Με τη συμμετοχή δεκάδων Καθηγητών Πανεπιστημιακών Κλινικών από ολόκληρη τη χώρα και κορυφαίων εξειδικευμένων επιστημόνων χειρουργών, πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στα Ιωάννινα η διημερίδα της Χειρουργικής Κλινικής του Παν. Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία.
Τίτλος της διημερίδας είναι «Χειρουργική Ογκολογία – Παρόν και μέλλον» και στόχο έχει την ανάδειξη των τρεχουσών και μελλοντικών προσεγγίσεων στη χειρουργική ογκολογία μέσα από στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και συζητήσεις με έμφαση στη διεπιστημονική συνεργασία και την καινοτομία.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Καθηγητή Κων. Βλάχο, η επιλογή της Ελληνικής Εταιρείας να επιλέξει τη Χειρουργική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την τόσο σημαντική διοργάνωση, αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση και απόδειξη αντίστοιχα του υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας, γνώσης και εξειδίκευσης της Χειρουργικής του ΠΓΝΙ που είναι ίσως η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα, μαζί με αυτή του Ευαγγελισμού.
«Η συμμετοχή 42 Καθηγητών Πανεπιστημίου και 10 Διευθυντών Πανεπιστημιακών Κλινικών δείχνει πως όλοι αναγνωρίζουν τη συνεισφορά και το υψηλό επίπεδο των Ιωαννίνων που είναι ισότιμο μέλος στα στρογγυλά τραπέζια και σε όλες τις επιστημονικές συναντήσεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Βλάχος.
Επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τη σκέψη του σε αυτό το σημείο ο κ. Βλάχος σημείωσε πως με τα άλματα προόδου που έχουν γίνει στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική των Ιωαννίνων το φαινόμενο της «εσωτερικής μετανάστευσης» ασθενών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει πλέον λόγος να υφίσταται.
Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Το μείζον ζήτημα της διημερίδας εκτός από τα κύρια θεματικά πεδία είναι σύμφωνα με τον κ. Βλάχο η επανάσταση που συντελείται ήδη και στη Χειρουργική Ογκολογία μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Διευκρίνισε όμως με νόημα πως όσο κι αν προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθεί ο χειρουργός τραύματος ή ο χειρουργός ογκολόγος.
«Μπορεί όμως να βοηθηθεί σημαντικά και προεγχειρητικά με τη διάγνωση και διεγχειρητικά. Εμείς ανήκουμε σε μία γενιά που χρησιμοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία αλλά τη φοβάται κιόλας σε ένα βαθμό. Είμαστε εδώ όμως όχι μόνο να μάθουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι, αλλά να εκπαιδεύσουμε τους φοιτητές μας που έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία να την αξιοποιούν σωστά θέτοντας και τα απαραίτητα όρια», πρόσθεσε ο κ. Βλάχος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ