Πέμπτη 21.11.2024
More

    Στ. Καλογιάννης: Επιτέλους, ας τελειώσουν οι ερασιτεχνισμοί για το «Πάρκο Τεχνολογίας»

    Για ερασιτεχνικούς έως και προκλητικούς χειρισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Ανάπτυξης, κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, ο Στ. Καλογιάννης, αναφορικά με το Πάρκο υψηλής έρευνας-Τεχνολογίας.

    Η ανακοίνωση του Στ. Καλογιάννη

    «Σε παταγώδη αποτυχία οδήγησαν το λεγόμενο «Πάρκο υψηλής έρευνας-Τεχνολογίας» οι, ερασιτεχνικοί έως προκλητικοί, χειρισμοί της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επρόκειτο για προδιαγεγραμμένη πορεία, όπως δεκάδες φορές, εγκαίρως και τεκμηριωμένα, είχα επισημάνει εντός και εκτός Βουλής.

    Υπενθυμίζω ότι ο εγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός προβλέπει για τα Ιωάννινα, από το 2009 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων), τη δημιουργία Τεχνόπολης στην Πεδινή. Η Τεχνόπολη προβλέπεται επίσης, στην ίδια θέση, και από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ηπείρου, του 2018.

    Η Τεχνόπολη είναι Επιχειρηματικό Πάρκο που οργανώνεται ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Η ανάπτυξή της προϋποθέτει την οριοθέτηση της απαιτούμενης έκτασης, την πολεοδόμηση και την οργάνωσή της. Η πρωτοβουλία δημιουργίας Τεχνόπολης ανήκει, εκ του νόμου, σε Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν κυρίως ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και Επιμελητήρια, ΟΤΑ.

    Αντί για Τεχνόπολη, η Περιφέρεια Ηπείρου επιχείρησε να υλοποιήσει το λεγόμενο «Πάρκο Τεχνολογίας», χωρίς να είναι ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται, πετυχαίνοντας μάλιστα, σε πρώτη φάση το 2022, να το εντάξει με Απόφαση Υπ. Ανάπτυξης, στο Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ), χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Ενδεικτικά, το λεγόμενο «Πάρκο» δεν προβλέπεται σε κανένα Χωροταξικό σχεδιασμό, δεν δημιουργήθηκε Εταιρεία Ανάπτυξής του, δεν πολεοδομήθηκε η αναγκαία έκταση, ώστε κάθε δυνητικός επενδυτής να εγκατασταθεί με δικές του δαπάνες, ούτε είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

    Η έλλειψη σχεδιασμού για το «Πάρκο» από την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πρωτοφανής. Αντίθετα, περίσσεψαν οι αυτοσχεδιασμοί. Εξηγούμαι: Το 2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το «Πάρκο» θα υλοποιούνταν με προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών, με κόστος που «δεν θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ». Όμως, αφενός μεν ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως και το Πανεπιστήμιο, έμεινε εκτός σχεδιασμού του «Πάρκου», αφετέρου το κόστος του «Πάρκου» εκτοξεύτηκε στα 50 εκατ. ευρώ! Έπρεπε συνεπώς η Περιφέρεια να αναζητήσει δάνεια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης θα κάλυπτε μόνο 20 εκατ.. Η Περιφέρεια δεν έχει τέτοια δανειοληπτική ικανότητα.

    Συνεπώς, η απένταξη του «Πάρκου» από το Ταμείο Ανάπτυξης, με νεότερη Απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης τον Δεκέμβριο 2023, ήταν αναμενόμενη. Η Περιφέρεια ανακοίνωσε, τότε, ότι θα μείωνε τη δαπάνη του έργου από 50 εκατ. σε 30 εκατ. ευρώ (μείωση 40%!), ώστε αυτό να γίνει «βιώσιμο» και να «επανενταχθεί» στο ΤΑΑ. Αντ’ αυτού, λίγο αργότερα, η Περιφέρεια αποφάσισε να προχωρήσει το έργο με σύμβαση παραχώρησης, και μάλιστα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ (αύξηση 40%!). Αλήθεια, η Περιφέρεια έχει εκπονήσει έστω προμελέτη του έργου; Εάν ναι, ποιος τη συνέταξε και ποιος ο προϋπολογισμός μελέτης;

    Ο διαγωνισμός για σύμβαση παραχώρησης ήταν άγονος, όπως αναμενόταν. Εκδήλωσε όμως ενδιαφέρον μια εταιρεία με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ και με αυτήν η Περιφέρεια συζητούσε επί μήνες την υλοποίηση του έργου, κινδυνεύοντας σοβαρά να χάσει τη σοβαρότητα και αξιοπιστία της.

    Προχθές μάθαμε ότι οι συζητήσεις με την εν λόγω εταιρεία έληξαν άκαρπες…

    Οι πρωτοφανείς χειρισμοί Περιφέρειας και Υπουργείου επί μια ολόκληρη πενταετία, απαξίωσαν πλήρως ένα έργο, την Τεχνόπολη, και στέρησαν από την Ήπειρό μας μια μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό της. Έως εδώ. Έφτασε η ώρα να τελειώσουν οι ερασιτεχνισμοί με το «Πάρκο».

    Αν πράγματι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, νέων υλικών και τεχνητής νοημοσύνης, τα θεσμικά εργαλεία υπάρχουν, ώστε η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα να σχεδιαστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών και να υλοποιηθεί με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ