Συγκεκριμένες προτάσεις για τις ορεινές περιοχές περιμένουν από την κυβέρνηση οι κτηνοτρόφοι
Θετικά υποδέχθηκε ο κτηνοτροφικός κόσμος την πρόθεση της πολιτείας μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να προχωρήσει στην τροποποίηση του Ν. 4061/2012 ώστε να δοθεί η δυνατότητα της παραχώρησης βοσκήσιμων εκτάσεων σε ορεινές περιοχές για νυν αλλά και νέους κτηνοτρόφους.
Η πρόθεση αναμένεται να εξειδικευτεί περαιτέρω και αναλυτικά να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές με τον πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Ιωάν. Δεκόλη, να τονίζει πως είναι καιρός η πολιτεία να αξιοποιήσει το τεράστιο απόθεμα γης προς όφελος των κτηνοτρόφων, αλλά αυτό θα αποβεί και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
«Προφανώς και θα είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία αν υλοποιηθεί, αρκεί να δούμε και τις εξειδικεύσεις που χρειάζονται. Εμείς έχουμε πει άλλωστε ότι όχι μόνο υπάρχουν ανεκμετάλλευτες εκτάσεις δημόσιες και ιδιωτικές, αλλά ότι θα πρέπει να αλλάξει και η προσέγγιση σε αυτές από την ίδια την πολιτεία. Αν κάποιος διαθέτει εκτάσεις που δεν τις αξιοποιεί και δεν επιτρέπει σε κανέναν να τις εκμεταλλευτεί, τότε να υπάρχει και κάποια ποινική ρήτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο δύσκολος χειμώνας
Ο κ. Δεκόλης αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα που είναι αυτό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα, με τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και στις λειτουργικές δαπάνες.
«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλους. Ίσως εκείνοι που έχουν δικές τους τροφές, τριφύλλι και καλαμπόκι αντίστοιχα, να είναι λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους, αλλά έστω και σε αυτές τις συνθήκες πιστεύω θα αντέξουμε. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει να δούμε τις τιμές στο γάλα που θα ανακοινώσουν οι βιομηχανίες, αλλά και τη βοήθεια που θα πρέπει να δώσει η πολιτεία. Το μεγάλο στοίχημα για την εθνική οικονομία είναι να μη χαθεί το ζωικό κεφάλαιο. Ξέρουμε, ότι πολλά ζώα οδηγούνται σε σφαγή, ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που κάποιοι αυξάνουν τον αριθμό των ζώων τους, μεγαλώνουν τα κοπάδια τους και άλλοι που ξεκινούν τώρα να δημιουργήσουν τα δικά τους. Το γάλα και το κρέας πηγαίνουν πολύ καλά στην αγορά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Δεκόλης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ