΜΕΛ θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι παρουσιάζει μία σταθερότητα με λιγότερους από 40 ασθενείς να νοσηλεύονται χθες, με έναν αριθμό όμως επιπλέον 24 ασθενών, να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, που έχει διαθέσει και τις δικές του δυνάμεις. Η πίεση αφορά περισσότερο στις ΜΕΘ όπου χθες το μεσημέρι στο ΠΓΝΙ, ήταν διασωληνωμένοι 13 ασθενείς και άλλοι τέσσερις στη ΜΕΘ του Χατζηκώστα.
Δύο θάνατοι στο Μέτσοβο σε δύο ημέρες
Μέσα σε δύο ημέρες, δύο συμπολίτες από το Μέτσοβο, που ήταν ανεμβολίαστοι έφυγαν από τη ζωή, αφού δεν τα κατάφεραν να νικήσουν τον ιό, παρά τη νοσηλεία τους. Σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου κάνει λόγο για σκοταδιστές τους οποίους ωστόσο δεν κατονομάζει, οι οποίοι επηρεάζουν καταστάσεις και δημιουργούν τεράστιο θέμα. Απευθύνει δε, μία ακόμη έκκληση για εμβολιασμό όλων των κατοίκων και ειδικότερα στο Μέτσοβο, όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ