Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τι προβλήματα εντοπίζονται στο Κτηματολόγιο

    Παρατηρήσεις από το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ

    Προβλήματα στην ανάρτηση και προανάρτηση του Κτηματολογίου στην περιοχή της Ηπείρου και της Λευκάδας εντοπίζει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και τα αναφέρει σε ανακοίνωσή του που απευθύνεται προς το Κτηματολόγιο και δημοσιοποιείται και στα μέσα ενημέρωσης.

    Όπως επισημαίνεται, εισαγωγικά:

    «Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν από συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ηπείρου σχετικά με την πρόσφατη ανάρτηση και προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων στην περιοχή μας. Το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί έργο σπουδαίας σημασίας για την περιοχή μας, μια και αφορά τον πλήρη καθορισμό όλων των ιδιοκτησιών, ο οποίος σε συνδυασμό με εκείνες τις παραμέτρους που αφορούν τις εκτάσεις του Δημοσίου ή τις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ισχυρή και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας. Για τον παραπάνω λόγο το ΤΕΕ/ΤΗ πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας του Επιτροπής, ώστε να καταγραφούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, που αφορούν την αρχική ανάρτηση του κτηματολογίου, σε σχέση με τις συντεταγμένες των κορυφών των ορίων τους, το εμβαδόν τους και την εφαρμογή των γειτνιαζόντων προς αυτές κοινόχρηστων χώρων (δρόμων, πλατείες, κλπ) και να σταλούν στην επιβλέπουσα αρχή το Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

    «Τα προβλήματα καθίσταται εντονότερα για τις περιοχές που δεν υπάρχει προανάρτηση και εάν δεν διορθωθούν αυτοδικαίως από τους μελετητές οι αστοχίες, οι ιδιοκτήτες που δεν θα αντιληφθούν εγκαίρως τα προβλήματα που δημιουργούνται στις ιδιοκτησίες τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές, γεγονός που θα τους δημιουργήσει αργότερα πολλά προβλήματα, τα οποία για να επιλυθούν θα απαιτηθεί μεγαλύτερη δυσκολία συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και το αντίστοιχο αυξημένο κόστος» επισημαίνεται ακόμα.

    Οι παρατηρήσεις

    Αναλυτικά καταγράφθηκαν τα εξής σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΕ Ηπείρου:

    «1) Σε οικισμούς χωρίς σχέδιο ή Διανομή.

    Αρκετές φορές δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α.87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών.

    2) Σε οικισμούς με Διανομή Συνοικισμού

    Δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών, παρά «εφήρμοσαν» τα θεωρητικά όρια της Διανομής, τα οποία προφανώς δε μπορούν να υποκαταστήσουν τα επί πολλές δεκαετίες υλοποιημένα όρια (μανδρότοιχους, κτίσματα, κλπ).

    Είναι προφανές ότι τα υλοποιημένα όρια (όπως άλλωστε ορίζουν και όλες οι Προδιαγραφές παρόμοιων μελετών) μπορούν να μεταβληθούν μόνον όταν: α) Υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ δύο ομόρων ιδιοκτησιών για κοινή αποδοχή θεωρητικού ορίου διαφορετικού από το υλοποιημένο. β) Όταν υπάρχει τελεσίδικη Δικαστική Απόφαση για καθορισμό ορίων μεταξύ των ομόρων και γ) Υπάρχει κατάληψη Δημοσίας εκτάσεως.

    Επιπροσθέτως μιλάμε για αστικά ακίνητα που ισχύει το αστικό δίκαιο.

    3) Σε αγροκτήματα χωρίς Διανομή

    Αρκετές φορές δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών.

    4) Σε αγροκτήματα με Διανομή

    4α) Δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών, παρά «εφήρμοσαν» τα θεωρητικά όρια της Διανομής, τα οποία προφανώς δε μπορούν να υποκαταστήσουν τα επί πολλές δεκαετίες υλοποιημένα όρια (μανδρότοιχους, κτίσματα κλπ).

    Είναι προφανές ότι τα υλοποιημένα όρια (όπως άλλωστε ορίζουν και όλες οι Προδιαγραφές παρόμοιων μελετών) μπορούν να μεταβληθούν μόνον όταν: α) Υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ δύο ομόρων ιδιοκτησιών για κοινή αποδοχή θεωρητικού ορίου διαφορετικού από το υλοποιημένο. β) Όταν υπάρχει τελεσίδικη Δικαστική Απόφαση για καθορισμό ορίων μεταξύ των ομόρων και γ) Υπάρχει κατάληψη Δημοσίας εκτάσεως.

    Σε πολλές περιπτώσεις δε, δεν ισχύουν και τα ισχύοντα της Αγροτικής Νομοθεσίας, αφού πολλά αγροκτήματα είναι ιδιοκτησίες και όχι κληροτεμάχια και σε άλλα υπάρχει άρση Αγροτικής Νομοθεσίας λόγω Ανωμάλων Δικαιοπραξιών, αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν δεν υπάρχει διένεξη μεταξύ ομόρων και αποδέχονται σιωπηρώς τα μεταξύ τους υλοποιημένα όρια, δε μπορούμε να τα αγνοήσουμε και να τα μεταβάλλουμε «εφαρμόζοντας» την εκάστοτε Διανομή.

    4β) Δεν εφαρμόσθηκαν σωστά οι κατά τόπους Διανομές, αφού δεν έγινε οριοθέτηση με τα τριγωνομετρικά, τις πολυγωνικές στάσεις και τα ορόσημα της αντιστοίχου Διανομής και δια μετασχηματισμού να αποδοθούν στο σύστημα Ε.Γ.Σ.Α. 87.

    5) Δεν ελήφθησαν υπόψη οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες.

    Συγκεκριμένα οι περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ με την ισχύουσα πλέον νομοθεσία, δε θα πρέπει στην ανάρτηση του Κτηματολογίου να αναφέρονται ως δασικές εκτάσεις. Τα στοιχεία Ανάρτησης και Προανάρτησης θα έπρεπε να έχουν συμπεριλάβει τη νέα Νομοθεσία για τις Δασικές Εκτάσεις που ισχύει πριν την έναρξη τους.

    6) Οριοθετήσεις οικισμών

    Παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις στις οριοθετήσεις των οικισμών σε σχέση με τα κατατεθειμένα πρόσφατα Τοπογραφικά Διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και τα οποία αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση.

    7) Υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή των γεωμετρικών δεδομένων της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας στις περιοχές της Βουνοπλαγιάς και της Ελεούσας, σε σχέση με τις όμορες ιδιοκτησίες.

    8) Τέλος υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις της εφαρμογής ΘΕΑΣΗ σε σχέση με την πραγματικότητα και επειδή στην φάση της συλλογής στοιχείων των ιδιοκτησιών οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να δηλώσουν  την ιδιοκτησία τους βάση εντοπισμού που γινόταν α) από τα γραφεία Κτηματογράφησης, β) από μη εξειδικευμένο Μηχανικό και γ) από τους ίδιους».

    «Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να τίθενται σε προτεραιότητα τα Τοπογραφικά Διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Συναδέλφους Μηχανικούς που έχουν σύμφωνα με την Νομοθεσία το δικαίωμα σύνταξης, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 τόσο στην ανάρτηση όσο και στην προανάρτηση στην περιοχή μας», σημειώνει το ΤΕΕ Ηπείρου και καταλήγει στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Ιωάννη Τσίγκρο:

    «Το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ πιστό στο ρόλο του, ως Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας, σας αποστέλλει όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις, ως η αρμόδια επιβλέπουσα αρχή και θα προσπαθήσει να έλθει και σε επικοινωνία μαζί σας, για την όσο το δυνατόν καλύτερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες και τους συναδέλφους, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη σύνταξη ενός επικαιροποιημένου και ακριβούς κτηματολογίου. Κάτι που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας και θα συμβάλλει παράλληλα στην ταχύτερη και ορθότερη προώθηση όλων των χωροταξικών σχεδιασμών που αναμένουμε να προχωρήσουν σύντομα στην περιοχή μας».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ