Σάββατο 15.11.2025
More

    Στο… περίμενε οι πυρόπληκτοι του Δήμου Ζηρού

    Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους του Δήμου Ζηρού

    Στο.. περίμενε με άγνωστο το οριστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων βρίσκονται οι πυρόπληκτες οικογένειες του Δήμου Ζηρού από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, για τις αποζημιώσεις.

    Μία διαδικασία που δεν ακολουθεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων και τους Γεν. Γραμματείς που επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή, καθώς όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στο ITV o δήμαρχος Ζηρού Γεώρ. Γιολδάσης το μόνο που έχει δοθεί, είναι το επίδομα για την οικοσκευή στους πυρόπληκτους και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Ούτε για το ζωικό κεφάλαιο ούτε για το φυτικό κεφάλαιο έχουν προχωρήσει οι αιτήσεις, ενώ και για τις αποζημιώσεις για την στεγαστική συνδρομή, αναμένεται η διενέργεια επανελέγχου για να προχωρήσει.

    «Δυστυχώς, δεν έχουμε κάποιο νεότερο καθώς για το ζωικό κεφάλαιο και τις αποζημιώσεις μας είπαν, ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση και διασταύρωση των στοιχείων μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2025 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το φυτικό κεφάλαιο θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος από τον ΕΛΓΑ, στις αρχές της άνοιξης και μετά να δοθούν οι αποζημιώσεις, ενώ για τις αποζημιώσεις για τα κτίσματα, ώστε να κριθεί αν πρέπει να γίνει επισκευή ή ανακατασκευή, θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος, όμως δε γνωρίζουμε χρονοδιαγράμματα. Ούτε στον δήμο Ζηρού όμως έχουν δοθεί τα χρήματα που έχουμε ζητήσει για την αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών. Μόνον η περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε άμεσα στη διαδικασία της αποκατάστασης που ανέλαβε και αφορούσε στις πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιολδάσης.

    Διαχείριση και όχι απομάκρυνση στα ζωικά απόβλητα

    Στο επίπεδο της διαχείρισης στο ίδιο σημείο και όχι της απομάκρυνσης και μεταφοράς των εκατοντάδων τόνων ζωικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, εξακολουθεί να παραμένει στο μεταξύ, η υπόθεση με την μεταφορά των προϊόντων αυτών σε επιχείρηση κοντά στη γέφυρα Καλογήρου, από την Κέρκυρα.

    Η επιχείρηση για τη διαχείριση των αποβλήτων, η εναπόθεση των οποίων στο σημείο αλλά και ο πρόχειρος ενταφιασμός 400 τόνων επίσης στο ίδιο σημείο, εξελίσσεται μεν, αλλά όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV, ο δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης, δεν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία απομάκρυνσης και μεταφοράς των αποβλήτων σε άλλη μονάδα καύσης.

    «Μέχρι και την Τρίτη που επισκέφθηκα την επιχείρηση διαπίστωσα πως γίνεται μόνο η διαχείριση των αποβλήτων που είχαν εναποτεθεί στον εξωτερικό χώρο, όπου έχει ολοκληρωθεί η διαλογή των αποβλήτων και των άλλων υλικών που είχαν μεταφερθεί και τα πρώτα έχουν τοποθετηθεί σε πλαστικούς κάδους και αποθηκεύονται σε διπλανό χώρο, ενώ γίνεται και διαδικασία απολύμανσης. Αναφορικά με τα ζωικά απόβλητα που ενταφιάστηκαν στο χώρο, αυτό που έχει γίνει, είναι η ρίψη ασβέστη για να καταπολεμηθεί η δυσοσμία που επανέρχεται πάντως ανά διαστήματα. Δε γνωρίζω τι μέλλει γενέσθαι, πλην όμως ως δήμος Ζηρού έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή την απομάκρυνση του συνόλου των αποβλήτων και των ενταφιασμένων από την περιοχή, γιατί πρόκειται για μία ενεργή υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Γιολδάσης.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ