Παρασκευή 29.03.2024
More

    Συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου

    Ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    Εκτενή ενημέρωση για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

    Ανοίγοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι η παρουσία του πρύτανη και η συζήτηση είναι πολύ σημαντική καθώς το πανεπιστήμιο έχει ξεχωριστή θέση στην πόλη και δεν νοείται πόλη χωρίς πανεπιστήμιο.

    «Η συνεργασία μας είναι συνεχής και πολύ σημαντική» τόνισε ο Δήμαρχος αναγνωρίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο έχει λόγο και δικαιώματα στο παλιό κτίριο της οδού Δομπόλη, θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας με 11 σχολές και 23 τμήματα ενώ κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις.

    Ο Πρύτανης έκανε ειδική μνεία στις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί, ενώ τα χρήματα από τα ερευνητικά προγράμματα που εισρέουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι τρεις φορές περισσότερα από την τακτική επιχορήγηση.

    Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική λειτουργία έχει δημιουργήσει προβλήματα στα εργαστήρια και τις κλινικές. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα επεκτείνει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος προκειμένου να διευκολύνει τους φοιτητές των τελευταίων ετών.

    Αναφέρθηκε στις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής υποψηφίων στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εισαχθέντων θα μειωθεί με ορατό τον κίνδυνο πέντε τμημάτων του Πανεπιστημίου, δύο των Ιωαννίνων, δύο στην Άρτα και ένα στην Πρέβεζα.

    Πρότεινε να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ ώστε να ενισχυθούν τα περιφερειακά.

    Το διάστημα αυτό το Πανεπιστήμιο συζητά τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Η διαβούλευση στα τμήματα έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν δύο συζητήσεις στην Σύγκλητο.

    Προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος για τα Τμήμα Εικαστικών, Οικονομικών και Αρχιτεκτόνων.

    Ο Πρύτανης ζήτησε την συνδρομή του Δήμου στο θέμα αυτό όπως και στην βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας. Σημείωσε δε ότι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών δυσκολεύεται να βρει στέγη στην πόλη και αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές.

    Σχετικά με το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έγινε, πρόταση του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι να στεγαστούν τα δύο Μουσεία –Ιατρικής και Τυπογραφίας- και να υπάρξει ένας χώρος εκθέσεων.

    Ο Νίκος Γκόντας χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Πρύτανη για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρότεινε να γίνεται ανάλογη συζήτηση μία φορά τον χρόνο. Χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο ως πνεύμονα της πόλης και τόνισε ότι μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η δημόσια παιδεία, τόνισε, πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει ανταγωνιστική και πρότεινε να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση που θα εξετάσει την καλύτερη σύνδεση με το Πανεπιστήμιο.

    Ο Άρης Μπαρτζώκας πρότεινε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του Πανεπιστημίου όλα τα τμήματα που προέρχονται από το ΤΕΙ. Σχετικά με την βάση εισαγωγής ανέφερε ότι κάθε χρόνο εξαρτώνται από τη δυσκολία των θεμάτων και η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα κριθεί στην πράξη αν είναι καλύτερη. Πρότεινε δε την δημιουργία μιας μόνιμης –κοινής- επιτροπής Δήμου και Πανεπιστημίου που θα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη σύνδεση.

    Ο Δήμαρχος, κλείνοντας τη συζήτηση σημείωσε ότι οι προτάσεις για μεγαλύτερη επικοινωνία Δήμου και Πανεπιστημίου έχουν ιδιαίτερη σημασία. «Η σχέση Πανεπιστημίου και πόλης πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει να απλώσουμε το χέρι στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο να είναι πιο κοντά στην πόλη. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο του Πανεπιστημίου» τόνισε ο Δήμαρχος κάνοντας ειδική μνεία στην Ιατρική Σχολή και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    «Προσδοκούμε στη συνεργασία για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού καθώς ο ρόλος του Πανεπιστημίου μπορεί να είναι πολύ σημαντικός», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

    Επανέλαβε ότι ο ρόλος του Πανεπιστημίου για την αξιοποίηση του κτιρίου στη Δομπόλη θα είναι καθοριστικός και κατέληξε τονίζοντας ότι η προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι αυτονόητη.

    Τέλος έκανε γνωστό ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση με την Πρυτανεία ώστε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα αξιοποίησης του κτιρίου στη Δομπόλη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ