Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπάμπης Παππάς, οι βουλευτές Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας μεταξύ άλλων να μην υπάρξουν απολύσεις συμβασιούχων, να ανακληθεί η απόφαση για επαναφορά ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να προκηρυχθούν νέες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:
Στο ΠΓΝΙ, το μεγαλύτερο 3βάθμιο νοσοκομείο της Β/Δ Ελλάδας και 1ο πανελλαδικά σε επισκεψιμότητα ασθενών (420 χιλιάδες) το έτος 2019, o οργανισμός που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ είναι ο οργανισμός του 2012. Σε αυτόν τον πεπαλαιωμένο οργανισμό, υπάρχουν πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις (ενδεικτικά περί των 120 θέσεων στη νοσηλευτική υπηρεσία και 65 θέσεων γιατρών ΕΣΥ).
Οι πραγματικές ανάγκες όμως αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2019 (κατά 315 οργανικές θέσεις), λόγω της προσθήκης 85 νέων κλινών, από την λειτουργία του πενταόροφου 4ου κτιρίου. Έτσι το πραγματικό σύνολο των κενών οργανικών θέσεων προσεγγίζει τις 700, παρότι ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν τροποποιήθηκε το 2019, όσον αφορά τις πρόσθετες οργανικές θέσεις (παρά μόνο για την προσθήκη των 85 κλινών).
Στη βάση της πολιτικής ενίσχυσης των ευέλικτων σχέσεων εργασίας και εμπορευματοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, η κυβέρνηση ΝΔ και πριν από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε μέρος των κενών θέσεων με προσλήψεις εκατοντάδων συμβασιούχων, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και στο ΠΓΝΙ. Πρόκειται για εργαζόμενους με επισφαλής θέσεις εργασίας και μειωμένα δικαιώματα, μεγάλο μέρος των οποίων πληρώνονται από τον διαχρονικά κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του ΠΓΝΙ.
Σήμερα, μετά και τις προσλήψεις λόγω πανδημίας, υπηρετούν στο ΠΓΝΙ 630 συμβασιούχοι ΙΔΟΧ, σε όλες τις υπηρεσίες, κλάδους και ειδικότητες (δεν περιλαμβάνονται οι 203 ειδικευόμενοι ιατροί). Οι συμβασιούχοι αποτελούν ποσοστό 30% του συνόλου των υπαλλήλων του ΠΓΝΙ. Γίνεται φανερό όμως ότι το σύνολο των 630 συμβασιούχων καλύπτουν μέρος μόνο των πραγματικών κενών οργανικών θέσεων του ΠΓΝI της προ covid εποχής. Η στελέχωση είναι σήμερα πολύ κάτω από τις ανάγκες, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και την έκτακτη κατάσταση που έφερε η πανδημία. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη με δεδομένο ότι στο τέλος της χρονιάς λήγουν οι συμβάσεις 360 συμβασιούχων:
• τέλος Νοέμβρη 227 με συμβάσεις ΣΟΧ σε καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη,
• τέλος Οκτώβρη 116 επικουρικών σε νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό
• 20 επικουρικών ιατρών ΕΣΥ
• τον Φλεβάρη του 2022 ακολουθούν 29 συμβασιούχοι από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, στην πλειοψηφία τους νοσηλευτές.
Στις απολύσεις αυτές θα προστεθεί αυξημένος αριθμός συνταξιοδοτήσεων από το ΠΓΝΙ το τρέχον έτος (άνω των 100 μόνιμων υπαλλήλων), λόγω θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (ανήλικο τέκνο το 2011).
Ειδικά στην καθαριότητα και στην εστίαση – σίτιση, η απόφαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ (στις 9-6-2021) για διενέργεια διαγωνισμού για ιδιώτη ανάδοχο σε καθαριότητα –εστίαση –φύλαξη, οδηγεί σε άμεσες απολύσεις 227 έμπειρων υπαλλήλων. Αφορούν 11 συμβασιούχους 8ωρης απασχόλησης στην φύλαξη και 199 συμβασιούχους 6ωρης απασχόλησης σε καθαριότητα-εστίαση μέσω προκήρυξης ΣΟΧ. Το προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες τις πανδημίας (29 καθαριότητα, 5 εστίαση, 2 φύλαξη και 1 εργάτης), στο σύνολό του σχεδόν κάλυψε άλλες ανάγκες του νοσοκομείου (πλυντήρια, διοικητική υπηρεσία). Μεγάλο μέρος των συμβασιούχων αυτών υπηρετεί έως και 13 χρόνια στο ΠΓΝΙ, είτε με συμβάσεις, είτε με ιδιώτη.
Στην καθαριότητα δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας του νέου 4ου κτιρίου, ούτε και της πανδημίας (το ΠΓΝΙ ανέπτυξε 5 ΜΕΛ covid, 3 ΜΕΘ covid, 1 ΤΕΠ covid και εμβολιαστικό κέντρο 11 γραμμών υψηλής, ολοήμερης ροής επισκεπτών). Οι 17 επιπλέον καθαρίστριες που παρέμειναν στη θέση τους, το πέτυχαν μετά από δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων τον Αύγουστο του 2020.
Γίνεται φανερό ότι ο ίδιος περίπου αριθμός συμβασιούχων καθαριότητας που προσλήφθηκε το 2017, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις πολλαπλάσιες ποσοτικά και ποιοτικά ανάγκες του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση των ασθενών. Κατακόρυφα αυξήθηκε και η επικινδυνότητα της εργασίας και η εργασιακή καταπόνηση. Στις εργαζόμενες πέρα από την αναστολή κανονικών αδειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε δυσκολία να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού, ακόμη και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Όλο το παραπάνω προσωπικό συμβασιούχων, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κάλυψε τις ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου, συνέβαλλαν καθοριστικά στην προστασία και περίθαλψη του πληθυσμού μεγάλης περιοχής που καλύπτει το ΠΓΝΙ. Απέκτησαν πολύτιμη και ανεκτίμητη ατομική και συλλογική επαγγελματική εμπειρία, σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, πλάι στους μόνιμους υπαλλήλους.
Οι απολύσεις θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΠΓΝΙ, στην κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες υγείας μίας πολύ μεγάλης περιοχής, καθώς το 50% των ασθενών διαχρονικά προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Β/Δ Ελλάδας.