Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, Κρεοπώλες και Μετακινούμενοι Κτηνοτρόφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του «Ορεινού Ηπείρου», αρχής γενομένης την περίοδο του Πάσχα. Για την πρωτοβουλία αυτή αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, η Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Χημείας και Τροφίμων κα Αναστασία Μπαδέκα και ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών κ. Γεώργιος Πέτρου.
Ο Περιφερειάρχης, στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ξεκινάμε μια συνεργασία το Πανεπιστήμιο, τους κρεοπώλες και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους για να δώσουμε μια αξία μέσω της Ηπειρωτικής γαστρονομίας σε προϊόντα της περιοχής. Με το Κέντρο Ζωϊκών Γεννητικών Πόρων Ηπείρου κάνουμε αρχή με το «Ορεινό Ηπείρου», το οποίο από μελέτες έχει προκύψει ότι είναι πλούσιο σε Ω3. Γνωρίζοντας, από την Υπηρεσία, ποιοι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν τέτοια ζώα τα προωθούμε πλέον στην κατανάλωση, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει στόχο να δώσουμε την αξία που πρέπει σε πάρα πολλά πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι τεράστιες οι ποσότητες του «Ορεινού Ηπείρου» για τις ημέρες του Πάσχα. Ξεκινάμε σιγά- σιγά και επειδή το «Ορεινό Ηπείρου έχει ειδική επιδότηση, μπορούμε στη συνέχεια να κάνουμε τέτοιες είδους εκτροφές. Θέλουμε να επεκταθούμε σε όλη την Ήπειρο, δεν έχουμε αποκλεισμούς, αλλά έχοντας αυστηρούς κανόνες προστασίας για το «Ορεινό Ηπείρου».
Ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρχει έλλειψη αρνιών το Πάσχα, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο εσωτερικό και το εξωτερικό από τις ασθένειες που αντιμετώπισαν μονάδες, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην υπάρχει η ίδια τιμή και για τα εισαγόμενα και για τα ντόπια.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων, Γεώργιος Πέτρου, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου για προώθηση του Ορεινού Ηπείρου, μέσα από τα καταστήματά μας που θα έχουν ειδική σήμανση. Είναι μικρόσωμο ζώο, είναι τρυφερό, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και κάποια ιδιαίτερη γεύση που προέρχεται από την ποικιλία των βοτάνων που έχουμε εδώ στην Ήπειρο. {…} Κατά την περίοδο του Πάσχα θα υπάρχουν συνολικά 50-60 αρνιά τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές από κάποια επιλεγμένα κρεοπωλεία και από κάποια εστιατόρια με την ειδική σήμανση. Είναι πιλοτικό πρόγραμμα που θέλουμε να το συνεχίσουμε και να είναι μόνιμο και μετά το Πάσχα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και ανάλογα θα προμηθευόμαστε τα ανάλογα κρέατα».
Η Καθηγήτρια, Αναστασία Μπαδέκα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Είναι η δεύτερη φορά που παίζουμε ένα ρόλο ως Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επάνω στην Ηπειρωτική γαστρονομία. Ήδη κάτι αντίστοιχο έγινε με το Κασκαβάλι. Ουσιαστικά εμείς έχουμε τον προγραμματισμό, το συντονισμό και την καθοδήγηση των κάθε φορά εταίρων, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προτάσεις με άλλα προϊόντα. Και το δικό μας κομμάτι είναι όσο το δυνατόν πιο καλή, πιο εξελιγμένη έρευνα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ουσιαστικά τη διατροφική αξία αυτού και οποιαδήποτε άλλου προϊόντος, στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα».