Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τελικά, τι μισθούς παίρνουν στο δημόσιο;

    Kάλεσμα για συμμετοχή στη Γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου

    «Οι αμοιβές στο δημόσιο 2011-2022. Κόστος ζωής – Αγοραστική Δύναμη: Η επιτακτική ανάγκη για αυξήσεις μισθών» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης συζήτησης που βασίζεται σε σχετική μελέτη και παρουσιάζεται από το Κοινωνικό Πολύκεντρο σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων.

    Τα στοιχεία της μελέτης με τίτλο: «Το επίπεδο και η εξέλιξη των αμοιβών στον ελληνικό Δημόσιο Τομέα από την κρίση του 2009-10 μέχρι σήμερα» (Στ. Μαυρουδέας) αλλά και τα στοιχεία από την μελέτη «Συγκριτική Αποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων» (Ι. Σμυρλή και Α. Σαλή) θα τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που γίνεται λίγες ημέρες πριν την γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοεμβρίου.

    Ο Προεδρεύων της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ κ. Δ. Μπράτης και το Μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ κ. Β. Πολυμερόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων κ. Χρ. Γρίβας θα μιλήσουν για την κατάσταση και το επίδικο που είναι η πραγματική αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό.

    Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο των ενημερώσεων που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ για την γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου 2022 με βασικό αίτημα: «Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

    Τι λένε οι αριθμοί

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς έχει προηγηθεί παρουσίαση της μελέτης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος επιβεβαιώνεται ότι στην αναδιανομή εισοδήματος (δηλαδή το εάν οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν λιγότερο ή περισσότερο στα δημόσια έσοδα από όσα λαμβάνουν από αυτά) οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα συνεισφέρουν περισσότερο από όσα τους επιστρέφονται.

    Εξίσου σημαντικό το στοιχείο που δείχνει ότι ο βασικός όγκος της φορολογίας καταβάλλεται από τους μισθωτούς και ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

    Την περίοδο 2010 έως 2020 ο μέσος μισθός των γιατρών μειώθηκε κατά 10,5% από 1443 ευρώ σε 1291 ευρώ, αντίστοιχα ο μισθός των εκπαιδευτικών μειώθηκε κατά 15,7% από 1311 ευρώ σε 1105 ευρώ, των τεχνικών υγείας κατά 11,9% από 1176 ευρώ σε 1036 ευρώ και τέλος ο μισθός των υπαλλήλων γραφείου γενικών καθηκόντων κατά 14,7% από 1196 ευρώ σε 1020 ευρώ. Αντίστοιχα παρατηρούμε ότι η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ανέρχεται σε 11.5% στον κλάδο της υγείας, σε 15,8% στον κλάδο της εκπαίδευσης και σε 15% στο κλάδο της δημόσιας διοίκησης. Οι μέσοι μισθοί τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες υποχωρούν κατά την περίοδο 2010-2020  ενώ συγχρόνως η απόσταση ανάμεσα στο μισθό κατά φύλο αυξάνει. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι ο μέσος μισθός για τους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους υποχωρεί κατά 14,7% από 1326 ευρώ σε 1131 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες υποχωρεί κατά 15,4% από 1210 ευρώ σε 1024 ευρώ. Ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης αυτής υποχώρησης ο μέσος μισθός για τις γυναίκες από 92,1% του αντίστοιχου για τους άνδρες το 2010 υποχωρεί στο 90,6%.

    «Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια» ήταν το μήνυμα των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης, οι οποίοι κάλεσαν όλους να αντιδράσουν και να συμμετάσχουν στην γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

    «Η απεργία είναι γενική. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί» είπαν απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνουν σειρά επισκέψεων και ενημερώσεων σε διάφορους δημόσιους τομείς.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ