Αιτήματα και παράπονα στον Συμπαραστάτη του Δημότη στο δήμο Ιωαννιτών
Ζητήματα καθημερινότητας, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με ανεπαρκή ή προβληματική πρόσβαση στις οικίες τους, κάτι που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και ζητήματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, βρίσκονται στην προμετωπίδα των αιτημάτων και παραπόνων που διατυπώθηκαν το 2020 στον Συμπαραστάτη του Δημότη στο δήμο Ιωαννιτών.
Στην ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας, εκτός από τον απολογισμό έργου της δημοτικής αρχής, ο Συμπαραστάτης του Δημότη Χρ. Πάνος έκανε τον απολογισμό έργου για το Γραφείο του Συμπαραστάτη, που αναδεικνύει κάποιους από τους βασικούς προβληματισμούς των δημοτών της πόλης, σε σχέση με τη διαχείριση και την ευθύνη που έχει για αυτήν, ο δήμος Ιωαννιτών.
Στο Γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη υποβλήθηκαν συνολικά 66 αιτήματα συμπολιτών και για 19 από αυτά ο Συμπαραστάτης προχώρησε σε γραπτή διαμεσολάβηση.
«Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, υπάρχουν θέματα, τα οποία επιλύθηκαν με μια απλή τηλεφωνική ή γραπτή επισήμανση προς το αρμόδιο τμήμα, αλλά και θέματα, των οποίων η διαμεσολάβηση για την αντιμετώπισή τους απαίτησε χρόνο ή βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει λόγω της περισσότερο σύνθετης φύσης τους», ανέφερε αρχικά ο κ. Πάνος.
«Ναι» στις απευθείας αναθέσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε τη τοποθέτηση του κ. Πάνου αναφορικά με τα ζητήματα στον τομέα καθημερινότητας για τους πολίτες, τονίζοντας, ότι εκείνο που διαπιστώνεται στην πράξη είναι, η ανάγκη υλοποίησης μικρών έργων και παρεμβάσεων, που βελτιώνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γραφειοκρατικό πλαίσιο για την υλοποίηση δημόσιων έργων, που είναι ασφυκτικό και στη λογική της ένταξης των μικρών αλλά απαραίτητων έργων, στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού για μεγαλύτερα έργα, κάτι που έχει ως συνέπεια την καθυστέρησή τους.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, προτείνει στον δήμο Ιωαννιτών, να υλοποιεί στοχευμένα, με μικρές παρεμβάσεις, τέτοιου είδους έργα, είτε με τις υπηρεσίες του και την αυτεπιστασία είτε με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους «… εννοείται με καθεστώς διαφάνειας και τήρησης ειδικού μητρώου εργοληπτών», όπως σημείωσε.
Για το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ο κ. Πάνος επανέλαβε, ότι πρέπει να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης φιλοξενίας αδέσποτων από τους δήμους της χώρας. Ωστόσο πολλά από αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τίθενται ως προβλήματα προς τον Συμπαραστάτη, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν με το νέο νομοσχέδιο για τα «ζώα συντροφιάς» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 20 Μαΐου από το υπ. Εσωτερικών.
Ανοδική πορεία
Παρά το γεγονός τέλος, ότι η λειτουργία του Γραφείου του Συμπαραστάτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, η προσέλευση των πολιτών κρίνεται ικανοποιητική και αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενο έτος, κάτι που αποδεικνύει, ότι έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών, η δυνατότητα που υπάρχει αφενός να εκφράσουν εγγράφως το αίτημα ή το παράπονό τους και αφετέρου, ότι να βρουν λύση σε αυτό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ