Παρασκευή 07.02.2025
More

    «Σύνορα χωρίς Στρατό δεν υπάρχουν…»

    Εκατοντάδες κάτοικοι των Φιλιατών στους δρόμους διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό για λουκέτο στο 628 ΤΠ

    Την αγανάκτηση αλλά και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν με κάθε μέσο για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς του υπ. Εθνικής Άμυνας αναφορικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο του 628 ΤΠ διαδήλωσαν το πρωί της Πέμπτης εκατοντάδες κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων στους Φιλιάτες.

    Η χθεσινή ήταν η πρώτη από μία σειρά κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί και θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με αποκορύφωμα την παράσταση διαμαρτυρίας την επόμενη Παρασκευή στο υπ. Εθνικής Άμυνας.

    Οι σχεδιασμοί του υπ. Εθνικής Άμυνας για το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων που περιλαμβάνει πέραν των άλλων και κλείσιμο στρατοπέδων όπως των Φιλιατών, πιθανότατα της Κόνιτσας και άλλων έχουν σημάνει αυτονόητα, συναγερμό στις τοπικές κοινωνίες.

    Οι επιπτώσεις άλλωστε της απομάκρυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων από την περιοχή τόσο της Κόνιτσας όσο και των Φιλιατών αντίστοιχα, αναφέρονται τόσο στο επίπεδο των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας με τα σύνορα της χώρας από τη Λωρίδα Σαγιάδας μέχρι τα Ιωάννινα να μένουν αφύλακτα, όσο όμως και στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

    Η χθεσινή διαμαρτυρία στους Φιλιάτες είχε ως χαρακτηριστικό της τη μαζικότητα της συμμετοχής των μαθητών των σχολείων που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό του υπουργείου, ξεκινώντας από το χώρο του δημαρχείου που έμεινε κλειστό χθες και φτάνοντας μέχρι την πύλη του στρατοπέδου με πορεία.

    Ο δήμαρχος Φιλιατών Βασίλης Τζίγκος επανέλαβε πως η απόφαση αυτή είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και να μην υλοποιηθεί, γιατί αυτό θα σημάνει τον πλήρη ερημοποίηση της περιοχής, με μείζονες εθνικούς λόγους να προτάσσονται από όλους, δυστυχώς όμως όχι και από το αρμόδιο υπουργείο και την Κυβέρνηση.

    «Το 628 ΤΠ είναι ένα Τάγμα ταυτισμένο με την ιστορία και την ασφάλεια της περιοχής, ξεκινώντας από τα σύνορα στη Λωρίδα της Σαγιάδας απέναντι από την Κέρκυρα και φτάνοντας μέχρι τα Ιωάννινα. Αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός θα πρόκειται για πλήρη ερημοποίηση με τα σύνορα της χώρα σαν μένουν αφύλακτα. Υπάρχουν μείζονες εθνικοί λόγοι για να μείνει ως έχει το 628 αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω και όχι να υποβαθμιστεί. Σύνορα χωρίς Στρατό δε γίνεται να αποδεχθούμε», ανέφερε αρχικά.

    Ο δήμαρχος Φιλιατών επέμεινε όμως και στους κοινωνικούς λόγους για τους οποίους η τοπική κοινωνία αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. «Κανείς δεν αναρωτιέται τι θα γίνει αυτή η περιοχή; Τα τελευταία χρόνια δεν έμεινε ούτε μία υπηρεσία στους Φιλιάτες. Έκλεισαν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ – ΕΦΚΑ, το Ταχυδρομείο, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες. Μόνο το 2024 είχαμε στον δήμο Φιλιατών 129 θανάτους και μόλις 35 γεννήσεις. Πως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;», ανέφερε.

    Η συμπαράσταση και η έκπληξη

    Εκφράζοντας τη συμπαράσταση στον δήμο Φιλιατών, κλειστά έμειναν χθες τα δημαρχεία Ηγουμενίτσας και Σουλίου αντίστοιχα, με τον δήμαρχο Σουλίου Αθαν. Ντάνη να κάνει λόγο για «τεράστιο λάθος» του υπουργείου Εθν. Άμυνας καλώντας την ηγεσία του να το ξανασκεφτεί. Για την πρόκληση δικαιολογημένης αγανάκτησης στους κατοίκους έκανε λόγο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Φιλιατών Πέτρος Κατσάρης.

    Η «έκπληξη» ωστόσο ήρθε από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη που πέραν της διαφωνίας με το σχεδιασμό, αναφέρθηκε και σε μία εναλλακτική πρόταση που έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου, που απέστειλε μάλιστα και σχετικό έγγραφο στον υπ. Εθνικής Άμυνας, χωρίς πάντως να το γνωρίζει το περιφερειακό συμβούλιο. Ακόμη και το περιεχόμενο της πρότασης πάντως μπορεί να φαίνεται πως δίνει μία προοπτική άρσης του αδιεξόδου, στην ουσία όμως μπορεί να βγάλει το υπουργείο από τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.

    Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η αλλαγή της μορφής των στρατοπέδων σε Κόνιτσα και Φιλιάτες, ώστε να λειτουργούν στο εξής ως Κέντρα Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, με την υποσημείωση μάλιστα, ότι τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για την αναμόρφωση των στρατοπέδων, ενδεχομένως και για τη λειτουργία τους να την αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου!

    Έτσι, ο κ. Πιτούλης ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει πως οι Ηπειρώτες θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για να υπάρχει Στρατός στα σύνορα της χώρας, για να απαντήσει πως «δε μπορούμε να περιμένουμε να έρθει το μάννα εξ ουρανού. Θα βοηθήσουμε όπως πρέπει για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, έστω κι έτσι», τόνισε ο κ. Πιτούλης.

    Αν το υπουργείο κάνει αποδεκτή την εν λόγω πρόταση, τότε είναι πολύ εύκολο να πει πως το στρατόπεδο ή τα στρατόπεδα κλείνουν άμεσα και μπαίνει μπροστά η εφαρμογή της πρότασης της Περιφέρειας Ηπείρου, με εξαιρετικά αμφίβολα όμως αποτελέσματα, καθώς απαιτείται συνολικός σχεδιασμός οργάνωσης του Στρατεύματος, για τη δημιουργία νέων μονάδων, πολύ δε περισσότερο, όταν πρόκειται για μονάδες εκπαίδευσης στελεχών, επομένως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος στο καλό σενάριο που η πρόταση αυτή θα υλοποιηθεί.

    Ακολούθησε η πορεία διαμαρτυρίας προς το 628 ΤΠ με το ραντεβού να ανανεώνεται για την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός του λιμένα εσωτερικού στην Ηγουμενίτσα.

    Έντονος προβληματισμός

    Στις συζητήσεις με τους πολίτες, αυτό που έγινε σαφές είναι πως ο προβληματισμός διαπερνά όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, πέρα από το προφανές που είναι η ανησυχία για τη φύλαξη των συνόρων. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του 628 ΤΠ θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.

    Τα μόνιμα στελέχη που υπηρετούν στο Τάγμα των Φιλιατών είναι περίπου 80, εκ των οποίων οι 50 διαμένουν σε κατοικίες στην πόλη της Ηγουμενίτσας με τις οικογένειές τους, ενώ οι υπόλοιποι μένουν στους Φιλιάτες, επίσης με τις οικογένειές τους. Με το ενδεχόμενο λουκέτο στο στρατόπεδο, 25 περίπου μαθητές θα αποχωρήσουν από τα δύο Δημοτικά σχολεία των Φιλιατών και ένας μεγαλύτερος αριθμός από τα σχολεία της Ηγουμενίτσας.

    Σε αυτήν την αναστάτωση για τις ίδιες τις οικογένειες, έρχονται να προστεθούν και οι λόγοι που αφορούν στην τοπική κοινωνία και είναι οικονομικοί, καθώς τα στελέχη του Στρατού διαμένουν σε μισθωμένα διαμερίσματα, τα παιδιά τους πηγαίνουν φροντιστήρια, ακολουθούν εξωσχολικές δραστηριότητες, είναι ενεργά μέλη Συλλόγων και οι οικογένειές τους είναι επίσης «καταναλωτές» της τοπικής, ήδη προβληματικής από τα χρόνια της κρίσης, αγοράς. Στον αριθμό των μόνιμων στελεχών θα πρέπει να προστεθεί και ένας ικανός αριθμός οπλιτών που υπηρετούν μέρος της θητείας τους στους Φιλιάτες ενισχύοντας και αυτοί την τοπική οικονομία.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ