Παρασκευή 24.01.2025
More

    Σημαντικά συμπεράσματα για την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών

    Με μεγάλη επιτυχία και με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών της περιοχής ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου.

    Για έξι ημέρες η πανεπιστημιακή ομάδα που αποτελούνταν από 5 καθηγητές και 12 φοιτητές μελέτησαν με μεγάλη λεπτομέρεια 7 πέτρινα γεφύρια προχωρώντας στην τεκμηρίωση και ανάδειξή τους

    Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η τρισδιάστατη αποτύπωση και η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, με τη χρήση GNSS, terrestrial and air borne laser scanner, UAVs και φωτογραμμετρίας, πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των εξής γεφυριών και νερόμυλων:

     

    1 Γεφύρι και Νερόμυλος στο Γκρέτσι Παλαιόπυργος
    2 Κατωγέφυρο Ωραιόκαστρο
    3  Γεφύρι στο Καλντερίμι Πωγωνιανή
    4 Γεφύρι στο Νιόνερο Πωγωνιανή
    5 Γεφύρι του Κουβαρά Δολό
    6 Γεφύρι και Νερόμυλος της Νονούλως Δολό
    7 Δίτοξο πέτρινο γεφύρι του
    Λουχάρου ή Αγίας Παρασκευής – Μερόπη
    Μερόπη

     

    Στόχος του εργαστηρίου δεν ήταν μόνο η επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (bigdata) πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ανάδειξη και διαχείριση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.  Οι φοιτητές, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση τρισδιάστατου σαρωτή SLAM, flying laser scanner, εισαγωγή στις μετρήσεις με δέκτες GΝSS αλλά και μαθήματα μουσειολογίας.

    «Τα πέτρινα γεφύρια και οι νερόμυλοι της περιοχής αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του Δήμου Πωγωνίου και η Δημοτική Αρχή ενορχηστρώνει και στηρίζει κάθε δράση για την ανάδειξη, προστασία και συντήρησή τους. Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαστήρι που επιθυμούμε να καταστεί θεσμός για το Δήμο με τη διαδικασία να προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.  Τα όμορφα πέτρινα γεφύρια αποτελούν «έργα τέχνης» και κάθε προσπάθεια έρευνας και τεκμηρίωσής τους θα μας βρίσκει πάντα αρωγούς και συμπαραστάτες. Ευχαριστούμε πολύ όλη την επιστημονική ομάδα για την εξαιρετική δουλειά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Εργαστήρι στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τους φιλόξενους ανθρώπους του» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.

    Τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί στα πλαίσια του εργαστηρίου, θα επεξεργαστούν με σκοπό τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων η οποία θα είναι αξιοποιήσιμη από μεγάλο εύρος χρηστών και θα μπορεί να διευρυνθεί με νέα δεδομένα στο μέλλον.

    Στο Εργαστήρι συμμετείχαν επίσης το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήρι Γεωδαισίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το UNESCO Research Lab του Πολυτεχνείου του Μιλάνο και το Εργαστήριου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιο. Σε αυτό, συμμετείχε διεπιστημονική ομάδα καθηγητών, καθώς και 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές από Η.Π.Α. (Princeton University), Βραζιλία, Κίνα, Κύπρο, Πολωνία (Politecnicodi Milano, University of Science and Technology of Cracow) και Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ