Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας, Β. Ψαθά σε επερώτηση της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ Τόπος να ζεις»
Απαντώντας σε επερώτηση για το οικοσύστημα στον Αμβρακικό κόλπο (από την παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ Τόπος να ζεις»), ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη από το 2005 για τη διατήρηση και αναβάθμιση του υδροβιότοπου.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επιχορήγηση των Ν.Α. Άρτας και Πρέβεζας το 2005 με το ποσό των 6.750.000 ευρώ για την υλοποίηση της πράξης «Διαχείριση, αποκατάσταση και αναβάθμιση του υδροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου», με συνολικά 8 υποέργα, μεταξύ των οποίων και η «Προμήθεια, δημιουργία, εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων».
Ακολούθως, στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης το Σεπτέμβριο του 2010 μεταξύ των Ν.Α. Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και της ΕΤΑΝΑΜ ΟΤΕ ΑΕ για τη λειτουργία του δικτύου των αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών, καθώς και στα τεχνικά προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί τα ακολούθα χρόνια η Περιφερειακή Αρχή για τη συντήρηση και αποκατάσταση των σταθμών.
Μεταξύ άλλων, ανάφερε ο κ. Β. Ψαθάς: «Το 2019 οι σταθμοί τέθηκαν σε λειτουργική φάση και από τότε έως και σήμερα, λαμβάνουμε κανονικά μετρήσεις (π.χ. ph νερού, αλατότητα & θερμοκρασία νερού κ.α.) όπως αρχικά προβλεπόταν, χωρία καμία μα καμία επιβάρυνση για τον Αμβρακικό κόλπο. Οι μετρήσεις ελέγχονταν και ελέγχονται από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Ο εξοπλισμός (έστω αυτός ο παλαιωμένος), έχει εγκατασταθεί στο τμήμα Περιβάλλοντος Άρτας. […]Τα χρήματα τα οποία έχουμε διαθέσει έως τώρα είναι συνολικά 55.000,00 € και υπάρχει εξασφαλισμένη πίστωση 18.000,00 € για την συντήρηση του έτους 2025.
Με την αναλυτική (θέλω να πιστεύω) ενημέρωση παρά τις τεχνικές δυσκολίες, τονίζουμε για άλλη μια φορά την πρόθεση και βούληση μας, να διασφαλίζουμε την προστασία του Αμβρακικού με κάθε τρόπο και μέσο, παρόλο που έχει περάσει η δεκαετής νομική δέσμευση λειτουργίας του προαναφερόμενου έργου».
Όσον αφορά τους βιολογικούς καθαρισμούς βουστασίων και χοιροστασίων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, έως και σήμερα, τις Υπηρεσίες της των Π.Ε. (Άρτας και Πρέβεζας), δεν έχουν απασχολήσει περιπτώσεις ρύπανσης ή περιβαλλοντικής υποβάθμισης από την μη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού τέτοιων μονάδων». Τα τελευταία χρόνια -πρόσθεσε- τα κτηνοτροφικά απόβλητα των χοιροστασίων αλλά και της πλειονότητας των υπόλοιπων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων απορροφούνται από τις επιχειρήσεις βιοαερίου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ προκύπτουν και οφέλη για την οικονομία από την παραγωγή ρεύματος.