Τρίτη 11.02.2025
More

    Σούλι και Ζαγόρι στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού

    Παρέμβαση για το ιδιοκτησιακό στην περιοχή Τετραχωρίου, ειδικό πολιτιστικό τέλος στο Ζαγόρι για τους διαμένοντες επισκέπτες

    Δύο ειδικές αναφορές σε θέματα της Ηπείρου, για το Σούλι και το Ζαγόρι, περιέχει το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΝΠΔΔ της Εθνικής Πινακοθήκης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και εισάγεται σήμερα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Το Σούλι

    Το Άρθρο 91 αφορά το ιδιοκτησιακό ζήτημα στο Σούλι και έχει τίτλο «Σύσταση δικαιώματος επιφανείας επί δημοσίων ακινήτων στην περιοχή Τετραχωρίου Σουλίου». Όπως προβλέπεται:

    «Επιτρέπεται η σύσταση δικαιώματος επιφανείας, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3986/2011 (Α’152), στα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή «Τετραχωρίου Σουλίου», όπως η εν λόγω περιοχή οριοθετείται από την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή στο σχέδιο (Π3) της «Μελέτης Συνολικής Ανάδειξης Τετραχωρίου Σουλίου και Κάστρου Κιάφας» της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων Φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού… ».

    Σε περίπτωση σύστασης του δικαιώματος επί ακινήτων που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων ή έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, «σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’220), προϋπόθεση για τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου σύστασης του δικαιώματος αποτελεί η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού».

    Η σύσταση του δικαιώματος «γίνεται άνευ ανταλλάγματος και χωρίς υποχρέωση καταβολής εδαφονομίου» ενώ «δεν επιτρέπονται η σύσταση υποθήκης, η εγγραφή προσημείωσης, καθώς και η σύσταση πραγματικών και προσωπικών δουλειών, οι οποίες βαρύνουν το δικαίωμα επιφανείας».

    Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση: «Προβλέπεται η σύσταση δικαιώματος επιφανείας επί δημοσίων ακινήτων στην περιοχή Τετραχωρίου Σουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών και να αναπτυχθεί η ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της περιοχής μέσω της σύστασης δικαιώματος επιφανείας, το οποίο ήδη προβλέπεται στον ν. 3986/2011 (Α’ 152) και, υπό το υφιστάμενο καθεστώς, δύναται να συσταθεί αποκλειστικά επί ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, με πρόβλεψη καταβολής ανταλλάγματος».

    Για το Ζαγόρι

    Για το Ζαγόρι το Άρθρο 95 έχει τίτλο «Ειδικό πολιτιστικό τέλος Δήμου Ζαγορίου» και αναφέρει ότι, «Επιβάλλεται υπέρ του Δήμου Ζαγορίου, ο οποίος αποτελεί πολιτιστικό τοπίο που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ειδικό πολιτιστικό τέλος, ποσού εβδομήντα πέντε λεπτών (0,75) ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα των κάτωθι επιχειρήσεων που εδρεύουν εντός των ορίων του Δήμου:

    α) κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων της υποπερ. αα της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α` 155),

    β) ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014,

    γ) ακινήτων που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 (Α` 240) και

    δ) αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων – τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014».

    «Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που κάνει χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος των επιχειρήσεων της παρ. 1 και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα κατά τις κείμενες διατάξεις στοιχεία, εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει τον λογαριασμό, ο οποίος υποχρεούται να το καταβάλει στο οικείο δημοτικό ταμείο».

    Συστήνεται ακόμα «πενταμελής Επιτροπή διαχείρισης με σκοπό τον προγραμματισμό της διαχείρισης και εκτέλεσης έργων καθαρισμού, συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης, καθώς και προβολής μνημείων εντός των ορίων του Δήμου Ζαγορίου, η οποία αποτελείται από τα εξής μέλη:

    α) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυν- σης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού ως Πρόεδρο,

    β) τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων του Υπουργείου Πολιτισμού,

    γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών και

    δ) δύο (2) εκπροσώπους του Δήμου Ζαγορίου, που υποδεικνύονται από τον Δήμαρχο».

    Άλλες διατάξεις

    Το νομοσχέδιο είναι ερανιστικό με πλήθος ρυθμίσεων για διαφορετικά θέματα, όπως:

    – Αναδιοργανώνεται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου» (Ε.Π.Μ.Α.Σ.).

    – Aναδιοργανώνεται το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης».

    – Συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 3905/2010, σχετικά με το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Ν.Π.Ι.Δ. «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» και εμπλουτίζεται ο σκοπός του με την απονομή των βραβείων «Χρυσός Αλέξανδρος» και «Αργυρός Αλέξανδρος», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που διοργανώνει και το οποίο ορίζεται πλέον ως διεθνές.

    – Αναβαθμίζεται το υφιστάμενο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ν.3136/1955) σε Ανώτερη Σχολή Καλής Τέ-
    χνης Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου.

    – Θεσπίζονται ετήσια κρατικά θεατρικά βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν», με αντικείμενο την αξιολόγηση του έργου των υποψήφιων ηθοποιών από πενταμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και θα αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών.

    – Συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων.

    Ενδεικτικά:

    α. Τροποποιείται το άρθρο 66Ε του ν. 2121/1993, κατά τρόπο ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα του διοργανωτή αθλητικών εκδηλώσεων, όπως προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 84 και στην παρ. 2 του άρθρου 84Α του ν. 2725/1999.

    β. Προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου σε όποιον, χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 2121/1993, παρουσιάζει στο κοινό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, προσβάλλει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικό δικαίωμα ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.Επίσης, θεσπίζεται διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους παραβάτες.

    γ. Επικαιροποιείται η διαδικασία γνωστοποίησης στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) ενδεχόμενων παραβιάσεων του θεσμικού πλαισίου της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων (για την εξέτασή της κατατίθεται παράβολο υπέρ του Ο.Π.Ι.).

    δ. Ο Ο.Π.Ι. ορίζεται ως αρμόδια Αρχή για τη διενέργεια έρευνας για τη διαπίστωση παραβάσεων του θεσμικού πλαισίου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συλλογικής διαχείρισης από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Μεταβατικά, διευκρινί ζεται η εφαρμοζόμενη νομοθεσία σε εκκρεμείς έρευνες ενώπιον του Ο.Π.Ι.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ