Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τα Ρυθμιστικά Σχέδια εκπονούνται, αλλά δεν εφαρμόζονται

    Να επανεξεταστούν οι προβλεπόμενες από τις μελέτες των Ρυθμιστικών Σχεδίων επεκτάσεις οικισμών και άλλες προβλέψεις τους για τις πόλεις όπως οι δημόσιοι χώροι, όπου έχουν γίνει ζητά ο Σταύρος Καλογιάννης.

    Ο βουλευτής συμμετείχε σε ημερίδα με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας σε θεματικά πεδία του χωρικού σχεδιασμού που διοργάνωσαν το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Boulogne sur Mer.

    Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες εφαρμογής του χωρικού σχεδιασμού:
    «Η χώρα απέκτησε εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία, την περίοδο 2008 – 2009. Πέντε χρόνια νωρίτερα είχαν εγκριθεί Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια.

    – Η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ολοκληρώθηκε, με σημαντική καθυστέρηση το 2018-2019.
    Το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και τα Ειδικά Πλαίσια για τις ΑΠΕ και τη Βιομηχανία χρειάζονται αναθεώρηση, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν υφίσταται, μετά την Απόφαση 519/2017 του ΣτΕ.
    – Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί.
    Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης. Παράλληλα, παρατηρούνται προβλήματα συγκρούσεων συμφερόντων και χρήσεων γης, ενώ μικρές και μεγάλες επενδύσεις (του τουρισμού, της ενέργειας, κλπ) κινδυνεύουν ακόμη να ματαιωθούν, καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ασφάλειας δικαίου για πολίτες και επενδυτές», τόνισε.

    Ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στα Ρυθμιστικά και στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με ειδική αναφορά στα Γιάννενα, λέγοντας:
    «Τα Ρυθμιστικά Σχέδια στην Ελλάδα εκπονούνται αλλά δεν θεσμοθετούνται, συνεπώς δεν εφαρμόζονται.
    Η εκπόνηση των μελετών των Ρυθμιστικών Σχεδίων πέντε μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, ξεκίνησε το 2005, οι μελέτες τους ολοκληρώθηκαν το 2009, παρ’ ότι όμως πέρασαν περισσότερα από 10 έτη, κανένα από αυτά τα ΡΣ δεν έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ιωαννίνων. Το Ρυθμιστικό εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες στον χωρικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως:
    – Η παραχώρηση ολόκληρης της έκτασης του στρατοπέδου Βελισαρίου στην πόλη των Ιωαννίνων, ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και εστία πολιτισμού.
    – Η ίδρυση Τεχνόπολης, στην οποία θα αναπτυχθούν επιχειρήσεις καινοτομίας συνδεδεμένες με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Τεχνολογικό Πάρκο, τις τοπικές δομές γεωργικής έρευνας.

    – Η ανάδειξη του δημόσιου χώρου μέσω της δημιουργίας:
    Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, τουρισμού και αναψυχής,
    Ζώνης πρασίνου περιμετρικά της λίμνης, στην οποία δεν επιτρέπεται οικιστική χρήση.
    Αντίστοιχες χωρικές παρεμβάσεις υλοποιούνται σε πόλεις της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι το «Plan Bleu, Schéma d’aménagement des berges du Rhône et de la Saône», το οποίο υλοποιήθηκε στη Λυών. Αφορά τη διευθέτηση του πάρκου Gerland και την ανάδειξη μιας παρόχθιας έκτασης των ποταμών Rhône και Saône, σε ανοιχτό δημόσιο χώρο».

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συνέχισε ο Στ. Καλογιάννης, έχει επιλέξει να προχωρήσει μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). «Στο πλαίσιο αυτό προτείνω να επανεξεταστούν, για τα πέντε αστικά κέντρα, οι προβλεπόμενες από τις μελέτες των Ρυθμιστικών επεκτάσεις οικισμών και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ζωνών, να αντιμετωπιστούν τα θέματα των μεταναστών, ανάδειξης του δημόσιου χώρου και του τοπίου. Πρέπει επίσης να υπάρξει σαφής δέσμευση πόρων για την υλοποίηση των προτάσεων» κατέληξε και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού του Next Generation EU και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027.

    Πρωταρχικός στόχος αυτών είναι ο μετριασμός επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19 και η ανάκαμψη της οικονομίας. Θα χρειαστούν μαζικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για την Ελλάδα τα κονδύλια είναι πρωτοφανή σε ύψος και αποτελούν μοναδική ευκαιρία εξόδου από την κρίση. Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 προβλέπει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 6,75 δις ευρώ.
    Είναι συνεπώς περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική η εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας».
    Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ