Με θετική διάθεση υποδέχθηκε στο σύνολό του ο αμπελοοινικός κλάδος τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης από την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και την παράλυση για ένα τρίμηνο τουλάχιστον της εγχώριας αγοράς.
Η πολιτική ηγεσία κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις, στον πράσινο τρύγο αρχικά και στην απόσταξη κρίσης στη συνέχεια, που εκτιμάται, ότι θα δώσουν ανάσα στα περισσότερα οινοποιεία της χώρας.
Από την άλλη, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ζοίνος Α.Ε Βαγγέλης Αργύρης, τα μέτρα αυτά κινούνται μεν στη θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά όμως στην τοπική αμπελοοινική παραγωγή, έχουν ή πολύ μικρή ή καμία θετική επίπτωση.
Η δυνατότητα που δίνεται σε αμπελοκαλλιεργητές να τρυγήσουν από τώρα και να αποζημιωθούν αναλόγως, αφορά 25 συγκεκριμένες ποικιλίες, όχι όμως τις ντόπιες της Ντεμπίνας, ούτε το Βλάχικο και το Μπεκιάρι.
«Έτσι κι αλλιώς, οι τιμές που παίρνουμε εμείς είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των αποζημιώσεων που δίνει το υπουργείο», ανέφερε αρχικά ο κ. Αργύρης.
Το δεύτερο μέτρο που αφορά στην αξιοποίηση των αποθεμάτων, που πρέπει να επιστρέψουν από την αγορά και να περάσουν στη διαδικασία της απόσταξης, με το υπουργείο να δίνει ένα ποσό 25 εκ. ευρώ,
ο κ. Αργύρης τόνισε, ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, να λειτουργήσουν επαρκώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αφετέρου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τα 1200 περίπου οινοποιεία.
Η πορεία της αγοράς
Το τελευταίο 20ήμερο παρατηρείται μία σταδιακή ανάκαμψη στην ζήτηση απόρροια της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και του ανοίγματος του τουρισμού. Επίσης όμως, η χρονιά διαφαίνεται καλή για τη φετινή παραγωγή, παρά τις περίεργες καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων. «Ως εταιρεία δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, παρότι κάναμε χρήση των δανειοδοτικών ευκαιριών προκειμένου να ενισχύσουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης για την αγορά των σταφυλιών. Προσδοκούμε, ότι θα είναι μία καλή χρονιά και θα έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα», σημείωσε.
Ενίσχυση των νέων παραγωγών
Στο μεταξύ, η γενική συνέλευση της Ζοίνος έλαβε την απόφαση να διαθέσει το 20% του εταιρικού της μετοχικού κεφαλαίου σε νέους παραγωγούς, σε μία προσπάθεια να εντάξει νέους αμπελουργούς στη διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής. Παράλληλα, ένα τμήμα των μετοχών θα διατεθεί σε παλιούς εισκομιστές, που δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό της εταιρείας και το οποίο θα διατεθεί με μία συμβολική τιμή.
«Σταδιακά, αυτό που έχουμε σχεδιάσει και θεωρούμε, ότι έτσι πρέπει να γίνει, είναι η Ζοίνος να φτάσει σε ένα αντίστοιχο επίπεδο με αυτό της «Πίνδου», με τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα», κατέληξε ο κ. Αργύρης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ