Τετάρτη 30.10.2024
More

    Σύγχρονες προκλήσεις και μεταναστευτικές ροές

    Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και η παράμετρος των νομικών προκλήσεων που αυτό επιφέρει για την Ε.Ε και ξεχωριστά για τις χώρες – μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, αποτελεί το επίκεντρο της θεματολογίας της συνεδρίασης του Οργάνου που πραγματοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων.

    Εκατομμύρια πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους από το 2015 λόγω των εξελίξεων στη Συρία και συνολικά στη Μέση Ανατολή, ενώ οι μεταναστευτικές ροές αυξάνουν στη διάρκεια των ετών λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή, όπως όμως και λόγω των εμφυλίων στην Αφρική.

    Μία από τις παραμέτρους επίσης σχετικά με τις ροές από την Αφρική, έχει να κάνει με την κλιματική κρίση, ζήτημα συναφές με τη μετανάστευση καθώς ο «πόλεμος του νερού» έχει προκαλέσει αλυσιδωτά μεταναστευτικά κύματα προς τη Μεσόγειο.

    Η διεξαγωγή της συνεδρίασης στα Ιωάννινα όπως ανέφερε ο Γεν. Γραμματέας του Οργανισμού αποτέλεσε πρόταση της βουλευτού Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα που ήταν μέλος της Επιτροπής, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν από δύο χρόνια και την πρόταση αυτή υιοθέτησε και ενίσχυσε η Βουλή των Ελλήνων, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα να δίνει το «παρών» στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Παρούσα επίσης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, όπως και οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα και Ιωάν. Τσίμαρης αντίστοιχα και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμ. Μπέγκας που υποδέχθηκε τα μέλη του Οργανισμού.

    Την ανάγκη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των πολιτών, μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο, με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και στρατηγική προσέγγιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η μετανάστευση δεν είναι μόνο εθνικό ή περιφερειακό ζήτημα, αλλά μία παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί διεθνή συνεργασία και συνεκτική προσέγγιση.

    «Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων και καθοριστικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Δύο πόλεμοι μαίνονται.

    Η ανάφλεξη κι η εντεινόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό κι επισείουν καταστροφικές συνέπειες. Χιλιάδες θάνατοι, πληγέντες, αγνοούμενοι, εκατομμύρια εκτοπισμένοι που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες, συνθέτουν μια ανθρωπιστική κρίση που δύναται να επιφέρει πολλαπλές κρίσεις, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών σε ευρεία κλίμακα. Η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει να αντιδράσει» τόνισε ο κ. Τασούλας.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η εμπέδωση της ειρήνης, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ευημερία των λαών αποτέλεσαν βασικές αρχές της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι περιφερειακοί οργανισμοί και οι κοινοβουλευτικές συνελεύσεις με τους επιμέρους στόχους τους.

    Δομές υποδοχής για το πρώτο 48ωρο

    Η κα Βούλτεψη από την πλευρά της στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα επισήμανε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος προσθέτοντας πως η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει συντονισμένα, χωρίς να αφήνει χώρο στις φωνές της Ακροδεξιάς ρητορικής. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής για την Ευρώπη και τα σύνορά της και η εντολή που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός είναι να διαφυλάσσονται τα σύνορά μας και οι ανθρώπινες ζωές. Στα νησιά όπου δεν υπάρχουν καμπ υποδοχής προσφύγων, προωθούμε την λύση της δημιουργίας ή της αξιοποίησης στεγασμένων χώρων όπου το πρώτο 48ωρο θα γίνονται οι ανακρίσεις από το Λιμενικό για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των διακινητών.

    Από εκεί και ύστερα, υπάρχουν τα ειδικά κέντρα καταγραφής στα νησιά, στη Μαλακάσα και τα Διαβατά και φυσικά υπάρχουν και τα Κέντρα Υποδοχής που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια όπου μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

    Δε μιλάμε επομένως, για νέες δομές, αλλά για κάτι που θα αποσυμφορήσει τη διαδικασία υποδοχής και των ανακρίσεων τα πρώτα 48ωρα», ανέφερε η κα Βούλτεψη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ