Περίπου πέντε μέρες μετά
Σχεδόν πέντε 24ωρα από την Κυριακή το πρωί μέχρι και το πρωί της Πέμπτης κράτησε η αγωνία των 10 αστυνομικών και τελωνειακών υπαλλήλων στην Κακαβιά, όπως όμως και των οικογενειών τους που παρότι είχαν κάνει μοριακά τεστ, που είχαν βγει αρνητικά, έπρεπε να περιμένουν την δεύτερη επιβεβαίωση των μοριακών που διενεργήθηκαν σε Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης με την ευθύνη του ΕΟΔΥ.
Και ο έλεγχος αυτό απλώς επιβεβαίωσε την μοριακή ανάλυση που έγινε στα δείγματα των 10 από το Εργαστήριο Αναφοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που βρέθηκε ξαφνικά και εντελώς αναιτιολόγητα στο στόχαστρο του ΕΟΔΥ, αμφισβητώντας στην ουσία την αξιοπιστία του.
Οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Τελωνείου αντίστοιχα ενημερώθηκαν ότι τα τεστ είναι αρνητικά και ως εκ τούτου και οι 10 μπορούν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, όπως επίσης να βγουν από το καθεστώς των περιορισμών και οι στενές τους επαφές.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι κανείς δεν περίμενε διαφορετικά αποτελέσματα, αφού αρκετοί από τους 10 με δική τους πρωτοβουλία είχαν ήδη υποβληθεί από τις αρχές της εβδομάδας σε νέα μοριακά τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια, για να έχουν όσο το δυνατό νωρίτερα τις απαντήσεις, τουλάχιστον για να καθησυχάσουν τις οικογένειές τους. Και αυτά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, επομένως θα ήταν αδύνατο να προκύψουν θετικά στον ιό τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ.
Υπάρχει θέμα με τα rapid;
Παρότι λοιπόν ο ΕΟΔΥ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως από το περασμένο Σάββατο, κυρίως όμως από τις αρχές της εβδομάδας, όταν και εκφράστηκε δημοσίως η δυσαρέσκεια και τοπικών παραγόντων, μία αναλυτική εξήγηση και απάντηση είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από το υπ. Υγείας για τους λόγους της αναστάτωσης σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα που έδειξαν τα rapid tests είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Είτε πρόκειται για κάποια προβληματική παρτίδα των τεστ, είτε για επιμόλυνση των τεστ, είτε για κακή τους χρήση, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί αρμοδίως και κυρίως για να μην προκύψουν και στην πορεία ανάλογα περιστατικά.