Παρασκευή 22.11.2024
More

    Στο φως στοιχεία και μαρτυρίες για τη Δικτατορία

    ​Στοιχεία και μαρτυρίες που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας

    Εκδήλωση μνήμης από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

    ​Στοιχεία και μαρτυρίες που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάποια εκ των οποίων μάλιστα αναφέρονται και σε θύματα της περιόδου της δικτατορίας στην Ελλάδα, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στον Πολυχώρο Δημ. Χατζής. Μία εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 57 ετών από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την 21η Απριλίου του 1967 και αντίστοιχα 50 ετών από τη Μεταπολίτευση του 1974 και την οποία συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974».

    Η εκδήλωση αποτέλεσε παράλληλα και ένα ανοιχτό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία για την διάσωση και ανάδειξη τεκμηρίων και μαρτυριών της περιόδου 1967-1974, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Καθηγητές Λάμπρος Φλιτούρης και Νικόλαος Αναστασόπουλος, καθώς επίσης η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Άννα Μαχαιρά και η Λήδα Παπαστεφανάκη, διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων.

    Οι κεντρικές ομιλίες και παρουσιάσεις καθήλωσαν το κοινό, με την πλήρη αποτύπωση στοιχείων και γεγονότων για διάφορα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο και μεταπτυχιακής αλλά και ιστορικής έρευνας

    Για τους φακέλους και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων μίλησε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Νεότερης – Σύγχρονης Ιστορίας Αλέξανδρος Γιαννάκενας.

    Ο δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Γρηγόρης Κολύδας μίλησε για την αντικαθεστωτική σάτιρα κατά τη δικτατορία.

    Ο Δημήτρης Βεριώνης, ιστορικός και συγγραφέας, μίλησε για τις δολοφονίες και τους ύποπτους θανάτους την περίοδο της δικτατορίας.

    Τέλος, ο Ηλίας Σκουλίδας επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας ανέπτυξε ένα φαινομενικά παράδοξο ζήτημα: πολιτική και διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών.

    Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη στην αρχή της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Δανιήλ Σπαρτιάτης, εκπρόσωπος του «Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974».

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαρτυρίες από πρωταγωνιστές της πρώτης αντιστασιακής πράξης με την έναρξη του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μίλησαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Μάκης, Ντίνα Μπάδα, Δανιήλ Σπαρτιάτης και Βαγγέλης Αυδίκος.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ