Παρέμβαση του Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Θωμά Υφαντή
Μία εστία έντασης μεταξύ των δύο νοσοκομείων της πόλης, στην ουσία όμως μεταξύ της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ και του Ψυχιατρικού Τομέα του νοσοκομείου Χατζηκώστα, πυροδότησε η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, να εντάξει στο ΠΓΝΙ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Μία απόφαση, που κατά το νομικό της σκέλος, όπως περιγράφεται στην απόφαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας την ΚΥΑ ίδρυσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, που εντάσσονται οργανικά και λειτουργικά στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική από το 1991.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Χατζηκώστα και του Ψυχιατρικού Τομέα, που αναφέρει, ότι η Ψυχιατρική Κλινική προσπαθεί να προσαρτήσει το ΚΨΥ εδώ και δύο χρόνια και προσθέτει, ότι η δομή λειτουργεί 30 χρόνια με τη διοικητική και επιστημονική ευθύνη του Χατζηκώστα, όλο το προσωπικό του ανήκει στο Χατζηκώστα, τα λειτουργικά του έξοδα επιβαρύνουν το Χατζηκώστα και είναι τμήμα του δικτύου υπηρεσιών του Ψυχιατρικού Τομέα του Χατζηκώστα.
Με ανοιχτή του επιστολή, την περασμένη Παρασκευή, ο Θωμάς Υφαντής, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Ψυχιατρικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων απαντά τόσο στο νομικό όσο και στο ουσιαστικό σκέλος της απόφασης του Πανεπιστημίου και της Κλινικής, ξεκαθαρίζοντας, ότι είναι ψευδές, ότι η δομή είναι μονάδα του ΕΣΥ, που την διεκδικεί το Πανεπιστήμιο.
«Το αντίστροφο συμβαίνει. Είναι μονάδα του Πανεπιστημίου που την έχει οικειοποιηθεί εδώ και δεκαετίες ο Ψυχιατρικός Τομέας του ΓΝΙ Χατζηκώστα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής σε χθεσινές του δηλώσεις στο ITV, με αφορμή τον «πόλεμο» των ανακοινώσεων που έχει ξεσπάσει και που λογικά θα συνεχιστεί και σήμερα, αφού ο Σύλλογος Εργαζομένων του Χατζηκώστα έχει προσκαλέσει τα τοπικά μέσα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Υφαντής σημείωσε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται για καμία προσπάθεια αποψίλωσης της δομής, η οποία έχει έτσι κι αλλιώς ελάχιστο προσωπικό, αλλά αντίθετα για προσπάθεια εμπλουτισμού των δράσεών του στην Κοινότητα.
«Η λειτουργία της δομής δεν τροποποιείται με την ένταξή της στο ΠΓΝΙ. Αντίθετα, η λειτουργία του θα εμπλουτιστεί. Οι λόγοι που εντάσσεται στο ΠΓΝΙ είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας που ένα ΚΨΥ πρέπει να προσφέρει και που ένα υποστελεχωμένο ΚΨΥ αδυνατεί να τις προσφέρει», ανέφερε αρχικά.
Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις
Ένα ερώτημα που διατυπώνεται από τους εργαζόμενους του Χατζηκώστα σχετίζεται με πιθανή αρνητική εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού της δομής, που υπηρετεί και ανήκει στο Χατζηκώστα και όχι στο ΠΓΝΙ.
«Η νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου το 2017 στη γνωμοδότησή της κάνει λόγο για υποχρεωτική μετάταξη. Εμείς δε θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όσοι απασχολούνται στο Κέντρο και ανήκουν στο Χατζηκώστα, εκεί θα παραμείνουν. Η ένταξη του ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ δεν επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτό».
Πώς σχεδιάζεται η νέα λειτουργία
Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπηρετεί ελάχιστο προσωπικό, που ταυτόχρονα θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, να καλύπτει και τις καθημερινές ανάγκες του Ψυχιατρικού Τομέα του Χατζηκώστα. Οι υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι πολύ απαιτητικές και στοχεύουν στην ολοκληρωμένη ψυχιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης της ψυχικής νόσου και προαγωγής της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.
«Πολλές από τις υπηρεσίες αυτές έχουν ήδη αναπτυχθεί κατά τα τελευταία χρόνια και παρέχονται από την Ψυχιατρική Κλινική, υπηρεσίες οι οποίες αφενός δεν είναι η θέση τους να παρέχονται από ένα Νοσοκομείο, αφετέρου ασφυκτιούν στους περιορισμένους χώρους που εξ ανάγκης μας παρέχονται. Το Σάββατο στο ΠΓΝΙ, προσήλθαν 80 άτομα στα εξωτερικά της Ψυχιατρικής Κλινικής, οι 67 εκ των οποίων θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στην Κοινότητα και όχι στο νοσοκομείο και μάλιστα σε εποχή covid», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ανοιχτή του επιστολή ο κ. Υφαντής παραθέτει ενδεικτικά το αρχικό σχέδιο των υπηρεσιών που θα παρέχει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και οι οποίες θα είναι:
1. Ανάληψη και συνέχεια στην φροντίδα των ασθενών που παρακολουθούνται ήδη στο ΚΨΥ.
2. Οργάνωση της υποδοχής (intake) και κατανομή στις κατάλληλες κλινικές υπηρεσίες είτε του ΚΨΥ είτε των άλλων δημόσιων δομών ψυχικής υγείας του Τομέα των νέων περιστατικών που θα αναζητήσουν φροντίδα στο ΚΨΥ.
3. Εγκατάσταση στο ΚΨΥ της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.
4. Ειδικό Ιατρείο για την Κατάθλιψη της Λοχείας (Επιλόχεια Κατάθλιψη).
5. Ειδικό Ιατρείο Ψυχο-Ογκολογίας.
6. Ειδικό Ψυχογηριατρικό Ιατρείο με έμφαση στις Νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις της άνοιας.
7. Ειδικό Ιατρείο για τα ενήλικα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
8. Ειδικό Ιατρείο για νέους ενήλικες (18-24 ετών).
«Θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι το Πανεπιστήμιο και η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ενδιαφέρονται για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα και αυτός και μόνον είναι ο λόγος της εισήγησής μας να ενταχθεί το ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ. Κάθε προσπάθεια σύνδεσης του θέματος με γενικότερα θέματα των δύο νοσοκομείων, είναι φανταστική και εκτός τόπου και χρόνου.
Εκτιμούμε πως η εγκατάσταση του ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με οραματικές προοπτικές για την εγκαθίδρυση ενός πρότυπου δικτύου παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών στον Τομέα μας και ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα βρει ανταπόκριση από την κοινότητα στην οποία απευθυνόμαστε», καταλήγει στην ανοιχτή του επιστολή ο κ. Υφαντής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ