Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Σεραφείμ Φελέκης, για τις αλλαγές με τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων
Την εκτίμηση που για τον ίδιο αποτελεί και βεβαιότητα σε σχεδόν απόλυτο βαθμό, ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, που προωθεί και υλοποιεί το υπ. Περιβάλλοντος για τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας στην ουσία τους Φορείς Διαχείρισης, δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς, εκφράζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Σεραφείμ Φελέκης.
Με τους Φορείς Διαχείρισης να υπολειτουργούν εδώ και χρόνια, με τις προσπάθειες που γίνονται ανά περιόδους να εξαντλούνται σε θλιβερές διαπιστώσεις ή σε αόριστες δεσμεύσεις για την προστασία και εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στους Φορείς, το μοντέλο διοίκησης με τις αρμοδιότητες να συγκεντρώνονται στην Αθήνα, φαντάζει ως ένα ακόμη πισωγύρισμα.
Ο κ. Φελέκης ερωτηθείς σχετικά με το νέο μοντέλο τόνισε πως τα προβλήματα στους Φορείς υπήρξαν και εξακολουθούν να υφίστανται παρά την προσπάθεια που έγινε για να επιλυθούν το 2018, με το Νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος, από την άλλη όμως, η πρόθεση για την υπερσυγκέντρωση των αρμοδιοτήτων έρχεται ενάντια στη στρατηγική της βιοποικιλότητας που εφαρμόζει και ακολουθεί η Ευρώπη. «Βασική προϋπόθεση της στρατηγικής αυτής είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, κάτι που στην Ελλάδα έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί και να κατοχυρωθεί, με την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών στα ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης. Είναι γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία οι Φορείς Διαχείρισης βρίσκονται σε ένα διαρκές μετέωρο βήμα. Έγινε μία προσπάθεια το 2018 για να αλλάξει η εικόνα αυτή, όμως φαίνεται πλέον, ότι πηγαίνουμε σε ένα πισωγύρισμα. Έχουν τοποθετηθεί όλοι οι Φορείς Διαχείρισης, όπως και άλλοι φορείς στη χώρα, για παράδειγμα το ΤΕΕ, όμως προωθείται το μοντέλο της κεντρικής διοίκησης, προφανώς γιατί δεν επιθυμούν να συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες στη λήψη των αποφάσεων για τις περιοχές όπου οι ίδιοι ζουν και δρουν», ανέφερε ο κ. Φελέκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ