Κυριακή 19.01.2025
More

    Στην ΠΕΔ για το προσφυγικό ο Ν. Μηταράκης

    Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Χρ. Ντακαλέτσης, καλωσόρισε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και αναφέρθηκε στην σύγκληση της σύσκεψης.

    Ο υπουργός

    «Είναι σημαντική η επικοινωνία με την αυτοδιοίκηση. Έχω παραστεί όπου υπάρχει ανάγκη. Να καταστεί σαφές ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Να αντιμετωπίσουμε την κρίση με συστηματική δουλειά για μείωση των ροών, καλύτερη φύλαξη των συνόρων και αύξηση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων. Επίσης, σημαντική είναι η διαδικασία ασύλου. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 100.000 χιλιάδες αιτήσεις για το άσυλο. Εφαρμόζεται ο νόμος για αίτηση ασύλου και θα διαχωριστούν όσοι δικαιούνται και όσοι όχι. Επίσης, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τις επιστροφές. Τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε το ίδιο. Επόμενη προτεραιότητα είναι η δημιουργία των ελεγχόμενων κέντρων για να μπορέσουμε να λύσουμε αρκετά θέματα. Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου είναι άσχημη, καθώς ο έλεγχος των ροών είναι πολύ δύσκολος. Η αντιμετώπιση απαιτεί την αλληλεγγύη της ΕΕ. Επίσης, στοχεύουμε στην μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Σας ευχαριστώ όλους και είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα οποία προβλήματα έχουν παρατηρηθεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.

    Δήμος Ζαγορίου

    Ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γ. Σουκουβέλος, αναφέρθηκε στο εθνικό πρόβλημα, λέγοντας πως ως Δήμος αποφάσισε να βοηθήσουν την κατάσταση με την αποδοχή 200 ατόμων. «Προσπαθήσαμε σαν δημοτική αρχή να ανταποκριθούμε, αλλά σε έναν δήμο ορεινό καταλαβαίνετε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί».

    Δήμος Ζίτσας

    Ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, είπε με τη σειρά του, ότι το ζήτημα είναι αρμοδιότητα του ελληνικού κοινοβουλίου και πρέπει με συνεννόηση να βρεθεί λύση για το θέμα. «Εμείς από το 2016 φτιάξαμε μια δομή και δεν έχουμε προβλήματα, αλλά επειδή η Ήπειρος έδειξε προσαρμοστικότητα δεν θα είμαστε εκείνοι που θα σηκώσουμε το βάρος. Τώρα να το δείξουν και οι άλλοι δήμοι». ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Δήμοι Άρτας

    Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Άρτας, Χρ. Τσιρογιάννης, λέγοντας ότι όλοι οι υπουργοί πρέπει να περνούν από την ΠΕΔ. «Εμείς οι δήμαρχοι έχουμε τα προβλήματα, αλλά όλοι οφείλουν να κάνουν ενέργειες. Η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Να γίνει επαναπροώθηση και διεθνοποίηση. Η Ήπειρος έχει κλείσει το ποσοστό της, ενώ άλλες περιοχές όχι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρογιάννης.

    Ο δήμαρχος Καραϊσκάκη, Π. Μίγδος, είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και εμμένω στις θέσεις μας ότι έχει εξαντληθεί το ποσοστό. Είμαστε φιλόξενοι, αλλά είμαι δήμαρχος σε έναν ορεινό δήμο με 70 οικισμούς, απομακρυσμένο και χωρίς υποδομές».

    Δήμος Ιωαννιτών

    Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του δήμου Ιωαννιτών. «Να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στο Δήμο Ιωαννιτών, μιας και είναι ο μεγαλύτερος δήμος. Θα είμαστε συμμέτοχοι και στην ενημέρωση και τον προγραμματισμό στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής. Είμαστε κατά των κλειστών κέντρων και θέλουμε ισότιμη συνεργασία. Η υποδοχή ήταν στα πλαίσια της αλληλεγγύης. Θέλω να θέσω υπόψη σας κάποια στοιχεία. 3.900 πρόσφυγες βρίσκονται συνολικά στην Ήπειρο. 2.940 μόνο στο νομό Ιωαννίνων. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει επιβάρυνση και στις δομές και σε όλα τα ανταποδοτικά. Έχουμε προβλήματα με την αστυνόμευση και υπάρχει γενικά επιβάρυνση. Τα ανταποδοτικά πρέπει να είναι ευέλικτα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου.

    Δήμος Κόνιτσας

    Ο δήμαρχος Κόνιτσας, κ. Εξάρχου, είπε ότι είναι προβληματικός ο δήμος Κόνιτσας. Είπε ότι δέχτηκαν τους μετανάστες σε ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια με την τότε υπουργό που είχε υποσχεθεί να γίνεται διαχείριση των κονδυλίων. «Οι ΜΚΟ είναι κράτος εν κράτει», είπε χαρακτηριστικά.

    Δήμος Πωγωνίου

    Ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κ. Καψάλης, είπε ότι η Ήπειρος έχει δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα στο παρελθόν με τους Αλβανούς, τώρα δέχεται και δεύτερο. «Το διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο. Θα σας θέσω εμπειρικά, λοιπόν, ότι  αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι μη γίνουμε μια νέα Ειδομένη. Το δεύτερο είναι ότι αποφασίστηκαν όλα ερήμην της τοπικής κοινωνίας και χρειάζεται αξιολόγηση για το πόσους μπορούμε να δεχτούμε.

    Τα Δολιανά αντέχουν μέχρι 180, αλλά ένα βράδυ έφερναν αλλά 200 άτομα. Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν στην ίδια τη δομή. Δεν γίνεται να τους στοιβάζουμε, γιατί θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα. Κατηγορήθηκαν και ως ρατσιστές οι πολίτες. Το κουμάντο το έκαναν οι ΜΚΟ και εμείς ήμασταν για το χαμαλίκι. Ζητήσαμε να γίνει στη Πωγωνιανή μονάδα με ασυνόδευτα. Είναι κάτι που θέλουμε και το επιζητούμε, αλλά όχι με ΜΚΟ, με το υπουργείο. Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο ούτε από την προηγούμενη ούτε από την τωρινή κυβέρνηση», είπε ο κ. Καψάλης.

    Δήμος Πρέβεζας

    Ο εκπρόσωπος του δήμου Πρέβεζας είπε πως «συγκεκριμένα κυκλώματα προσπαθούν να προωθήσουν μετανάστες και έχουν πύλη εξόδου σημεία της Πρέβεζας. Επίσης, έχουμε διαχειριστεί δύο ναυάγια. Θα ήθελα να λάβετε υπόψη το χώρο, που αν απαιτηθεί, θα γίνουν δομές. Επίσης, η σύζυγός μου εργάστηκε σε ΜΚΟ σε ξενοδοχεία. Έξι οικογένειες επέστρεψαν και έχασαν χρήματα οι ΜΚΟ.

    Δήμος Ζηρού

    Ο Νίκος Καλαντζής αναφέρθηκε στο κέντρο που είναι υποδειγματικό, ήσυχο με καλές υποδομές, αλλά για να γίνει αυτό το κέντρο υπήρχαν δεσμεύσεις που τηρήθηκαν και αφορά τον αριθμό που δεχτηκάμε. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι οποιαδήποτε αύξηση θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ο Δήμος έδωσε μάχη για να πάνε σχολείο τα παιδιά, αλλά να υπάρξει και η αντίστοιχη βοήθεια. Χαιρετίζω αυτά που λέτε για ανταποδοτικότητα, πρέπει, όμως, να επεκταθεί και στα σχολεία. Δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες. Έκκλησή μου είναι να μην πειράξετε τις υπάρχουσες δομές εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης

    Δήμος Νικολάου Σκουφά

    Η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ρ. Βαβέτση, μίλησε για την ηπειρωτική φιλοξενία, λέγοντας ότι ο δήμος της είναι πολυπαθής. Επίσης, είπε ότι θα πάρει την ευθύνη που της αναλογεί. «Επειδή βρέθηκα σε δύσκολη θέση, γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και δεν ξέρουμε τίποτα, δημιουργήθηκε χάος με πολίτες δύο κατηγοριών και θέλω να φύγουμε με απαντήσεις από εδώ σήμερα».

    Δήμος Ηγουμενίτσας

    Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ι. Λώλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του υπουργού και είπε ότι πρέπει να γίνει το περίγραμμα του σχεδίου. «Δείξαμε έμπρακτα ότι έχουμε προσφέρει. Κανένας δεν θέλει να χαλάσει την ηρεμία του. Πρέπει να γνωρίζουμε τον σχεδιασμό που προβλέπεται για την Ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λώλος.

    Εν κατακλείδι

    Ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε τους δημάρχους, παραδέχτηκε πως το ζήτημα αποτελεί εθνική κρίση.
    «Είναι δεδομένο να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Αυτή είναι και η πρωταρχική ευθύνη της πολιτείας. Όλοι θέσατε το θέμα του διαλόγου και θέλω να μπορούμε να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το βάρος της κρίσης. Κάποια χωριά έχουν 7.000 άτομα. Την αλληλεγγύη καλό είναι να τη σκεφτόμαστε γενικά. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν θα κάνω κάποια κριτική. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Έχουμε κάνει 8 αποστολές ήδη. Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι εντός του μήνα θα διοριστεί διοικητής από το υπουργείο. Θέλω να βοηθήσουν οι δήμοι, το ζητάω. Τα νούμερα είναι πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο. Η Ιταλία ήταν η πύλη εισόδου, όχι εμείς. Τώρα βιώνουμε τα απόνερα μιας πολιτικής. Η χώρα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται. Οι επιστροφές δεν ήταν σύμφωνες για όλους τα προηγούμενα χρόνια. Ζήτησα βοήθεια από την ΕΕ για επιστροφή στο Αφγανιστάν. Είμαστε ξεκάθαροι και στέλνουμε μήνυμα αποτροπής.
    Δεν ήρθα να ανακοινώσω κάτι σήμερα. Η αρχή της αναλογικότητας είναι σωστή. Πρέπει να γίνουν μικρότερες δομές, αλλά ο στόχος μας δεν είναι να γίνουν παντού δομές.
    Ήρθα να σας ακούσω. Να κατανοήσω το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις όλοι μαζί, δήμοι, περιφέρειες, κυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ