Η καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως τουλάχιστον είχε ανακοινωθεί για την περιοχή των Ιωαννίνων είναι δεδομένη, πλην όμως αυτό που γίνεται σαφές, είναι πως δεν υπάρχει ούτε στασιμότητα, αλλά ούτε και ακύρωση των προγραμματισμένων έργων.
Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του υγροποιημένοιυ φυσικού αερίου (LNG) και το δίκτυο των τοπικών συνδέσεων φυσικού αερίου από τη ΒΙΠΕ προς την πόλη των Ιωαννίνων, έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία φυσικού αερίου Enaon (πρώην ΔΕΔΑ).
Πλην του αγωγού σύνδεσης χαμηλής πίεσης που κατασκευάστηκε την περασμένη άνοιξη από τη ΒΙΠΕ μέχρι την Ελεούσα του δήμου Ζίτσας, και εκτός κάποιων ενημερωτικών συναντήσεων, επί της ουσίας, δεν έγινε καμία άλλη εργασία για την κατασκευή του τοπικού δικτύου, αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν πως οι πρώτες συνδέσεις θα μπορούσαν να γίνουν κιόλας μέχρι το τέλος του 2023 ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2024.
Η εταιρεία ωστόσο φαίνεται πως επιταχύνει τους ρυθμούς της και σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ημερών αναμένεται να «βγει στον αέρα» η προκήρυξη για την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία δύο σταθμών αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα εντός της Βιομηχανικής Περιοχής.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,2 εκ. ευρώ και η προκήρυξη απαιτεί τη μελέτη λεπτομερούς σχεδιασμού, την προμήθεια, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού μικρής κλίμακας εγκατάστασης αεριοποίησης LNG, για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών πελατών, με εκμετάλλευση της τεχνολογίας του LNG.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με φορτηγά – βυτία στη ΒΙΠΕ και στις εγκαταστάσεις και θα αεριοποιείται για να διοχετεύεται στη συνέχεια στο τοπικό δίκτυο. Όμως η προοπτική αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, αν υλοποιηθεί η στρατηγική του ΔΕΣΦΑ που έχει ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση του αγωγού από τη Δυτ. Μακεδονία, ώστε να φτάσει στην Ήπειρο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ