Σάββατο 05.04.2025
More

    Στο ΣτΕ για το υδροηλεκτρικό στον Καλαρρύτικο ο Δήμος και 29 σύλλογοι

    Η προσφυγή σε ένδικα μέσα έρχεται ως ύστατη ενέργεια για την αποτροπή εγκατάστασης και λειτουργίας του μικρού υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Καλαρρύτικο

    Η προσφυγή σε ένδικα μέσα έρχεται ως ύστατη ενέργεια για την αποτροπή εγκατάστασης και λειτουργίας του μικρού υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Καλαρρύτικο

    Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 1,5 MW, στον ποταμό Καλαρρύτικο κατέθεσαν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και 29 αδελφότητες και σύλλογοι από όλο τον Δήμο, προσβάλλοντας την από 3.2.2025 απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

    Η προσφυγή σε ένδικα μέσα έρχεται ως ύστατη ενέργεια για την αποτροπή εγκατάστασης και λειτουργίας του μικρού υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Καλαρρύτικο, με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων να ανταποκρίνεται άμεσα στις πρωτοβουλίες του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος» και της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, καθώς και στο αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Καλαρρυτών για ανάληψη δράσης για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Μιας περιοχής που η ταυτότητά της κινδυνεύει να αλλάξει ριζικά, καθώς το υδροηλεκτρικό έργο δε θα αλλοιώσει μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά θα υποβαθμίσει και τα μνημεία – αξιοθέατα που χωροθετούνται εκεί, με κυριότερα τα δύο πέτρινα γεφύρια και την Ιερά Μονή Κηπίνας, από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία των Τζουμέρκων.

    Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είχε διατυπώσει την αρνητική του θέση με σαφήνεια και στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε), υποβάλλοντας τις τεχνικά τεκμηριωμένες απόψεις του και τα σχόλιά του.

    Οι λόγοι εναντίωσης είναι οι εξής:

    1.  Το προτεινόμενο έργο δεν εμφανίζεται να έχει καμία σπουδαιότητα για την περιοχή και η αναγκαιότητα του δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από το φάκελο της Μ.Π.Ε..

    2.  Δεν τεκμηριώνεται η υπερίσχυση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών του πλεονεκτημάτων για την περιοχή μελέτης.

    3.  Δεν έχουν εκτιμηθεί μεθοδικά οι συνεργιστικές επιπτώσεις στον εξεταζόμενο Μ.Υ.Σ., λόγω του σχεδιασμού άλλων έργων, εντός του ίδιου υδατορέματος.

    4.  Δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υπολογισμούς της παροχής στη θέση υδροληψίας, ούτε της οικολογικής παροχής.

    5.  Δεν έχει εκτιμηθεί η συμβατότητα του έργου σε σχέση με τις κατευθύνσεις του Π.Χ.Π. Ηπείρου, που αναφέρονται στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

    6.  Δεν έχει ληφθεί υπόψη η έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου (Τ.Π.Σ.) στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

    7.  Δεν έχει ληφθεί υπόψη η επικείμενη αναθεώρηση του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. για τις Α.Π.Ε..

    8.  Δεν έχει ληφθεί υπόψη η ανάγκη εφαρμογής επικαιροποιημένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση της οικολογικής παροχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα της 1ης Αναθεώρησης του Σ.Δ.Λ.Α.Π. Ηπείρου.

    Ποιοι υπογράφουν την προσφυγή

    Εκτός του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, της Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών και του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος», την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας υπογράφουν η Αδελφότητα Αθαμανιωτών Άρτας, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Δαφνωτιωτών «Ο Προφήτης Ηλίας», ο Σύλλογος εν των Αττική Καλαρρυτινών, ο Σύλλογος Κυψελιωτών Άρτας «Ο Άγιος Κοσμάς», η Αδελφότητα Μελισσουργιωτών Άρτας «Ο Άγιος Νικόλαος», η Αδελφότητα Μονολιθιωτών Ιωαννίνων της Αθήνας, η Αδελφότητα Παλαιοχωρίου Συρράκου, ο Σύλλογος Πλατανούσας Ιωαννίνων «Η Αγία Παρασκευή», ο Σύλλογος Πραμαντιωτών Αττικής, η Αδελφότητα των απανταχού Προσηλιωτών Ιωαννίνων «Ο Άγιος Βλάσιος», η Αδελφότητα των εκ Καρυδέας Σκούπας Άρτης κατοικούντων εν Αθήναις, Πειραία και προαστίοις, ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών «Το Συρράκο», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλατανούσσας Ιωαννίνων, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες», ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ματσουκίου Ιωαννίνων «Η Βύλιζα», ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών περιοχής Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Οργανισμός Καλαρρυτών, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλεντζίου, η Αδελφότητα Μιχαλιτσίου «Άγιος Νικόλαος», ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Προσηλιωτών Ιωαννίνων «Η Αγία Παρασκευή», ο Αγαθόεργος Σύλλογος Πετροβουνίου «Ο Κατσαντώνης», η Φιλοπρόοδος Αδελφότητα Βαπτιστού «Ο Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής», ο Σύλλογος Απανταχού Αμπελοχωριτών», ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Fly Fishing και προστασίας της άγριας πέστροφας «Αστραίος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλεντζίου Ιωαννίνων.

    Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

    Πέραν της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων προχωρά και σε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την ανάγκη προστασίας του Καλαρρύτικου ποταμού από παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο την οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών σε βάρος της φύσης.

    Ήδη με πρωτοβουλία του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος» δημιουργήθηκε ένα βίντεο, που αναδεικνύει την οικολογική σημασία του Καλαρρύτικου ποταμού, ενώ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών και τους τοπικούς συλλόγους προγραμματίζονται δράσεις για την περίοδο του καλοκαιριού.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ