Στις 200 πιο “ευτυχισμένες” πόλεις του κόσμου τα Ιωάννινα – Κατέλαβαν την 151η θέση
Ένα μικρό αποτύπωμα της πραγματικότητας που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, περιγράφει ο παγκόσμιος δείκτης των «Ευτυχισμένων πόλεων» όπως αυτός διαμορφώνεται σε ετήσια βάση από το Ινστιτούτο για την ποιότητα της ζωής
Η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφεται στη λίστα των 200 πόλεων σε όλον τον κόσμο που μπήκαν στην μέτρηση, στην 151η θέση, και στην συνολική κατηγορία των πόλεων που παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο. Το Ινστιτούτο για την ποιότητα της ζωής είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός που μελετά λεπτομέρειες και βασικές παραμέτρους της καθημερινής ζωής των πολιτών και πως αυτές οι παράμετροι σε διάφορα θεματικά πεδία, επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον τρόπο ζωής και συνακόλουθα τον δείκτη ευτυχίας.
Ξεκινώντας κάποιος από τα θετικά αρκεί και μόνο να αναγνώσει τον κατάλογο των πόλεων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 200 πρώτων για να αντιληφθεί πως είναι πραγματικά σπουδαίο μία επαρχιακή πόλη της Ελλάδας να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα και να είναι μάλιστα πάνω από την Αθήνα που είναι η δεύτερη ελληνική πόλη που βρίσκεται μεταξύ των 200, καταλαμβάνοντας όμως την 183η θέση.
Επίσης όμως, η συμμετοχή των Ιωαννίνων στη συγκεκριμένη λίστα είναι σημαντική γιατί οι παράμετροι τις οποίες μετρά το Ινστιτούτο ομαδοποιούνται σε έξι ξεχωριστές θεματικές που είναι η πολιτική δίχως αποκλεισμούς και η συμπερίληψη, η κυκλική οικονομία, η καινοτομία και η εκπαίδευση, οι μεταφορές και η κινητικότητα, η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους και το φυσικό περιβάλλον.
Τα Ιωάννινα μάλιστα καταλαμβάνουν μία πολύ υψηλή βαθμολογία στη γενική κατηγορία «Πολίτες» στην οποία γίνεται καταγραφή εφαρμογής προηγμένων κοινωνικών πολιτικών, με επίκεντρο την εκπαίδευση, την ένταξη και τη συνολική ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Επίσης, υψηλή βαθμολογία συγκεντρώνει η πόλη των Ιωαννίνων, στην κατηγορία της «Διακυβέρνησης» όπου αξιολογείται η ποιότητα της αστικής διαχείρισης και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως και στην κατηγορία της «Δημόσιας Υγείας» που εστιάζει στις συνθήκες διαβίωσης και τη δημόσια υγεία.
Σε αυτήν την κατηγορία αξιολογήθηκε ακόμη η υποστήριξη ψυχικής υγείας σε ενήλικες και μαθητές αντίστοιχα, με σύγκριση των ποσοστών που αναφέρονται σε απόπειρες αυτοκτονίας με την ευκολία πρόσβασης σε επαγγελματίες υγείας και σε άλλα συστήματα υποστήριξης.
Η χειρότερη βαθμολογία στο περιβάλλον
Υπάρχουν όμως και οι αρνητικές διαπιστώσεις που θα πρέπει να αφυπνίσουν τους τοπικούς φορείς, την Πολιτεία και την κοινωνία συνολικά γιατί αναφέρονται στο περιβάλλον. Ενώ θα περίμενε κάποιος σε αυτή την κατηγορία η πόλη των Ιωαννίνων με το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον να συγκεντρώωει μία υψηλή βαθμολογία, εντούτοις με μόλις 4 βαθμούς στη σχετική λίστα, είναι η πόλη με τη χειρότερη βαθμολογία μεταξύ των 200, με την πόλη Λούμπεκ της Γερμανίας να ακολουθεί σε μικρή απόσταση.
Επίσης, χαμηλή είναι η βαθμολόγηση των Ιωαννίνων σε θέματα κινητικότητας και στην προσβασιμότητα. Ειδικά όμως για το περιβάλλον, αυτό που προκύπτει, ως ιδιαίτερα αρνητικό και αυτό που «βυθίζει» την συνολική βαθμολόγηση των Ιωαννίνων, δεν είναι άλλο από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Όπως αναφέρεται άλλωστε και στο σχετικό σημείωμα στην εν λόγω κατηγορία εξετάστηκε η χρήση και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και τα μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης.
Επίσης, η αξιολόγηση περιλαμβάνει δημοτικές περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως στρατηγικές συνειδητής βιωσιμότητας, καθώς και τις απτές επιπτώσεις τους – συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM10.
Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια λοιπόν και η αιθαλομίχλη που εδώ και μία δεκαπενταετία πλέον έχει γίνει μόνιμος σύντροφος των κατοίκων των Ιωαννίνων από τον Νοέμβριο μέχρι και τις αρχές της Άνοιξης, εκτός από την υγεία των πολιτών που είναι προφανώς και το μείζον, καταγράφονται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο και στη συγκεκριμένη έρευνα κάτι που απλώς επιβεβαιώνει πως υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη συγκεκριμένων και αποφασιστικών μέτρων που θα μειώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι «χρυσές» πόλεις
Πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης κατά κύριο λόγο βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας που ανήκουν στην κατηγορία των «χρυσών» μεταλλίων με πρώτη αυτών, την Κοπεγχάγη της Δανίας. Ακολουθούν η Ζυρίχη, η Σιγκαπούρη, το Άαρχους, η Αμβέρσα, η Σεούλ, η Στοκχόλμη, η Ταϊπέι, το Μόναχο, το Ρότερνταμ, το Βανκούβερ, η Βιέννη και το Παρίσι.
Αμέσως πιο κάτω από τα Ιωάννινα, στην τελική βαθμολογία των πόλεων είναι το Παλέρμο της Ιταλίας, η Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας και η πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ