Περισσότερο επιτακτική από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας στην Ήπειρο και γενικά στην ελληνική επαρχία, καθώς ενόψει των επόμενων συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με τη μη κατανομή προσωπικού στην επαρχία, την επόμενη πενταετία θα αλλάξει η λειτουργία και ο τρόπος αστυνόμευσης άρα και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
Αυτό επισημαίνουν επιτακτικά πλέον οι κατά τόπους αστυνομικές ενώσεις της χώρας με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις, καθώς η τοπική Διεύθυνση είναι μία από εκείνες που θα πληγούν ανεπανόρθωτα, εάν δε ληφθούν μέτρα.
Η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της ΕΑΥΙ το πρωί της Παρασκευής αποτέλεσε την ευκαιρία για το Δ.Σ της Ένωσης να θέσει στο δημόσιο λόγο, διά του προέδρου της κ. Κωνσταντινίδη την εξαιρετικά δύσκολη προοπτική, παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του βουλευτού Ιωαννίνων κ. Τσίμαρη και της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τους δημάρχους Πωγωνίου και Ζίτσας αντίστοιχα κ.κ Καψάλη και Πλιάκο να είναι παρόντες.
Ο κ. Κωνσταντινίδης στην τοποθέτησή του παρουσίασε και αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εντός της επόμενης πενταετίας, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2029 θα έχουν αποχωρήσει σίγουρα, με σύνταξη, 237 αστυνομικοί που υπηρετούν σήμερα στα Ιωάννινα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2030 ένας επιπλέον αριθμός 237 αστυνομικών κατοχυρώνει επίσης δικαίωμα συνταξιοδότησης. «Επομένως μιλάμε συνολικά για έναν αριθμό 479 συναδέλφων που υπηρετούν σήμερα στα Ιωάννινα και οι οποίοι θα έχουν αποχωρήσει. Μιλάμε για το 45% της σημερινής δύναμης κάτι που σημαίνει, πως το υψηλό επίπεδο αστυνόμευσης που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια οι πολίτες στην περιοχή, δε θα μπορεί πλέον να προσφερθεί. Σήμερα, έχουμε από τα καλύτερα αποτελέσματα στην αστυνόμευση σε ολόκληρη τη χώρα με άμεση ανταπόκριση με περιπολικά και μηχανές σε κάθε περιστατικό και επιπλέον με πολύ γρήγορες εξιχνιάσεις εγκλημάτων», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Προστασία (μόνο) του Αθηναίου πολίτη;
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντινίδης είπε πως την τελευταία πενταετία έχουν γίνει περισσότερες από 4.000 προσλήψεις αστυνομικών, όμως κανείς δεν ήρθε στην περιοχή των Ιωαννίνων και στην υπόλοιπη επαρχία, ενώ πρόσθεσε πως είναι παραπλανητικά τα στοιχεία που διαρρέει το υπουργείο ότι στην Αττική υπηρετούν 17.000 αστυνομικοί και για αυτό θα πρέπει να μετακινηθούν αστυνομικοί από την επαρχία. «Δυστυχώς, Ελλάδα είναι μόνον η Αθήνα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα έπρεπε να λέγεται υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της Αθήνας. Δεν είναι αλήθεια, ότι στην Αττική υπηρετούν 17.000 αστυνομικοί, αλλά 27.000. Ξεχνούν σκοπίμως τους 10.000 αστυνομικούς που υπηρετούν στους επισήμους και στη Βουλή», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΥΙ, ζητώντας από τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου να αναλάβουν και αυτοί πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί μία διαφορετική κατάσταση.
Δεσμεύσεις
Τόσο ο Αλ. Καχριμάνης όσο και οι δήμαρχοι κ.κ Πλιάκος και Καψάλης, και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας που βρέθηκε λίγο αργότερα στη δεξίωση που παρατέθηκε στον 5ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, ώστε η κατάσταση με τις μετακινήσεις προσωπικού προς την Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων να αλλάξει με καλύτερους όρους και συσχετισμούς για το προσωπικό που θα υπηρετεί στην περιοχή. Και οι τρεις απέδωσαν τα εύσημα στο σύνολο του προσωπικού, ηγεσία και αστυνομικούς για το εξαιρετικό επίπεδο αστυνόμευσης και για τη μεταξύ τους συνεργασία όταν και όπου αυτή ζητήθηκε ή κρίθηκε απαραίτητη.
Πριν την κοπή της βασιλόπιτας τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των συναδέλφων αστυνομικών που έπεσαν στο καθήκον τους προηγούμενους μήνες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ