Σάββατο 18.01.2025
More

    Την απόσυρση των ΕΠΜ ζητά η Περιφέρεια – «Υπάρχουν παραδοξότητες» λέει ο Γ. Αμυράς

    Ένας νέος γύρος συζητήσεων και πιθανότατα αντιπαραθέσεων άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα και οι οποίες αφορούν τόσο στην επικείμενη θεσμοθέτηση του ΠΔ της Παμβώτιδας, όσο και στις ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας στις περιοχές Natura.

    Η περίοδος της διαβούλευσης, με τη δυνατότητα των φορέων και των πολιτών, να συμμετέχουν, διατυπώνοντας τις προτάσεις ή τις ενστάσεις τους, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου, όπως όμως έκανε γνωστό χθες ο αρμόδιος υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, πιθανότατα θα δοθεί παράταση, χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά, κάτι που θα γίνει την τελευταία ή την προτελευταία ημέρα του μήνα.

    Ωστόσο, εκείνο που προκύπτει ήδη από τις αναγνώσεις και μελέτες των επιστημονικών φορέων που καλούνται να γνωμοδοτήσουν, όπως επίσης οργανώσεων και συλλογικοτήτων, είναι πολλά προβλήματα, με κάποιους μάλιστα να επισημαίνουν, ότι το καθεστώς των απαγορεύσεων, όπως προτείνεται στην ΕΠΜ για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων περιλαμβάνει πολύ περισσότερο αυστηρές ρυθμίσεις ακόμη και για την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.

    Ο Γ. Αμυράς στη δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση απηύθυνε έκκληση στους τοπικούς φορείς και στους πολίτες να λάβουν μέρος στη διαβούλευση, που θα οδηγήσει στη θεσμοθέτηση του ΠΔ Παμβώτιδας σε στέρεες βάσεις.

    Λίγο αργότερα όμως ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, αναφέρθηκε στις ΕΠΜ για την περιοχή των Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για τεράστια προβλήματα που ήδη διαπιστώνονται και λέγοντας, ότι επί αυτών των μελετών δε χωρούν τροποποιήσεις, αλλά απόσυρση.

    «Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτές οι μελέτες είναι για απόσυρση και όχι για τροποποίηση ή βελτίωση. Μου φαίνεται πολύ περίεργο, ότι ενώ σε άλλες περιφέρειες όπως στη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, στη δική μας περιοχή, έχουμε μελέτες που οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, αδυνατούν και να τις διαβάσουν καν. Δε μπορώ να ξέρω πως οι οικολογούντες παρεισφρήσαν στη σύνταξη της μελέτης και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

    Καθολικές απαγορεύσεις θήρας

    Λίγο νωρίτερα στο ίδιο θέμα των ΕΠΜ, χωρίς να αναφερθεί διεξοδικά επ’ αυτών, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ε΄ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά για το θέμα αυτό την Τρίτη, παρουσία συνεργατών του υφυπουργού, μελών του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ όπως και των επιστημονικών της συνεργατών. Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στις ΕΠΜ για το λεκανοπέδιο, αλλά και για τα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, επαναφέρουν το καθεστώς των καθολικών απαγορεύσεων, που προτάθηκαν και στο παρελθόν, ειδικά για την περιοχή του Ζαγορίου, του Μετσόβου και της Κόνιτσας, συναντώντας τότε τεράστιες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και οι οποίες αποσύρθηκαν στη συνέχεια και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

    «Υπάρχουν παραδοξότητες…»

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αμυράς επέμεινε αρχικά στην ανάγκη της κατοχύρωσης της προστασίας των περιοχών Natura, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως διαπιστώνονται προβλήματα και παραδοξότητες, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού όπως ανέφερε.

    «Οι μελέτες αυτές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 15 χρόνια, όμως χρειάστηκε να το κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Είναι σε δημόσια διαβούλευση οι ΕΠΜ για τα 2/3 της Ελλάδας. Είναι αλήθεια, ότι αρκετές από αυτές παρουσιάζουν προβλήματα και το αναγνωρίζουμε. Γι’ αυτό άλλωστε συναντηθήκαμε την Τρίτη με το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ και τους επιστημονικούς της συνεργάτες, για να εξετάσουμε από κοινού τα ζητήματα και να δούμε πως θα προκύψουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Στο μέτρο του δυνατού λοιπόν, θα τα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα, γιατί όντως, υπάρχουν παραδοξότητες», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ