Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες της Μ. Παρασκευής του 1944 στην Τοπική Κοινότητα Κρυοπηγής

    Η Τοπική Κοινότητα Κρυοπηγής και ο Δήμος Πρέβεζας τίμησαν τους εκτελεσθέντες της Μ. Παρασκευής του 1944

    Τους 23 άνδρες της που εκτελέστηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα την Μ. Παρασκευή του 1944 στην Αγία Τριάδα Αγρινίου μαζί με άλλους 100 πατριώτες, τίμησε σήμερα η Μαρτυρική Κοινότητα Κρυοπηγής στην Πρέβεζα.

    Η εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα και ο Δήμος Πρέβεζας είχε περιορισμένες συμμετοχές ενώ τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από τον covid 19.

    Στην λιτή τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κρυοπηγής Ιωάννης Τσούτσης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, οι Βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γούσης, η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Ζαλόγγου Γιώργος Σαργιάνογλου, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυοπηγής Σταύρος Τζίμας ως εκπρόσωπος και του Συλλόγου Κρυοπηγητών Αθήνας “Το Ζάλογγο” και ελάχιστοι κάτοικοι, ενώ τους απογόνους των εκτελεσθέντων εκπροσώπησε ο Βασίλειος Σοπικιώτης.

    Στη μνήμη των εκτελεσθέντων και των υπολοίπων πεσόντων για την πατρίδα Κρυοπηγητών τελέστηκε δέηση από τον ιερέα της Κρυοπηγής, ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την συγκίνησή του για την ξεχωριστή αυτή ημέρα , ευελπιστώντας ότι μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα διοργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα τιμηθούν όχι μόνο οι πεσόντες αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια αναγνώρισης της Κρυοπηγής ως Μαρτυρική Κοινότητα.

    Ο κ. Γεωργάκος χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του:

    “Ασθάνομαι πολύ βαρύ φορτίο, να αποτίσω φόρο τιμής με λίγα λόγια στους 23 εκτελεσμένους από τους Γερμανούς απάνθρωπα και ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής του 1944.

    Οφείλουμε όμως στους νεότερους να γνωρίζουν τι έγινε τότε:

    Ήταν Μ. Παρασκευή του 1944, όταν στην Αγία Τριάδα Αγρινίου τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 120 Έλληνες πατριώτες, ανάμεσά τους και 23 κατοίκους της Κρυοπηγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί περίπου ένα μήνα νωρίτερα, και αφού τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο.

    Εκεί αφού για ένα μήνα τους κράτησαν φυλακισμένους την Μ. Παρασκευή την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός τους εκτέλεσαν ως “αντίποινα” για την αντιστασιακή δράση του χωριού τους. Οι καμπάνες στην Κρυοπηγή χτυπούσαν πένθιμα, όχι μόνο για τον Ιησού, αλλά και για τους 23 νεκρούς που βύθισαν δεκάδες οικογένειες στο πένθος και έγραψαν με το αίμα τους μια από τις σημαντικότερες σελίδες του “βιβλίου” της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας μαζί με το Δίστομο, το Κούρνοβο τα Καλάβρυτα και τόσα άλλα θυσιαστήρια της Ελλάδας.

    H Κρυοπηγή Πρέβεζας, λόγω της ενεργούς συμμετοχής των κατοίκων της στην Αντίσταση, στοχοποιήθηκε επανειλημμένως από τις δυνάμεις κατοχής με συνεχείς εφόδους, επιδρομές και συλλήψεις. Αυτό είχε ως συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσε η κοινότητα, για την αντίστασή της στις δυνάμεις κατοχής, στις 14 Απριλίου 1944, ανήμερα της Μ.Παρασκευής. Η κοινότητα βίωσε την εσκεμμένη μαζική εκτέλεση 23 ανδρών στο εκτελεστήριο του Αγρινίου από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι Γερμανικές ωμότητες συμπληρώθηκαν με την ολική ή μερική καταστροφή οικιών και υποστατικών, λεηλασίες, ταπεινώσεις και κάθε είδους αρπαγές κινητής περιουσίας.

    Η πολιτεία αναγνώρισε τη θυσία των κατοίκων της Κρυοπηγής έστω και με καθυστέρηση χαρακτηρίζοντας την κοινότητα Κρυοπηγής με το ΦΕΚ 32/11-03-2020 ως Μαρτυρικό Χωριό.

    Ευελπιστούμε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα τιμηθούν με μια μεγάλη εκδήλωση όχι μόνο οι πεσόντες αλλά και όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια αναγνώρισης της Κρυοπηγής ως Μαρτυρική κοινότητα.

    Η Μαρτυρική Κοινότητα Κρυοπηγής και ο Δήμος Πρέβεζας θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς της”

    Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών από τον συντονιστή της τελετής κ. Ευάγγελο Σοπικιώτη και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Μαρτυρικής Κοινότητας.

    Τα ονόματα των 23 εκτελεσθέντων:

    1) ΖΗΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ετών 44), του Χρήστου

    2) ΖΗΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ετών 54), του Χρήστου

    3) ΖΗΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ετών 26), του Κωνσταντίνου υιός

    4) ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ετών 44), του Δημητρίου

    5) ΚΙΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ετών 24), του Αθανασίου

    6) ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ετών 44), του Ευαγγέλου

    7) ΝΤΕΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ (ετών 56), του Αντωνίου

    8) ΝΤΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ετών 47), του Δημητρίου

    9) ΝΤΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ετών 25), του Χρήστου

    10) ΠΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ετών 54), του Χρήστου

    11) ΠΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ετών 46), του Κωνσταντίνου

    12) ΠΑΠΠΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ετών 21), του Χαραλάμπου

    13) ΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ετών 48), του Δημητρίου

    14) ΠΕΠΠΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ετών 57), του Βασιλείου

    15) ΣΟΠΙΚΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ετών 33), του Σπυρίδωνος

    16) ΣΟΠΙΚΙΩΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (ετών 33), του Κωνσταντίνου

    17) ΣΟΠΙΚΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ετών29), του Κωνσταντίνου

    18) ΤΖΙΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ετών 37), του Σπυρίδωνος

    19) ΤΖΙΜΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ετών 64), του Γεωργίου

    20) ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ετών 51), του Διονυσίου

    21) ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ετών 24), του Αθανασίου

    22) ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (ετών 60), του Αναστασίου

    23) ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ετών 27), του Αλεξίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ