Σε εξέλιξη η διαδικασία της προανάκρισης από τις εισαγγελικές αρχές, στις οποίες προσήλθε για να καταθέσει ο Πρύτανης – Δεν έχουν προκληθεί φθορές
Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκε η κατάληψη της Πρυτανείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων από φοιτητές του ιδρύματος, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το κλίμα να έχει πυροδοτηθεί από το βράδυ της Δευτέρας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρύτανης από το υπ. Παιδείας και την πρόταση, που φέρεται να του έγινε, ώστε να ζητήσει την παρέμβαση του υπ. Προστασίας του Πολίτη, για να επέμβει η ΕΛ.ΑΣ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία της προανάκρισης από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στις οποίες προσήλθε για να καταθέσει ο κ. Αλμπάνης την Τρίτη, χωρίς μέχρι αργά χθες το απόγευμα τουλάχιστον να έχει αλλάξει κάτι δραματικά, αναφορικά με την κατάσταση στο κτίριο της διοίκησης, που τελεί υπό κατάληψη.
Το αν αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ή εάν δοθεί κάποια άλλη εντολή για παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και λύση της κατάληψης, είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη, το βέβαιο είναι όμως, ότι οι πρυτανικές αρχές εξέφρασαν με το ψήφισμά τους την Τρίτη την προκαταβολική αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρέμβασης. Γεγονός είναι επίσης, πως στο κτίριο όπου εξελίσσεται η κατάληψη δεν έχουν προκληθεί φθορές ούτε έχει απειληθεί η σωματική ακεραιότητα ατόμων της διοίκησης ή εργαζόμενων.
Ο σύλλογος μελών ΔΕΠ
Στο πλευρό των φοιτητών και στα δίκαια όπως τα χαρακτηρίζει αιτήματά τους, τάσσεται με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ITV η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Πουρνάρη, στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία, που το δημόσιο πανεπιστήμιο συκοφαντείται και πληγώνεται από την επίθεση της κυβέρνησης και των πολιτικών της, τα μέλη ΔΕΠ ενώνουν τη φωνή τους με τους φοιτητές, το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο. «Η συνεννόηση με τους φοιτητές είναι υποδειγματική και η απόπειρα διαλόγου μαζί τους έχει αποφέρει αποτελέσματα. Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να κάνουν κατάληψη και δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι χωρίς φοιτητές δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο.
Ως Σύλλογος αντιστεκόμαστε στη λογική ενός πανεπιστημίου της αστυνομοκρατίας κα της επιτήρησης και υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο», ανέφερε αρχικά.
«Παράλληλα, τασσόμαστε υπέρ της άμεσης προετοιμασίας και διασφάλισης όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και υγειονομικών μέτρων, για να έχουμε ξανά το Πανεπιστήμιό μας ανοικτό στη μόρφωση και τη γνώση, τη διά ζώσης διδασκαλία και την έρευνα, σε κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, ελευθερίας, συνεργασίας και δημοκρατίας», αναφέρεται στο ψήφισμα του Συλλόγου ΔΕΠ.
Τέλος, η κα Πουρνάρη τόνισε, ότι τα γεγονότα των περασμένων ημερών στο ΑΠΘ με την ακραία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, προκαλούν έντονο προβληματισμό. «Το περιεχόμενο του ίδιου του νομοσχεδίου είναι αυτό που μας ανησυχεί και το οποίο οδήγησε στην ακραία παραβίαση του ασύλου στο ΑΠΘ, όπου όλοι είδαμε τις γνωστές εικόνες βίας. Δεν είναι δυνατό σε ένα χώρο παραγωγής ιδεών, γνώσης και έρευνας, να γίνεται μία τέτοια αστυνομική επιχείρηση, που να καταλήγει σε ξύλο των φοιτητών και σε συλλήψεις», κατέληξε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ