Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών «Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο-Πολίτης του Κόσμου», ολοκληρώθηκε την 5η, 6η και 7η Απριλίου στους χώρους του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Μαθητικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν 1.600 και πλέον εισηγητές και σύνεδροι, 200 σχολικές μονάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και πλήθος εκπαιδευτικών και γονέων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 450 πρωτότυπες εργασίες, εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού και εικαστικές δημιουργίες μαθητών/μαθητριών. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, Δίκτυα Σχολείων και εφηβικές ομάδες συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό και γόνιμο τριήμερο, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές, ενδιαφέρουσες προτάσεις και μελέτες για την ενεργό πολιτειότητα, την Κοινωνία των Πολιτών και τη εκπαίδευση δημοκρατικών πολιτών.
Όπως αναφέρει η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μαρίνα Μπέση:
«Κατά γενική ομολογία, η συμβολή του Μαθητικού Συνεδρίου στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι σημαντική. Η ποιότητα των εργασιών, η ουσιαστική συμμετοχή μαθητών/μαθητριών, η υποστήριξη των Συμβούλων Εκπαίδευσης, η παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων και αρχών, η συνεργασία των τριών βαθμίδων Εκπαίδευσης και η άψογη συνεργασία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και Επιστημονικής Επιτροπής, δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ενίσχυσε τον πολιτικό γραμματισμό των μαθητών/μαθητριών και προσέφερε τις κατάλληλες συνθήκες επιστημονικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και ώσμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η παρουσία εκατοντάδων μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών στην πόλη των Ιωαννίνων, ενίσχυσε την τοπική οικονομία και ανέδειξε τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης σε όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές/μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή και την υποστήριξη αυτής της ιδέας, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλουν γενικά για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την εξωστρέφειά της. Οι ποικίλες εισηγήσεις έδωσαν το έναυσμα για έντονους προβληματισμούς και γόνιμες και δημιουργικές συζητήσεις μεταξύ όλων.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι το Συνέδριο αποτέλεσε προϊόν συλλογικής προσπάθειας. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση και ομαλή διεξαγωγή του. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους σχολικούς συμβούλους που εργάστηκαν ακούραστα και μεθοδικά για μήνες από την σύλληψη της ιδέας έως και την διεξαγωγή του συνεδρίου. Επίσης ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου για την πρόθυμη διοικητική υποστήριξη που παρείχαν. Τέλος θερμές ευχαριστίες απευθύνω στην πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κα Σουζάνα Μαρία Νικολάου και στην εθελοντική ομάδα φοιτητών/τριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που στήριξαν ακούραστα τις εργασίες του Μαθητικού Συνεδρίου.»