Θερμή υποδοχή στο Δημαρχείο Ιωαννίνων για την αποστολή του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων η επίσημη τελετή υποδοχής των μαθητών, αποφοίτων και φίλων του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, που ταξίδεψαν στη γενέτειρα του Μεγάλου Ηπειρώτη Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου.
Η αποστολή βρίσκεται για δεύτερη φορά στα Ιωάννινα, δέκα χρόνια μετά την πρώτη ιστορική επίσκεψη του 2015, τιμώντας τον ιδρυτή του ιστορικού σχολείου της Πόλης και ενισχύοντας τις γέφυρες παιδείας και πολιτισμού ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Ήπειρο.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσόρισε εγκάρδια τα μέλη της αποστολής, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας τους, τον συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης.
«Η παρουσία σας εδώ έχει για εμάς βαρύνουσα σημασία – όχι μόνο ως μια συγκινητική αναβίωση του δεσμού με τον ιδρυτή σας, αλλά και ως μια ουσιαστική ενίσχυση των γεφυρών παιδείας και πολιτισμού ανάμεσα στα Ιωάννινα και την Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο και την παρακαταθήκη του Χρηστάκη Ζωγράφου, επισημαίνοντας ότι η ευεργεσία του «δεν ήταν απλώς υλική, αλλά μια πράξη βαθιάς πίστης στη δύναμη της γνώσης, της προόδου και της συνείδησης».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο ταφικό μνημείο του Χρηστάκη Ζωγράφου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών – το μεγαλύτερο ιδιωτικό ταφικό μνημείο στην Ευρώπη – το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
«Ως Δήμαρχος Ιωαννίνων δεσμεύομαι να αναλάβω άμεσα πρωτοβουλίες για την ανεύρεση των κατάλληλων πόρων ώστε να συντηρηθεί όπως του αρμόζει. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη του», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Ο Δήμαρχος απηύθυνε ξεχωριστό μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Η επίσκεψή σας είναι μια υπενθύμιση πως το παρελθόν μάς διδάσκει, μας εμπνέει και μας οδηγεί. Το παράδειγμα του Χρηστάκη Ζωγράφου αποτελεί φάρο αξιών. Ας κρατήσουμε αυτό το φως αναμμένο, μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγές, ανοιχτούς διαλόγους και πολιτιστικές γέφυρες. Το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων – και όχι να περιοριστούμε σε μια επίσκεψη – έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας, κάτι που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους».
Από την μεριά του ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, Άρχων Μ. Ρεφερενδάριος της Μ.Χ.Ε. (Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας), τόνισε τη σημασία της επίσκεψης στην πατρίδα των μεγάλων ευεργετών του Έθνους και ιδιαίτερα στη γη του ιδρυτή της σχολής, Χρηστάκη Ζωγράφου. Εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επανασύνδεση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και την ενίσχυση της σχέσης των δύο κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι το Ζωγράφειο συνεχίζει να ζει χάρη στη στήριξη των φίλων από την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στην Πόλη μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τονίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του σχολείου, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από μικτούς γάμους ή έχουν ως μητρική γλώσσα την τουρκική ή την αραβική. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι μαζί κυνηγάμε ένα θαύμα επιβίωσης», για να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
Με λόγια βαθιάς ευγνωμοσύνης και συγκίνησης, υπογράμμισε πως «το Ζωγράφειο είναι ένα αστέρι που λάμπει τη νύχτα» και κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια: «Κάθε ελληνική ψυχή είναι κέρδος για μας».
Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Μπέγκα για την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ότι θα πάρει προκειμένου να συντηρηθεί το ταφικό μνημείο του Χρ. Ζωγράφου στην Αθήνα.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης, «Γιάννενα Νέα Εποχή», Δημήτρης Παπαγεωργίου, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023», Βασίλης Κοσμάς, τονίζοντας τη σημασία της επίσκεψης και δηλώνοντας αρωγοί στις πρωτοβουλίες του δήμου για την ανάπτυξη στενών σχέσεων συνεργασίας.
Η τελετή υποδοχής ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.