Τρίτη 23.04.2024
More

    Στο υπ. Υποδομών ο άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά

    Σε ζητήματα που έθεσε σε επισκέψεις του στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης.

    Οι οδικοί άξονες Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά και Πρέβεζα

    Οι δύο οδικοί άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά και Ιόνια οδός- Πρέβεζα ήταν το αντικείμενο συναντήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης στο Υπουργείο Υποδομών.

    Όπως είπε σήμερα ο Περιφερειάρχης, αυτή την εποχή,- όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν σταλεί- πρέπει να τελειώνει η διαδικασία για να βγει η δημοπρασία του δρόμου από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά.

    Το τμήμα μέχρι το Καλπάκι θα δημοπρατηθεί απευθείας, καθώς έγιναν οι απαλλοτριώσεις και έχουν καταγραφεί τα κτηματολόγια, ενώ το υπόλοιπο θα περιληφθεί στη δημοπράτηση ως προαίρεση γιατί δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Τα χρήματα- όπως διευκρίνισε- θα μπουν για το σύνολο του έργου. Με ενημέρωσαν – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- ότι από το Υπουργείο περιμένουν απαντήσεις από τη Δασική Υπηρεσία και από την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Γης της Περιφέρειας για τις δημόσιες εκτάσεις. Η απάντηση της Υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι έτοιμη και υπογράφηκε σήμερα.

    Για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και συγκεκριμένα από τη γέφυρα Καμπής μέχρι και την παράκαμψη Νικοπόλεως, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να κλείσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν από τον μελετητή που έχει αναλάβει το έργο από το 2007 και στη συνέχεια να παραλάβει το φάκελο του η Περιφέρεια Ηπείρου. «Αυτή θα είναι η απαρχή για να ασχοληθεί η Περιφέρεια με την υλοποίηση του έργου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

    Στήριξη του πρωτογενούς τομέα

    Στη συνέχεια αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας που πλήττεται κυρίως εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2016 και 2017.

    «Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, αν δεν συμπληρωθεί το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ με όλα αυτά που πρέπει – και νομίζω ο Υπουργός το έχει καταλάβει, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές-, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είτε γάλα, είτε κρέας, είτε μέλι, είτε λάδι, είτε κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να περνάνε στην «πιάτσα» και να πωλούνται ως ελληνικά. Αυτό είναι πλήρης  απαξίωση που για πολλά χρόνια γινόταν στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, και ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον, γιατί και οι τιμές πρώτων υλών ανεβαίνουν. Και δεν υπάρχει από το προσωπικό των Υπουργείων, η θέληση να βοηθήσουνε διαχρονικά τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων».

    Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε με τον Υπουργό, ήταν η εκπόνηση των χαρτών βοσκής. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ο Υπουργός ετοιμάζει την κατάθεση διάταξης με την οποία εντάσσονται και τα επιπλέον 9,5 εκ. στρέμματα που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κι έτσι η κάθε περιοχή θα είναι αυτάρκης.

    «Αυτό αλλάζει άρδην τα πράγματα γιατί δυστυχώς επί χρόνια μας έλεγαν ότι θα κάνουν χάρτες βοσκής, αλλά δεν έθεταν θέμα για τις εκτάσεις που είχαν αφαιρεθεί το 2010 (τα 9,5 εκ. στρέμματα). Αυτή είναι μια δυνατή αλλαγή, γιατί θα κατοχυρωθούν κατά ένα τρόπο, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι», κατέληξε.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ