Πρώιμη διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία αποτελούν το ελπιδοφόρο τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών
Πρώιμη διάγνωση, καλύτερη κατανόηση της νόσου και στοχευμένη θεραπεία αποτελούν το ελπιδοφόρο τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών, των νευρολογικών νοσημάτων και της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Οι τελευταίες εξελίξεις στους παραπάνω τομείς, βρίσκονται στο επίκεντρο του υβριδικού 15ου Συμποσίου Νευρολογίας, που πραγματοποιείται στην πόλη μας από την Ακαδημία Νευροεπιστημών.
Οι εργασίες του Συμποσίου ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, προσελκύοντας στην πόλη των Ιωαννίνων καταξιωμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα καλύψουν τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που ενδιαφέρουν τον Νευρολόγο και όχι μόνο.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Καθηγητής Νευρολογίας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, Σπυρίδων Κονιτσιώτης η θεματολογία του 15ου Συμποσίου Νευρολογίας περιλαμβάνει πολλά θέματα κινητικών διαταραχών, συνεδρίες για πολλαπλή Σκλήρυνση, κεφαλαλγία, άνοια, αγγειακά επεισόδια, περιφερικό νευρικό σύστημα και επιληψία. Επίσης, σεμινάρια απεικόνισης για κινητικές διαταραχές και όπως πάντα σεμινάριο πρακτικής άσκησης σε εγχύσεις τοξίνης της αλλαντίασης.
«Με μεγάλη χαρά, φιλοξενούμε στα Ιωάννινα τη φετινή διοργάνωση, που αποτελεί το μεγαλύτερο Συνέδριο Νευρολογίας στην Ελλάδα και το πρώτο με φυσική παρουσία. Μας δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με συναδέλφους, να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενημερωθούμε ζωντανά για τις εξελίξεις στο χώρο της Νευρολογίας» ανέφερε ο κ. Κονιτσιώτης.
Ερωτηθείς για τα νέα «όπλα» που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες, σημείωσε ότι νέα φάρμακα, νέες τεχνικές διέγερσης του εγκεφάλου και νέα δεδομένα στη γενετική δίνουν ελπίδα στους ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, με σημαντικότερη τη νόσο Πάρκινσον.
Επίσης, έχουν εμφανιστεί νέα διαγνωστικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Ο κ. Κονιτσιώτης τόνισε ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελεί συχνό νόσημα, ωστόσο ευτυχώς τα νέα μέσα για την αντιμετώπισή της είναι πολλά και διαρκώς αυξάνονται.
Η εναρκτήρια τελετή
Τους συνέδρους που βρίσκονται στα Ιωάννινα και παρακολουθούν δια ζώσης το Συνέδριο αλλά και όσους παρακολουθούν online τις εργασίες, καλωσόρισε κατά την εναρκτήρια τελετή το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, Σπ. Κονιτσιώτης, με προεδρεύοντες τους Π. Στάθη και Γ. Τάγαρη εκ της Οργανωτικής Επιτροπής.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Γ. Τσιβγούλης, η Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Α. Μπατιστάτου, η Πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σ. Τσιάρα και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ι. Γεωργίου.
Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε η Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Κ. Λιάμπη με τίτλο «Μυριοπόθητε μοι αδελφέ»: Οι Ηπειρώτες στις ΗΠΑ, κυνηγώντας το όνειρο μιας καλλίτερης ζωής.