Σύντομα αρχίζουν οι εργασίες αναβάθμισης στις προσόψεις 315 καταστημάτων στις ζώνες παρέμβασης
Στην τελική φάση υλοποίησης και ολοκλήρωσής του μέχρι το τέλος του έτους εισέρχεται το έργο του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» (Open Mall) στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων που συμπληρώνει επτά χρόνια από την έγκριση της πρότασης από τον δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων το 2018.
Ένα έργο που πέρασε από «χίλια κύματα» όπως φανερώνει και η χρονική απόσταση άλλωστε από τότε που ξεκίνησε, με μία σειρά εμποδίων αλλά και αναιτιολόγητων καθυστερήσεων να παίζουν το δικό τους ρόλο σε αυτήν την επταετή καθυστέρηση. Πλέον όμως, όπως ανακοινώθηκε σε ανοιχτή εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση, με το Επιμελητήριο να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τις επιλέξιμες επιχειρήσεις για τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων.
Η σχετική ανακοίνωση για το ότι το έργο μπαίνει στο τελικό στάδιο υλοποίησης έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σπ. Μπέκα που παράλληλα αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που είναι η ολοκλήρωση της ψηφιακής πλατφόρμας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, επίσης έργο που καλείται να υλοποιήσει το Επιμελητήριο. «Μόλις υπογραφούν οι δηλώσεις συναίνεσης των 315 ιδιοκτητών καταστημάτων, θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και θα ξεκινήσει άμεσα το έργο ώστε να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της. Έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τους ιδιοκτήτες και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση», ανέφερε ο κ. Μπέκας.
Αυξήθηκε ο αριθμός των καταστημάτων
Ο συνολικός αριθμός των επιλέξιμων επιχειρήσεων που θα μετέχουν στο πρόγραμμα με τις παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων, είναι 315, αρκετά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες καταγραφές. Από αυτές, οι 160 είναι επιχειρήσεις εμπορικές οι 51 επιχειρήσεις εστίασης, 85 άλλου είδους ενώ έχουν συνυπογράψει και οι ιδιοκτήτες 19 κενών καταστημάτων. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο τεχνικός σύμβουλος του έργου Γ. Αντωνίου που μίλησε και για τις σκέψεις που υπάρχουν για την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.
Η αυτοκριτική από τον δήμο Ιωαννιτών
Εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θωμ. Γιωτίτσας σημείωσε πως σύντομα θα υλοποιηθεί και το τελευταίο τμήμα των παρεμβάσεων που έχει αναλάβει ο δήμος που είναι η τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων. Ωστόσο, με μία έντονη δόση αυτοκριτικής διάθεσης είπε πως το έργο δεν πέτυχε τους στόχους του όπως είχαν καθοριστεί το 2018 από την τότε δημοτική αρχή Μπέγκα. «Το έργο υπολείπεται σημαντικά αυτού που είχαμε θέσει ως στόχο, να ενισχύσουμε δηλαδή και να αναζωογονήσουμε εμπορικά την περιοχή παρέμβασης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, αλλά δεν έχει πλέον σημασία. Αντιθέτως, αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αναλαμβάνοντας εκ νέου τη διοίκηση του δήμου το 2024 βρήκαμε μία πίστωση 600.000 ευρώ από την έκπτωση του αναδόχου, να λιμνάζει και αξιοποιούμε τα χρήματα αυτά για τις μελέτες ανάπλασης της δημοτικής αγοράς Αγίου Νικολάου που ευελπιστούμε ότι θα αναμορφωθεί ριζικά και στον χώρο αυτόν θα μπορούν να γίνονται εμπορικές εκθέσεις ή εκθέσεις αγροτικών προϊόντων», ανέφερε.
Χαιρετισμό τέλος απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάν. Τσίγκρος που τόνισε ότι η ολοκλήρωση του έργου θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 28-2-2025