Αύριο στην πλατεία για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Ως μία μάχη πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έδωσαν το χειμώνα, με τις αποφάσεις απαγόρευσης της μετακίνησης για την άσκηση θήρας και αλιείας αντίστοιχα, αντιμετωπίζει η κυνηγετική οικογένεια, το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Στη γενική του φιλοσοφία και θεώρηση, υπάρχει θετική προσέγγιση και στην αναγκαιότητα να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της διαχείρισης των αδέσποτων, από την άλλη όμως, δύο βασικές προβλέψεις του σχεδίου, στα άρθρα 5 και 6 αντίστοιχα, προκαλούν τεράστιες αντιδράσεις. Το μεν πρώτο άρθρο αναφέρεται στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών, χωρίς καμία εξαίρεση για τους σκύλους εργασίας ή για τις καθαρόαιμες φυλές, το δε δεύτερο αναφέρεται στην απαγόρευση κάθε ερασιτεχνικής εκτροφής.
Ο κυνηγετικός κόσμος, αυτή τη φορά όμως έχοντας στο πλευρό του συμπαραστάτες όπως πολλές φιλοζωικές οργανώσεις, που τάσσονται ανεπιφύλακτα κατά του σχεδίου και δη των στειρώσεων του συνόλου των δεσποζόμενων ζώων, αλλά και οι κτηνίατροι, που επίσης έχουν εκφράσει αρνητική θέση επί των συγκεκριμένων προβλέψεων του σχεδίου νόμου.
Αύριο Τετάρτη στις 18.00 στην πλατεία των Ιωαννίνων, η Ε’ Κυνηγετική Ομσοσπονδία Ηπείρου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης ταυτόχρονα για το σχέδιο νόμου, με τον πρόεδρο του ΔΣ Νίκο Παπαγρηγορίου και τον Γεν. Γραμματέα Χαρ. Μπρέχα αντίστοιχα να αναφέρονται στις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου και να προαναγγέλλουν δυναμικές αντιδράσεις και φυσικά, προσφυγή στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Εκτός από την κινητοποίηση των μελών της κυνηγετικής οικογένειας, που ήδη έχουν συμμετέχει στη διαδικασία της διαβούλευσης, το ΔΣ της Ομοσπονδίας έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών, με του βουλευτές της Ηπείρου και με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, όπως με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Ελισάφ και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, αφού η αυτοδιοίκηση όπως σημείωσαν πλήττεται και εκείνη ως θεσμικός φορές, από το σχέδιο νόμου.
«Θεωρούμε αδιανόητο να αναγνωρίζεται μεγαλύτερη εξουσία, ακόμη και επί των φορέων της αυτοδιοίκησης, σε φιλοζωικά σωματεία, που θα έχουν το δικαίωμα να κρίνουν ως μέλη της Επιτροπής, τις αποφάσεις του κάθε δήμου και να εισηγούνται ακόμη και ποινές. Νομίζουμε, ότι θα πρέπει και η αυτοδιοίκηση να αντιληφθεί, ότι το σχέδιο νόμου δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, που είναι εξαιρετικά σημαντικός, γιατί έχει αναλάβει κιόλας τη διαχείριση των αδέσποτων με τη λειτουργία των καταφυγίων, όπως στον δήμο Ιωαννιτών», ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου.
Από την πλευρά του ο κ. Μπρέχας στάθηκε σε επιστημονικές μελέτες και μία βιβλιογραφία ετών, που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ιατρική πράξη της στείρωσης για τα ζώα, εκτός από μία σοβαρή ιατρική πράξη, που θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για συγκεκριμένους ιατρικούς και μόνο λόγους, προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και στη συμπεριφορά των ζώων.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ