Οι ασφυκτικές προθεσμίες και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που τίθενται από την ένταξη και τη χρηματοδότηση των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης καθιστούν την ολοκλήρωσή τους εξαιρετικά απαιτητική και γι’ αυτό το λόγο οι ανάδοχοι μελετητές που εκπονούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για σχεδόν 200 περιοχές σε όλη τη χώρα “τρέχουν και δε φτάνουν”.
Στην περιοχή των Ιωαννίνων, το ΤΠΣ κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο. Δεν είναι μόνο η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης, καθώς πολλές αλλαγές έχουν συντελεστεί από το τελευταίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της δεκαετίας του 1990, αλλά κυρίως γιατί το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική. Η περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λόγω της άναρχης ανάπτυξης, με την έλλειψη στρατηγικής οργάνωσης του χώρου να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας.
Η δημόσια διαβούλευση και για το ΤΠΣ των Ιωαννίνων με τους φορείς αλλά και τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις τους βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Ιωάννης Τσίγκρος σε δηλώσεις του στο ITV έκανε λόγο για ένα μνημειώδες έργο για την ελληνική κοινωνία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων μέχρι τον Μάιο του 2026 κάτι που προϋποθέτει όμως μία εξαιρετικά επίπονη δουλειά για την εκπόνηση των Σχεδίων και την έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ. Στάθηκε όμως περισσότερο στην σημασία της συμμετοχής των πολιτών, φορέων και μεμονωμένων ατόμων στη δημόσια διαβούλευση, αν και πολλές φορές και οι ίδιοι δεν κατανοούν ακριβώς τις απαιτήσεις και τα πλαίσια στα οποία πρέπει να κινούνται.
«Καταρχάς πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που αφορά στο μέλλον των περιοχών μας, με τον καθορισμό χρήσεων γης, των συγκοινωνιακών υποδομών, των τεχνικών έργων, της πολεοδόμησης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Υπάρχει μία πίεση χρόνου και οι διαδικασίες είναι δύσκολες, όμως είναι σημαντικό και οι πολίτες και οι φορείς να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες, είτε μόνοι τους είτε μέσω τεχνικού συμβούλου που θα επιλέξουν», ανέφερε.
Περιμένει την Περιφέρεια το ΤΕΕ για τις αλλαγές χάραξης
Το ΤΕΕ στο μεταξύ σε κεντρικό επίπεδο έχει αναλάβει το ρόλο και την ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής για το έργο της Ιόνιας Ποδηλατικής Διαδρομής στο παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας, ένα έργο που υπόκειται ήδη σε αλλαγές σε σχέση με την αρχική μελέτη, καθώς αποφασίστηκε να γίνουν αλλαγές χάραξης σε ένα μεγάλο τμήμα του. Σε πρώτο επίπεδο το ΤΕΕ όπως ανέφερε ο κ. Τσίγκρος παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ενημερωθεί από την Περιφέρεια για τις προτάσεις αλλαγής χάραξης και περιμένει να τις δει σε επίσημα έγγραφα ώστε να αποφασίσει.
Η καλή διάθεση υπάρχει πάντως ώστε να γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές όπως σημείωσε, όμως επειδή το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, θα πρέπει οι αλλαγές επί της μελέτης και οι μετατροπές που θα προτείνει η Περιφέρεια να κατατεθούν υπόψιν του ΤΕΕ όσο γίνεται γρηγορότερα».
«Ευχής έργον θα ήταν να έχει τελειώσει το έργο μέχρι το τέλος της χρονιάς γιατί ως ΤΕΕ πιστεύουμε, ότι είναι ένα έργο ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης που μπορεί να προσδώσει μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή της Πρέβεζας από τον Παντοκράτορα μέχρι την Αμμουδιά σε ένα μήκος 60 χιλιομέτρων περίπου», ανέφερε.