Στο επίκεντρο της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ οι επεκτάσεις οικισμών και ο ΝΟΚ, με κριτική αναφορά στον ρόλο του ΣτΕ
Αποστάσεις από τη δυνατότητα που μπορεί να επιφέρει μία νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το ζήτημα με τις επεκτάσεις των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως διαμηνύει η Κυβέρνηση ότι θα γίνει, κρατά το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Το ζήτημα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα καθώς εν μια νυκτί καταργήθηκαν δικαιώματα χρήσης και πολεοδόμησης δεκαετιών, όπως επίσης απομειώθηκαν περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως ήταν φυσικό έχει μπει και στην ατζέντα των συζητήσεων στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Το προσεχές Σαββατοκύριακο η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συζητά το θέμα ενώ ήδη οι Διοικούσες των περιφερειακών Τμημάτων έκαναν τις πρώτες συναντήσεις. Έτσι, όπως έκανε γνωστό σε χθεσινές του δηλώσεις στα τοπικά μέσα ο πρόεδρος του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάν. Τσίγκρος οι ακυρώσεις των επεκτάσεων οικισμών από το 1983 με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ δημιουργούν νέα δεδομένα στον οικιστικό και πολεοδομικό χάρτη της χώρας που μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν και να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές, μέσω της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Εξέφρασε όμως και την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει γενικότερα για τις αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ σχετικά με πολεοδομικά ζητήματα, όπως έγινε και με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
«Στο θέμα των επεκτάσεων οικισμών μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και το Π.Δ του ΥΠΕΝ εκτιμούμε ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα στο συνεκτικό τμήμα των οικισμών. Ο μόνος τρόπος όμως να λυθούν τα προβλήματα στη Γ’ ζώνη των οικισμών είναι μέσω της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπου μπορεί να γίνει ένας εξορθολογισμός και να μην πάμε σε αναζήτηση άλλων λύσεων που θα είναι και χρονοβόρες και αμφίβολο αν θα έχουν ισχύ. Είμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον πάντως γενικότερα για τα πολεοδομικά ζητήματα της χώρας καθώς έχουμε φτάσει σε σημείο όπου το ΣτΕ είναι αυτό που νομοθετεί, ενώ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Ειδικά το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου θεωρούμε ότι έχει ξεφύγει από τα τυπικά όρια ελέγχου της νομοθεσίας και βαδίζει σε πολεοδομικά μονοπάτια στα οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα», ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.
Αναμονή για το νέο ΝΟΚ
Στο ίδιο πλαίσιο της αναμονής βρίσκεται ο τεχνικός κόσμος της χώρας και σε σχέση με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις αλλαγές που υπαγορεύει επίσης η απόφαση της 10ης Δεκεμβρίου του ΣτΕ. Μία απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική μείωση του ρυθμού έκδοσης των οικοδομικών αδειών σε όλη τη χώρα με την Κυβέρνηση να σπεύδει να παρουσιάσει ένα σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, και κανείς δε γνωρίζει πόσο διάστημα θα απαιτηθεί για αυτό. Ο κ. Τσίγκρος πάντως επιβεβαίωσε, πως η οικοδομική δραστηριότητα και στην Ήπειρο μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου μειώθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 30% και επειδή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο λόγω της απόφασης δεν εκδόθηκε καμία άδεια αφού έπρεπε πρώτα να καθαρογραφεί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ