Δευτέρα 19.05.2025
More

    Τιμή στον Χατζημιχάλη Νταλιάνη με συγκινητική εκδήλωση στο Δελβινάκι

    Με συγκίνηση και εθνική περηφάνια ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε χθες στο Δελβινάκι, ιστορική έδρα του Δήμου, τη μνήμη του γενναίου αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

    Η εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής ενότητας, φέρνοντας κοντά τρεις τόπους που συνδέονται μέσα από τη ζωή και τη θυσία του ήρωα: το Πωγώνι, τα Σφακιά και την Αγία Νάπα.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα, παρουσία αντιπροσωπειών από τους Δήμους Αγίας Νάπας και Σφακίων, με τους οποίους ο Δήμος Πωγωνίου είναι αδελφοποιημένος.

    Η τελετή συνεχίστηκε στο πρώην αρρεναγωγείο-παρθεναγωγείο Δελβινακίου, ένα ιστορικό κτίριο που ο Δήμος Πωγωνίου ανέδειξε ως πολιτιστικό φάρο της περιοχής.

    Στον χαιρετισμό της η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Γιούλα Μητροκώστα, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου, σημείωσε ότι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης τιμάται όχι μόνο ως τοπικός ήρωας, αλλά ως πανελλήνιο σύμβολο αγώνα και αξιών.

    Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου έφερε  συναισθηματική φόρτιση και ιστορικό αναστοχασμό με τον κ. Καψάλη να σημειώνει:

    «Με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα τιμής βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο ιστορικό Δελβινάκι, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Έναν άνθρωπο που γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο, αλλά η δράση και η θυσία του ξεπέρασαν τα στενά γεωγραφικά όρια του Πωγωνίου και άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην εθνική μας ιστορία. Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης δεν ήταν ένας συνηθισμένος αγωνιστής. Από νεαρή ηλικία, ως έμπορος στη Βιέννη και την Τεργέστη, απέκτησε οικονομική άνεση, όμως το πάθος του για την ελευθερία της πατρίδας τον ώθησε να τα αφήσει όλα πίσω και να αφιερωθεί στον μεγάλο σκοπό της Επανάστασης.

    Ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, διέθεσε όχι μόνο την περιουσία του, αλλά και τη ζωή του για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Η πιο ένδοξη και τραγική στιγμή της πορείας του ήταν η μάχη του Φραγκοκάστελλου στην Κρήτη, το 1828. Επικεφαλής ενός σώματος ιππέων, επέλεξε να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την ελευθερία, αντιμετωπίζοντας τις πολυάριθμες οθωμανικές δυνάμεις με ανδρεία και αυτοθυσία. Ο θάνατός του σε αυτή τη μάχη τον κατέστησε σύμβολο ηρωισμού και πατριωτισμού, ενώ το όνομά του χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη του ελληνισμού ως ένας από τους λαμπρότερους αγωνιστές του 1821.

    Η θυσία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη δεν είναι απλώς μια ιστορική αναφορά· αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο που ενώνει το Πωγώνι με άλλες περιοχές της Ελλάδας και του ελληνισμού. Η αδελφοποίηση του Δήμου Πωγωνίου με τον Δήμο Σφακίων είναι μια πράξη βαθιάς ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας. Η κρητική γη, όπου ο Νταλιάνης έδωσε την τελευταία του μάχη, δεν ξεχνά τη θυσία του και η σχέση των δύο περιοχών μας αποτελεί έναν διαρκή φόρο τιμής στην κοινή μας ιστορική κληρονομιά.

    Παράλληλα, η αδελφοποίηση του Δήμου μας με τον Δήμο Αγίας Νάπας στην Κύπρο επισφραγίζει έναν ακόμη σημαντικό δεσμό. Η Κύπρος, ένας τόπος που έχει δώσει τους δικούς του μακροχρόνιους αγώνες για την ελευθερία, αναγνωρίζει τη σημασία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη ως σύμβολο αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας, καθώς συμμετείχε στην μοναδική μάχη που έγινε στο κυπριακό έδαφος.  Μέσα από αυτή τη συνεργασία, χτίζουμε γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και κοινού αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

    Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση του παρελθόντος. Είναι και μια πρόσκληση για στοχασμό και δράση στο παρόν και το μέλλον. Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης δεν αγωνίστηκε μόνο για τη δική του εποχή. Ο αγώνας του είναι μια διαχρονική παρακαταθήκη που μας διδάσκει αξίες όπως η ανιδιοτέλεια, η ενότητα και η πίστη στην ελευθερία. Σε μια εποχή προκλήσεων, οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ιδανικά που εκείνος υπηρέτησε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

    Ο Δήμος Πωγωνίου αισθάνεται υπερηφάνεια για τον μεγάλο αυτόν ήρωα και δεσμεύεται να συνεχίσει να τιμά τη μνήμη του, όχι μόνο με εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αλλά και με δράσεις που θα διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική μας ταυτότητα. Η σύνδεσή μας με τα Σφακιά και την Αγία Νάπα δεν είναι απλώς ένας θεσμικός δεσμός, αλλά μια γνήσια έκφραση της κοινής μας ιστορικής πορείας.

    Αγαπητοί φίλοι, σήμερα δεν αποδίδουμε απλώς τιμές σε έναν μεγάλο άνδρα. Ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα λησμονήσουμε ποτέ τις θυσίες όσων πάλεψαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και ας αντλήσουμε έμπνευση από το παράδειγμά του, ώστε να συνεχίσουμε να προασπίζουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ενότητας», κατέληξε ο Δήμαρχος Πωγωνίου.

    Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, κ. Χρίστος Ζαννέττου, αναφέρθηκε με σεβασμό στο μεγάλο Ήρωα χαρακτηρίζοντάς τον σημείο αναφοράς του αγώνα για την ελευθερία και αναφέρθηκε τόσο στην αδελφοποίηση με το Δήμο Πωγωνίου όσο και στην επικείμενη αδελφοποίηση με τα Δήμο Σφακίων.

    «Πέραν από την αδελφοποίηση του Δήμου μας με τον Δήμο Πωγωνίου, με κοινή ιστορική μνήμη και πολιτιστικούς δεσμούς, πρόκειται να προχωρήσουμε σύντομα σε αδελφοποίηση με τον Δήμο Σφακίων.

    Ο ΧατζηΜιχάλης Νταλιάνης, γεννημένος στο Δελβινάκι Πωγωνίου, ηγήθηκε στις 17 Μαρτίου 1826 της μοναδικής οργανωμένης μάχης της Ελληνικής Επανάστασης που δόθηκε στην Κύπρο, στην Αγία Νάπα. Η θυσία του αποτελεί φάρο για τις επόμενες γενιές και μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και ελευθερία είναι διαρκείς. Η παρουσία μας στην εκδήλωση αυτή αποτελεί προσωπική στιγμή βαθύτατου αναστοχασμού και απόδοσης τιμής.

    Ο Δήμος Αγίας Νάπας, πέρα από παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, στηρίζει και προάγει την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Τιμούμε την ιστορία μας, τις ρίζες μας και χτίζουμε το μέλλον μας με αξίες, με στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε όλες αυτές τις αξίες στις νέες μας γενιές.

    Αυτές οι τρεις περιοχές, το Πωγώνι, τα Σφακιά και η Αγία Νάπα, αν και γεωγραφικά απομακρυσμένες, συνδέονται βαθιά μέσα από την κοινή τους ιστορική πορεία και τα ιδανικά που ενώνουν τους λαούς τους. Από το Δελβινάκι έως τα Σφακιά και έως την Αγία Νάπα, η θυσία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και η μάχη για την ελευθερία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1826, μας θυμίζουν πως οι αγώνες για δικαιοσύνη και ανεξαρτησία είναι παντοτινοί και δεν έχουν όρια» υπογράμμισε.

    Ιδιαίτερα συγκινημένος για την παρουσία του στη γεννέτηρα του μεγάλου Ήρωα δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Σφακίων κ. Ιωάννης Μπολιώτης τονίζοντας:

    «Με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε στο φιλόξενο Δήμο Πωγωνίου και τιμούμαι έναν ήρωα, η θυσία του οποίου δεν θα ξεχαστεί ποτέ γιατί παραμένει ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη. Σήμερα η ιστορία μας ενώνει, ενώνει τρεις Δήμους με συνδετικό κρίκο τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Η γη των Σφακίων είναι αυτή που τον αγκάλιασε για πάντα. Το αίμα του Νταλιάνη πότισε το Φραγκοκάστελλο και η αδελφοποίηση με το Πωγώνι είναι ένας ειλικρινής δεσμός τιμής, αδελφοσύνης και ιστορικής μνήμης ενώ επίκειται η αδελφοποίηση με το Δήμο Αγίας Νάπας ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το ιστορικό τρίγωνο» δήλωσε.

    Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Σοφία Γραμμόζη – Σωπίκη που με λόγο μεστό και φορτισμένο αναφέρθηκε στον Χατζημιχάλη Νταλιάνη ως πανεθνικό ήρωα: «Ο Νταλιάνης έφερε στην Κύπρο τη φλόγα της Επανάστασης. Αγωνίστηκε εκεί που ελάχιστοι το τόλμησαν και άφησε παρακαταθήκη πίστης και αυταπάρνησης. Οι πράξεις του ενώνουν την Ήπειρο, την Κρήτη και την Κύπρο σε έναν κοινό ελληνικό παλμό. Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μία απλή αναφορά στο παρελθόν αλλά ένα ζωντανό κάλεσμα στο μέλλον. Δεν ξεχνάμε γιατί δεν έχουμε δικαίωμα στη λήθη και έχουμε την υποχρέωση η μνήμη μας να είναι αντάξια της μεγάλης θυσίας του Χατζημιχάλη Νταλιάνη» τόνισε μεταξύ άλλων.

    Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων/νος Κίτσιος, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Βασίλειος Τζίγκος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Πωγωνίου κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης, Νικόλαος Γαλίτσης, Αναστάσιος Γιούνης, Ευθύμιος Κάκος, Στυλιανός Κουκουλάρης και Μιχάλης Σιούτης, ο Εντεταλμένος Δ.Σ. Δήμου Πωγωνίου κ. Γεώργιος Μάνης, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγίας Νάπας κ.κ. Αντώνιος Κουμής και Νικόλαος Βάσιλας, ο Διοικητής 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Κολιός ως εκπρόσωπος του κυρίου Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Γεωργίου Κωστίδη, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Διαμάντης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόριος Άρμπιρος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δελβινακίου κ. Γεώργιος Τσώνης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δελβινακίου κ.κ. Λευκοθέα Μάγκου Ζαχάρη και πλήθος κόσμου.

    Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στο ανακαινισμένο κτίριο «Ε» θαυμάζοντας τις σπάνιες εκδόσεις που θα φιλοξενήσει η βιβλιοθήκη όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και ταξινόμησης, περιηγήθηκαν στο Μουσείο Ταπητουργίας και θαύμασαν την φωτογραφική συλλογή του πρωτοπόρου φωτογράφου του Πωγωνίου Γιώργου Πανταζίδη που φιλοξενείται στο κτίριο.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι φιλοξενούμενοι των Δήμων Αγίας Νάπας και Σφακίων ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της περιοχής και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την αυθεντική μουσική παράδοση του Πωγωνίου συμμετέχοντας στο πανηγύρι της Πωγωνιανής ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο σημείο όπου κατασκευάζεται το Μνημείο Πεσόντων, το οποίο θα αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες του Έπους του ’40.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ