«Εάν θέλουν να βάλουν πλαφόν, τότε να βάλουν πλαφόν στους φόρους», λέει φανερά ενοχλημένος ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας
«Δεν αισχροκερδούμε και δεν θα δεχτούμε να μας κατηγορούν για την άνοδο στις τιμές των καυσίμων. Εάν θέλουν να βάλουν πλαφόν, τότε να βάλουν πλαφόν στους φόρους», λέει φανερά ενοχλημένος ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Παπαδόπουλος που αντιπαρέρχεται τα όσα αφήνουν κάποιοι να εννοηθούν ότι η διαμόρφωση των τιμών καθορίζεται από τους πρατηριούχους.
Το ράλι ανόδου των τιμών στα καύσιμα δεν έχει τέλος ενώ υπάρχει ανησυχία ότι δεν θα οδηγηθούμε άμεσα σε εξομάλυνση. Κάθε άλλο!
Η πορεία των τιμών των καυσίμων στη χώρα προκαλεί ανησυχία και στον κλάδο των πρατηριούχων αφού η μείωση της ζήτησης έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πρατηριούχοι να πληρώσουν την προμήθεια των καυσίμων. Μια αλυσίδα, ένα γαϊτανάκι που οδηγεί σε αδιέξοδο όλους.
Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι το κέρδος των πρατηριούχων είναι δραχμικό και το καθαρό τους κέρδος ανά λίτρο είναι μόλις 5 με 6 λεπτά. «Αυτό είναι το καθαρό μας κέρδος. Να μη βάζουν απέναντί μας τον κόσμο και πιστεύουν ότι εμείς ευθυνόμαστε για την κατάσταση αυτή. Ό,τι βγάζαμε το 2014, τα ίδια βγάζουμε και σήμερα» υπογραμμίζει.
Άδειες τσέπες…. άδεια ρεζερβουάρ
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρήκε τα πρατήρια καυσίμων με ήδη ανεβασμένες τις τιμές των καυσίμων σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς από τον περσινό Ιανουάριο, σημειώνονται συνεχείς αυξήσεις. Τους τελευταίους 14 μήνες η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει κατά 45 λεπτά το λίτρο! Από την περασμένη Πέμπτη που ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, παρατηρείται νέα αύξηση ενώ από την αρχή του μήνα η αύξηση φτάνει στα 6 λεπτά.
Για να γίνει πιο κατανοητό, στις 2 Μαρτίου η μέση τιμή αμόλυβδης στο νομό Ιωαννίνων ήταν 1,925 ευρώ το λίτρο, με το πετρέλαιο θέρμανσης να φτάνει το 1,314 ευρώ το λίτρο. Μέσα σε λίγες ώρες η τιμή σε πολλά πρατήρια φτάνει κοντά τα 2 ευρώ ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο 1,36.
Τιμές, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι οποίες είναι δυσανάλογες με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και επηρεάζουν όλους και τους ίδιους τους πρατηριούχους που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος και την προμήθεια αφού δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται εξαιτίας της πτώσης στη ζήτηση.
Η μόνη λύση … μείωση του φόρου
Πάγιο αίτημα προς την κυβέρνηση να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης προκειμένου να γίνει προσιτό το καύσιμο στον μέσο Έλληνα καταναλωτή και να μπορέσει να κινηθεί και να αυξηθεί η ζήτηση «είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει και να σταματήσει αυτή την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πλαφόν στο κέρδος για καύσιμα και άλλα προϊόντα
Σήμερα το απόγευμα κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στα κέρδη για καύσιμα και προϊόντα, με το μέτρο να έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.
Ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το πλαφόν για όσους εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα εφαρμοστεί με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021. Η τροπολογία αφορά πλαφόν στο κέρδος για την τιμή των καυσίμων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Ορίζεται, δε, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν.
«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση αυτή για τον προσπορισμό αθέμιτων κερδών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ